Πολιτική|15.10.2024 20:40

Κασσελάκης: Θα είμαι εδώ μέχρι τέλους, μόνο το Συνέδριο εγκρίνει υποψηφιότητες - Τι είπε για το εξώδικο

Newsroom

Συνέντευξη παραχώρησε ο Στέφανος Κασσελάκης ενώ η ένταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ οξύνεται.

Ο έκπτωτος πρόεδρος του κόμματος, μιλώντας στο Star, αμφισβήτησε την απόφαση της κεντρικής επιτροπής για τον αποκλεισμό του από την εσωκομματική κούρσα, ενώ, μιλώντας για το πολυαναμενόμενο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, προέβλεψε ότι αυτό θα αναβληθεί.

 «Σοκαριστικές οι ανακοινώσεις ανεντίον μου»

«Οι ανακοινώσεις που βγαίνουν εναντίον μου είναι σοκαριστικές: "το θέμα είναι λήξαν", "αμετάκλητες αποφάσεις", ποιος βγάζει αυτές τις αποφάσεις, ποιος είναι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ;», είπε ο Στέφανος Κασσελάκης ενώ, στη συνέχεια, υπογράμμισε πως, «αποδέχομαι την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής για την καθαίρεσή μου, ωστόσο θα έπρεπε να παραμείνω πρόεδρος του κόμματος και να οδηγήσω το κόμμα στο Συνέδριο και στην εκλογή αρχηγού. Το έκτακτο Συνέδριο εγκρίνει τις υποψηφιότητες. Το επικείμενο Συνέδριο μπορεί να αποφασίσει ό, τι θέλει. Θα είμαστε εδώ μέχρι τέλους. Αυτή τη στιγμή κανείς δεν είναι υποψήφιος, το Συνέδριο είναι το όργανο που εγκρίνει τις υποψηφιότητες. Θέλουν να με αποκλείσουν γιατί εφόσον είμαι υποψήφιος, η βάση θα εκφραστεί και δε θα χάσω. Φοβούνται την οργή του κόσμου. Υπάρχει κύμα υπέρ μου που το βλέπουν στις οργανώσεις».

Ο τέως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ρωτήθηκε εάν σκοπεύει να ιδρύσει δικό του κόμμα, επισήμανε πως, «έχουμε το δικό μας κόμμα, τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν τον εγκαταλεπω, έχω δεσμευτεί ότι δε θα προδώσω τα μέλη του κόμματος». Αναφέρθηκε, επίσης, στις επιθέσεις οπαδών του σε δημοσιογράφους, έξω από τη συνεδρίαση της ΚΕ το Σαββατοκύριακο, σημειώνοντας πως, «όποιος θέλει να εκφράσει τον Στέφανο Κασσελάκη ως το νόμιμα εκλεγμένο πρόεδρο του κόμματος, από εδώ και πέρα, σε όποια κομματική εκδήλωση και στο συνέδριο πρέπει να συμπεριφέρεται με σεβασμό»

Όσον αφορά την απόφαση για την έκπτωσή του, που υπερψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία από την κεντρική επιτροπή, έκανε λόγο για «μη καταγεγραμμένες» ψήφους, σε μία συνεδρίαση που, «είχε αναβληθεί για 4 ώρες, μέχρι να υπάρξει απαρτία και χωρίς ταυτοποίηση των μελών. Δε θεωρώ ότι κάποιος μπορεί να πει για πλειοψηφία». Στη συνέχεια, σημείωσε ότι, «το πιο σημαντικό είναι ότι δεν έχει αρμοδιότητα και εξουσία στο να αποκλείσει καμία υποψηφιότητα, διαβάζω το άρθρο 20 του καταστατικού». Σε ερώτηση σχετικά με το εάν αμφισβητεί, τελικά, την άρση εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό του, που ψήφισε το όργανο του κόμματος, είπε πως, «δεν αμφισβητώ την άρση εμπιστοσύνης, αμφισβητώ όλα όσα έχουν ακολουθήσει». 

Ο Στέφανος Κασσελάκης, στη συνέχεια, είπε ότι, οι ανακοινώσεις που βγάζει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την απομάκρυνσή του, είναι «σοκαριστικές» και συμπλήρωσε πως, «διερωτώμαι ποιος τις γράφει, ποιος δίνει την εξουσιοδότηση, ποιος διοικεί το κόμμα, ποιος αποφασίζει να βγάλει μία τέτοια ανακοίνωση, η οποία είναι ψευδής με γνώση του, είναι αντίθετη με το καταστατικό. Αυτό είναι το καίριο ερώτημα, ποιος είναι πρόεδρος του κόμματος, το κόμμα δεν είναι ακέφαλο». 

Στη συνέχεια, ερωτώμενος σχετικά με το εάν θεωρεί ότι ο ίδιος παραμένει πρόεδρος του κόμματος και άρα είναι αυτός που θα έπρεπε να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στο συνέδριο και τις εκλογές απάντησε καταφατικά. «Σε έκτακτο συνέδριο το οποίο θα αποφάσιζε τα επόμενα βήματα» ενώ επικαλέστηκε το άρθρο 20 του καταστατικού ισχυριζόμενος πως, «δεν είναι θέμα ερμηνείας, είναι απλή ανάγνωση. Είναι παραπλανητικό αυτό που λένε μέλη της ΚΕ. Ξέρουν πολύ καλά ότι αυτό το οποίο λένε δεν ισχύει, είναι ψέμα. Είναι ξεκάθαρο καταστατικά, ότι το επικείμενο συνέδριο μπορεί να αποφασίσει ό,τι  θέλει. Αυτό που γίνεται τώρα είναι μια προσπάθεια να απογοητευθεί ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ,  να θεωρήσει ότι δεν πρόκειται ο πρόεδρός τους να είναι υποψήφιος, ώστε να μη γραφτούν μέλη και να μην πάνε να ψηφίσουν». Ωστόσο, επέμεινε ότι, «θα είμαστε εδώ μέχρι τέλους». « Η βάση του κόμματος πρέπει να παραμείνει ενεργή, να μην απογοητευθεί, να ψηφίσει για συνέδρους και να εκφραστεί στο επικείμενο συνέδριο, αυτό είναι το ανώτατο όργανο». 

Σε ερώτηση σχετικά με το εάν παραμένει υποψήφιος, απάντησε πως, «αυτή τη στιγμή που μιλάμε, κανείς δεν είναι υποψήφιος, όλοι μας έχουμε εκδηλώσει βούληση για υποψηφιότητα. Το συνέδριο είναι το μόνο που εγκρίνει υποψηφιότητες», ενώ πρόσθεσε πως, «όποιο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ - είτε μέλος της κεντρικής επιτροπής, είτε βουλευτής ψεύδεται εν γνώσει του, καταπάτα το καταστατικό. Και προφανώς αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να επιληφθεί και η επιτροπή δεοντολογίας». Μιλώντας για τους εσωκομματικούς του αντιπάλους, είπε ότι, «γνωρίζουν ότι, εφόσον θα είμαι υποψήφιος, η βάση θα εκφραστεί κ δε θα χάσω». 

«Ξέρετε τι ντροπή θα είναι για μένα να χάσω από έναν βουλευτή που λειτουργούσε υπό την ηγεσία μου;»

«Τι θα ήταν η μεγαλύτερη αποδοκιμασία για εμένα στην πράξη;», ρώτησε ο Στέφανος Κασσελάκης ο οποίος πρόσθεσε πως, «σκεφτείτε όλα τα ονόματα που με έχουν αποκαλέσει, σκεφτείτε τα τεράστια λάθη που λένε πως έχω κάνει. Αν έχω υπάρξει τόσο κακός πρόεδρος, όπως ξαφνικά έχουν θυμηθεί, γιατί δε με αφήνουν να αποδοκιμαστώ από τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ; Γιατί δε με αφήνουν να χάσω; Ξέρετε τι ντροπή θα είναι για μένα, μετά από αυτόν τον αγώνα, να χάσω;Από έναν βουλευτή, πχ, ο οποίος λειτουργούσε υπό την ηγεσία μου μέχρι πρότινος. Αφήστε με να χάσω - αλλά φοβούνται», είπε, για να προσθέσει πως, αυτό που φοβούνται, είναι η οργή. «Ειδικά με αυτά που έχουμε δει, με αυτές τις αντιδημοκρατικές πράξεις, φοβούνται την οργή. Και θα υπάρχει ένα κύμα δημοκρατίας, δεν έχω αμφιβολία, το βλέπω στις οργανώσεις».

Στη συνέχεια, ο τέως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κλήθηκε να τοποθετηθεί και σχετικά με το εξώδικο που έστειλε στη Πολιτική Γραμματεία και την κεντρική επιτροπή του κόμματος, το οποίο και άνοιξε τον ασκό του Αιόλουγια την καθαίρεσή του. «Το εξώδικο δεν είναι νομική πράξη, είναι έξω από τα δικαστήρια. Είναι μια διαμαρτυρία. Έχω πει ότι δεν πρόκειται να σύρω το κόμμα στα δικαστήρια, αν αυτό ήταν το πρόσχημα για να με αποκλείσουν. Αν και δεν έχουν την εξουσιοδότηση να με αποκλείσουν, πιστεύω ότι είναι στην ευχέρειά τους να το κάνουν. Θα έβρισκαν κάτι άλλο να πουν, είναι προειλημμένες οι αποφάσεις». Αναφερόμενος στα μέλη των οργάνων του κόμματος που, όπως ισχυρίζεται, έλαβαν τις εν λόγω αποφάσεις, είπε πως, «από τον Αύγουστο, εκείνοι συνεδρίαζαν για να μπλοκάρουν τις μεγάλες καταστατικές αλλαγές, εκ των οποίων μια αυτονόητη αλλαγή, είναι μέλη αυτής της περιβόητης Κεντρικής Επιτροπής, να μην αμείβονται από το κόμμα. Υπήρχαν μέλη της ΚΕ που σχημάτισαν απαρτία, αν και διαφωνούν με όλη αυτή την πράξη,  διότι πληρώνονται από το κόμμα, είναι μισθωτοί του κόμματος. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε ανθρώπους που βιοπορίζονται επαγγελματικά από το κόμμα. Γνωριζουν πάρα πολύ καλά ότι αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή, ρευστοποιεί το κόμμα στα μάτια του κόσμου». Στη συνέχεια, πρόσθεσε για το εξώδικο πως, «κάναμε πολιτική δήλωση, ζήτησε ο διευθυντής του γραφείου μου εξηγήσεις  και δεν τις πήρε». 

Όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις της ομάδας των 87, ότι θέλει να διαλύσει τον ΣΥΡΙΖΑ, «πρέπει να καταλάβουν τι πάει να πει κόμμα. Ένα κόμμα χωρίς ψηφοφόρους δεν είναι κόμμα. Άρα λοιπόν, ποια είναι η απειλή, η απειλή της βάσης; Εάν απειλείται κάτι, αυτή τη στιγμή, είναι η συνέχεια της πολιτικής καριέρας όσων βιοπορίζονται από αυτό το κόμμα. Το πιο εύκολο πράγμα για μένα, θα ήταν να έλεγα "φτανει πια αυτή η κατάσταση, ευτελίζει, όχι μόνο την αξιωματική αντιπολίτευση, ευτελίζει την ιστορία της αριστεράς. Διότι όντως, ένας τέτοιος δημοκρατικός συγκεντρωτισμός δεν αρμόζει σε μια σύγχρονη αριστερά». Στη συνέχεια, αναφέρθηκε και σε όσους τον ρωτούν, αφού η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ είναι τόσο τεταμένη, γιατί δεν κάνει δικό του κόμμα. «Πάρα πολύς κόσμος μου το έχει πει. Έχουμε το δικό μας κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταστατικά, πρόεδρο. Δεν υπάρχει πρόβλεψη για μη πρόεδρο, ούτε νομικά, ούτε καταστατικά, ούτε πολιτικά. Δεύτερον, το κόμμα είναι η βάση του, και η βάση του πρέπει να εκφραστεί. Και το συνέδριο πρέπει να γίνει στην ώρα του, να μην αναβληθεί», είπε και προέβλεψε για το συνέδριο πως, «θα αναβληθεί, διότι γνωρίζουν πολύ καλά ότι η βάση, αυτή τη στιγμή, βράζει και θέλει να εκφραστεί». 

Από τα «βέλη» του έκπτωτου προέδρου δε γλίτωσε η Όλγα Γεροβασίλη αλλά και οι δηλώσεις της, ότι η καθαίρεση Κασσελάκη είναι αμετάκλητη. «Η κυρία Γεροβασίλη τον Φεβρουάριο είχε συμφωνήσει με την απόφαση ότι θα προχωρήσουμε μέχρι τις επόμενες εκλογές. Το θέμα μου είναι αυτή τη στιγμή ότι, αυτό το κόμμα, πρέπει να δείξει ότι παραμένει δημοκρατικό. Ξέρω ότι πολλοί σύνεδροι και μέλη φοβούνται το πώς θα φτάσουμε στο συνέδριο αυτό. Μπορούν να το αναβάλουν αλλά θα είναι  καταστατικό αν το αναβάλουν;;; Όχι. Τι θα κάνουμε εάν γίνει αυτό; Βεβαίως η βάση έχει επιλογές, οι ΟΜ και τα μέλη έχουν επιλογές, να προχωρήσουν σε πρωτοβουλίες. Και θα το κάνουμε εάν υπάρξει αναβολή».  

Γιατί, ωστόσο, εν μέσω τόπο πολεμικού κλίματος, δεν τα παρατάει; «Γιατί έχω δεσμευτεί σε έναν κόσμο, ότι δε θα τους προδώσω ποτέ. Αυτό σημαίνει ότι θα είμαι εδώ μέχρι τέλους. Δεν έχω έρθει για να μικρύνω τον ΣΥΡΙΖΑ», είπε, και υπογράμμισε πως, «το συνέδριο πρέπει να γίνει δημοκρατικά. Θα είμαστε εδώ και σε εγρήγορση, και θα αναδεικνύουμε όλα τα κωλύματα που είναι να προκύψουν από εδώ και πέρα. Καλώ τον κόσμο να πάει στη σελίδα "Ο δικός μας ΣΥΡΙΖΑ", στο δικό μας site, και να κάνει και εκεί εγγραφή». 

Όσον αφορά το εάν, τελικά, δεν μπορεί να συνυπάρξει άλλους, απάντησε πως, «από ότι φαίνεται, εκείνοι δεν μπορούν να συνυπάρξουν με εμένα. Η μόνη λύση σε αυτά τα αδιέξοδα, είναι η δημοκρατία. Η βάση θα αποφασίζει για όλες τις αιρετές θέσεις στο κόμμα». Τέλος, ο Στέφανος Κασσελάκης προκάλεσε τους εσωκομματικούς αντιπάλους του, λέγοντας πως, αυτή τη στιγμή, εκφράζονται «με ακραίους τρόπους προς το πρόσωπό μου. Με έχουν πει από βομβιστή, μέχρι ό, τι άλλο θέλετε. Αυτοί όλοι θα κριθούν από τη βάση. Τους προσκαλώ και τους προκαλώ  να μείνουν στον ΣΥΡΙΖΑ, για να δούμε εάν η βάση θα επιβραβεύσει αυτή τη συμπεριφορά τους». 

ΣΥΡΙΖΑΚεντρική Επιτροπήειδήσεις τώραΣτέφανος Κασσελάκης