Πολιτική|16.10.2024 06:55

Κασσελάκης: Με δική του πλατφόρμα συλλέγει υπογραφές - Στον ορίζοντα η δημιουργία νέου κόμματος, του «δικού του ΣΥΡΙΖΑ»

Νίκος Σβέρκος

Με τη δημιουργία μιας δικής του πλατφόρμας, ανεξάρτητης από τον ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρεί ο Στέφανος Κασσελάκης να κλιμακώσει τις επιθέσεις του προς την ηγεσία της Κουμουνδούρου, ενώ στη χθεσινή του συνέντευξη κυριάρχησε η λέξη «δημοκρατία» και τα παράγωγά της. Παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις του, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει πλέον πεπεισμένος πως οι δρόμοι του με την Κουμουνδούρου έχουν χωρίσει και επενδύει στην πρωτοφανή ένταση ώστε να περιχαρακώσει το ακροατήριό του και να το αξιοποιήσει στον επόμενο σταθμό της πολιτικής του πορείας.

Μαζεύει υπογραφές σε δική του πλατφόρμα

«Αυτό το κόμμα πρέπει να μείνει δημοκρατικό», «το συνέδριο πρέπει να γίνει δημοκρατικά», «οι αριστεροί πολίτες πρέπει να φέρουν δημοκρατία» ήταν μερικές από τις αναφορές του Στέφανου Κασσελάκη στην χθεσινή του συνέντευξη (Star). Με επικλήσεις περί δημοκρατίας ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, λίγες μέρες μετά το φιάσκο των υποστηρικτών του στην Κεντρική Επιτροπή, επιθυμεί να ανασυνταχθεί και να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερες υπογραφές υποστηρικτών του. Σκοπός του είναι να έχει ανά χείρας αριθμητικά στοιχεία ως «απειλή» προς την Κουμουνδούρου.

Γι αυτό το λόγο και ανακοίνωσε χτες την δημιουργία μιας δικής του πλατφόρμας συλλογής στοιχείων των υποστηρικτών του, το odikosmassyriza.gr, που παραπέμπει στο σύνθημα που χρησιμοποιεί στην ιδιότυπη εκστρατεία του. Σύμφωνα με τον ίδιο, επιθυμεί έτσι να φτιάξει ένα «κύμα δημοκρατίας» που θα ακυρώσει τους σχεδιασμούς της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πρώτος σταθμός σε αυτήν την πορεία είναι η εκλογή αντιπροσώπων για το έκτακτο συνέδριο του κόμματος στις αρχές Νοεμβρίου.

Η συγκέντρωση των στοιχείων των υποστηρικτών του δεν έχει, κατά πώς φαίνεται, ορίζοντα μόνο την εκλογή αντιπροσώπων και το συνέδριο, διαδικασίες που θα ξεκινήσουν σε 20 μέρες. Ο Στέφανος Κασσελάκης και το επιτελείο του εξετάζουν διάφορά σενάρια, από δημοψήφισμα μέχρι παράλληλες διαδικασίες με αυτές του ΣΥΡΙΖΑ, που θα οδηγήσουν ακόμα και στη δημιουργία νέου κόμματος.

Το δημοψήφισμα και τα προβλήματά του

Σε μέσα ενημέρωσης διακινήθηκε η πληροφορία πως ο Στέφανος Κασσελάκης εξετάζει να κινητοποιήσει τους οπαδούς του προκειμένου να ζητήσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος που θα κρίνει την υποψηφιότητά του. Το σχέδιο αυτό εδράζεται στην ανησυχία του επιτελείου Κασσελάκη πως το προσεχές έκτακτο συνέδριο δεν θα συζητήσει καν την έγκριση της δικής του υποψηφιότητας, όπως έχει άλλωστε ξεκαθαρίσει η Κουμουνδούρου, που χαρακτήρισε αμετάκλητη την πρόσφατη απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης άφησε χτες να εννοηθεί πως εξετάζει διάφορες κινήσεις στην περίπτωση που αναβληθεί το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υπάρχουν «πρωτοβουλίες» που μπορούν να πάρουν τα μέλη του κόμματος. Από την Κουμουνδούρου ξεκαθαρίζεται πάντως ότι δεν υπάρχει περίπτωση αναβολής του εκτάκτου συνεδρίου.

Ωστόσο το σχέδιο για δημοψήφισμα έχει αρκετά προβλήματα. Το καταστατικό προβλέπει ότι δημοψήφισμα σε εθνικό επίπεδο μπορεί να ζητήσει η «απόλυτη πλειοψηφία των μελών της ΚΕ» ή το «15% των μελών που έχουν εκπληρώσει τις οικονομικές τους υποχρεώσεις». Μετά τη διαδικασία εκλογής του 2023, οι λίστες μελών του ΣΥΡΙΖΑ αριθμούσαν περίπου 230.000 πρόσωπα. Ωστόσο από τότε έχουν επέλθει διασπάσεις, ενώ πολλά μέλη αποστασιοποιήθηκαν ή δεν κατέβαλαν τις οικονομικές τους οφειλές. Παράλληλα τους όρους του δημοψηφίσματος του ορίζει η Κεντρικής Επιτροπή, δηλαδή το ίδιο όργανο που απέπεμψε τον Στέφανο Κασσελάκη και απέκλεισε την υποψηφιότητά του.

Φτιάχνει τη βάση του επόμενου κόμματός του

Σε άλλα σημείο της συνέντευξής του ο Στέφανος Κασσελάκης έδωσε το στίγμα πως ο ΣΥΡΙΖΑ σε λίγες εβδομάδες πιθανότατα θα διασπαστεί, είτε επειδή θα διαγράψει τους διαφωνούντες είτε επειδή δεν υπάρχει περιθώριο συνύπαρξης με την άλλη πλευρά. «Όποιο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ είτε μέλος της ΚΕ είτε βουλευτής ψεύδεται εν γνώση του, καταπατά το καταστατικό» είπε και πρόσθεσε πως για αυτό «πρέπει να επιληφθεί και η επιτροπή δεοντολογίας». Παράλληλα, σε ερώτηση εάν υπάρχει περιθώριο συνύπαρξης με την απέναντι πλευρά απάντησε πως «απ’ ό,τι φαίνεται εκείνοι δεν μπορούν να συνυπάρξουν με μένα».

Είναι, λοιπόν, ξεκάθαρο ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν συγκεντρώνει υπογραφές υποστηρικτών του απλά και μόνο για να πιέσει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ για να ανατρέψει την απόφασή της να τον αποκλείσει από την κούρσα για την προεδρία του κόμματος. Η απόφαση άλλωστε είναι οριστική και καμία συγκέντρωση ή «έφοδος» στο συνέδριο δεν μπορεί να την ανατρέψει.

Στην πραγματικότητα ο Στέφανος Κασσελάκης κινείται με άξονα την δημιουργία μιας παράλληλης δομής, ενώ «δικού του ΣΥΡΙΖΑ». Και γι αυτό πλάθει το αφήγημα των διαρκών αντιδημοκρατικών αποκλεισμών του ιδίου. Για τον σκοπό του επιστρατεύει τον ισχυρισμό πως παραμένει ακόμα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και επιχειρήματα του τύπου «αν απειλείται κάτι αυτή τη στιγμή είναι η συνέχεια της πολιτικής καριέρας όσων βιοπορίζονται από αυτό το κόμμα», οξύνοντας την αντιπαράθεση. Οξύνει, λοιπόν, διαρκώς την αντιπαράθεση, ώστε την επόμενη μέρα να έχει όλη τη νομιμοποίηση να προχωρήσει στο δικό του πολιτικό σχέδιο μακριά από την Κουμουνδούρου.

ΣΥΡΙΖΑσυνέδριοειδήσεις τώραΣτέφανος Κασσελάκης