Πολιτική|15.10.2024 06:50

ΣΥΡΙΖΑ: Το «μαχητικό» ραντεβού Κασσελάκη στις εκλογές συνέδρων και οι «σύμμαχοί» του στην κυβέρνηση

Νίκος Σβέρκος

Αμείωτη παραμένει η αντιπαράθεση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρώην πρόεδρό του για τον αποκλεισμό της υποψηφιότητάς του, ενώ η επόμενη οργανωτική μάχη φαίνεται πως θα δοθεί στις εκλογές των αντιπροσώπων για το έκτακτο συνέδριο του κόμματος. Στο μεταξύ η κυβέρνηση ενστερνίζεται τα επιχειρήματα Κασσελάκη, με την Κουμουνδούρου να αποδίδει στον Κυρ. Μητσοτάκη «συγκεκριμένες προτιμήσεις» για την ηγεσία του.

«Εκστρατεία» Κασσελάκη για τις εκλογές αντιπροσώπων και το συνέδριο

Το διήμερο 2 και 3 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθούν στις Οργανώσεις Μελών ανά τη χώρα οι εκλογές για την ανάδειξη των αντιπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ για το έκτακτο συνέδριό του. Το επιτελείο του Στέφανου Κασσελάκη ρίχνει όλο του το βάρος στις συγκεκριμένες ημερομηνίες, με στόχο να εκλεγούν όσο το δυνατόν περισσότεροι σύνεδροι, που υποστηρίζουν τον πρώην πρόεδρο του κόμματος. Ο ίδιος άλλωστε με δραματικούς τόνους σε χθεσινό βίντεό του κάλεσε τους οπαδούς του να γίνουν «ένα μεγάλο κύμα δημοκρατίας το οποίο θα σαρώσει όλους αυτούς τους μηχανισμούς» και τους ζήτησε, εάν δεν είναι ήδη μέλη του κόμματος, να γραφτούν στις λίστες του μέχρι τις 24 Οκτωβρίου, ώστε να έχουν δικαίωμα ψήφου στις εκλογές για τους αντιπροσώπους.

Ο Στέφανος Κασσελάκης άντλησε έμπνευση από τον Πόλεμο των Άστρων και χρησιμοποίησε το σχήμα «η Δημοκρατία αντεπιτίθεται». Περιέγραψε έτσι την ύστατη προσπάθειά του να προκληθεί μια εικόνα έντασης, παρόμοια αλλά αρκετά μεγαλύτερη από αυτήν που επικράτησε στη σαββατιάτικη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, και είχε πρόσφατα περιγράψει η Θεοδώρα Τζάκρη σε συνέντευξή της: «Έξω θα είναι 3.000 σύνεδροι και θα είναι εκεί για να συμμετέχουν στη διαδικασία» είχε πει η γραμματέας της Κ.Ο. περιγράφοντας μια «πολιορκία» που σχεδιάζεται να πραγματοποιήσουν οι υποστηρικτές Κασσελάκη στο έκτακτο συνέδριο.

Ο «μάχιμος» μηχανισμός γύρω από τον Στέφανο Κασσελάκη φέρεται να προετοιμάζεται πυρετωδώς για τις επικείμενες μάχες, ενώ δεν έχουν ξεχαστεί και τα μεμονωμένα επεισόδια που έλαβαν χώρα σε οργανώσεις στο κέντρο της Αθήνας τον Μάιο του 2021 για τις εκλογές Νομαρχιακών Επιτροπών. Μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και στελέχη της «ΠΑΣΠ-ΑΣΟΕΕ» είχαν διαπληκτιστεί έντονα, ενώ η τελευταία ομάδα τάσσεται πλέον στο πλευρό του Στέφανου Κασσελάκη.

Εχθροπραξίες ανάμεσα στην Κουμουνδούρου και τον Κασσελάκη

Την ίδια ώρα το επιτελείο Κασσελάκη και η Κουμουνδούρου ανταλλάσσουν ανακοινώσεις, με έντονο το στοιχείο της αντιπαλότητας, αναφορικά με την ερμηνεία της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής. Μετά το βίντεο του πρώην προέδρου, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία σημείωνε πως η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής «ελήφθη με συντριπτική πλειοψηφία», έκανε λόγο για «αντικαταστατικές και απαράδεκτες ενέργειες» και υπογράμμιζε πως «η απόφασή του αφορά τον κύριο Κασσελάκη και είναι άμεσα εφαρμοστέα και αμετάκλητη». Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ σημείωναν μάλιστα πως την προσπάθεια να μην επιτευχθεί απαρτία «την ενορχήστρωσε και την καθοδήγησε ανεπιτυχώς ο ίδιος ο κύριος Κασσελάκης».

Το γραφείο του Στέφανου Κασσελάκη, από την άλλη, έκανε λόγο για «σταλινικές ανακοινώσεις» και κατηγόρησε τα στελέχη της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ ότι «υπό το κράτος πανικού» έσπευσαν «να αλλοιώσουν ακόμη κι αυτή την απόφαση του Σαββάτου που οι ίδιοι έλαβαν». Επιχειρώντας, δε, να ερμηνεύσει το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε πως «το Συνέδριο έχει κάθε αρμοδιότητα, ως ανώτατο όργανο, να απορρίψει ή να επικυρώσει όλες τις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής, σύμφωνα με το άρθρο 20 παρ. 1 και 2 του Καταστατικού».

Υπενθυμίζεται πως το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει απλά πως «το τακτικό συνέδριο είναι το ανώτατο όργανο του κόμματος» και πως «το τακτικό συνέδριο εγκρίνει τις υποψηφιότητες για τη νέα Κεντρική Επιτροπή και τις υποψηφιότητες για την προεδρία του κόμματος» χωρίς περαιτέρω διευκρινήσεις για τη διαδικασία έγκρισης των υποψηφιοτήτων. Η Κεντρική Επιτροπή σε παλαιότερη συνεδρίασή της έχει αποφασίσει πως οι μοναδικές αρμοδιότητες του επικείμενου εκτάκτου συνεδρίου θα είναι η έγκριση υποψηφιοτήτων για την προεδρία, τις οποίες θα «παραδώσει» προς κρίση τα κομματικά όργανα, και η έκδοση πολιτικής απόφασης.

Υποστήριξη στην κυβέρνηση βρήκε ο Κασσελάκης

Τις τελευταίες ημέρες την επιχειρηματολογία του Στέφανου Κασσελάκη για τον αποκλεισμό του μοιράζονται και κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης. Την Κυριακή ο Άδωνις Γεωργιάδης σε ανάρτησή του έγραψε πως «η άποψη μου για τον Στέφανο Κασσελάκη είναι γνωστή, δεν τον εκτιμώ ούτε καν λίγο. Άλλο όμως αυτό και άλλο ο αντιδημοκρατικός τρόπος αποκλεισμού του». Συμπλήρωσε, δε, πως «μία κομματική πλειοψηφία υφισταμένη πριν καν αυτός εκλεγεί για πρώτη φορά, τον αποκλείει διότι στην πραγματικότητα ξέρουν ότι σε ανοικτές εκλογές, θα τους κέρδιζε. Αυτοί οι άνθρωποι, με αυτή τη νοοτροπία, μιλούν τόσα χρόνια για Δημοκρατία κλπ Φαρισαίοι, Υποκριτές!».

Χτες πήρε τη σκυτάλη ο Παύλος Μαρινάκης, που στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών είπε πως «ως προς τον ΣΥΡΙΖΑ βλέπω κάποιοι να εκπλήσσονται με τις «δημοκρατικές» διαδικασίες, τις οποίες είδαμε τις προηγούμενες ημέρες». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε μάλιστα πως «όσοι τους ξέρουμε και ειδικά όσοι τους έχουμε μάθει από τα πανεπιστήμια, δεν εκπλησσόμεθα καθόλου».

Οι υποστηρικτικές προς τον Στέφανο Κασσελάκη δηλώσεις κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών προκάλεσαν την αντίδραση της Κουμουνδούρου. Σε σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ για τις δηλώσεις Μαρινάκη ανέφερε χαρακτηριστικά πως «τα σχόλια του κυβερνητικού εκπροσώπου αναφορικά με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποτελούν μια άνευ προηγουμένου παρέμβαση σε εσωκομματική διαδικασία, η οποία μάλιστα υποδεικνύει ξεκάθαρα τις προτιμήσεις του κ. Μητσοτάκη».

Άδωνις ΓεωργιάδηςΚουμουνδούρουσυνέδριο ΣΥΡΙΖΑΣΥΡΙΖΑΠαύλος Μαρινάκηςειδήσεις τώραΣτέφανος Κασσελάκης