Πολιτική|16.10.2024 07:03

Φλερτ της κυβέρνησης στη μεσαία τάξη: Ανοίγει η βεντάλια των μέτρων στήριξης

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Δίχτυα στη μεσαία τάξη ρίχνει εκ νέου η κυβέρνηση που θέλει να συσφίξει τις σχέσεις της με ένα κοινό με το οποίο διατηρεί στενούς δεσμούς, όπως έχει φανεί και στις εθνικές εκλογές του 2019 και του 2023.

Μάλιστα πρόσθετα μέτρα για την στήριξη των χαμηλών αλλά και μεσαίων εισοδημάτων μπαίνουν σε εφαρμογή, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τα δημοσιονομικά περιθώρια. Σύμφωνα με πληροφορίες ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο και για μία ή δύο  «εκπλήξεις»  μέχρι να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός στη Βουλή το Δεκέμβριο, ενώ χθες έγιναν τα αποκαλυπτήρια του φορολογικού νομοσχεδίου.

Πονοκέφαλος η ακρίβεια, αλλά η κυβέρνηση αισιοδοξεί

Αδιαμφισβήτητα η πορεία των τιμών (κυρίως σε βασικά αγαθά) αποτελεί τον βασικό πονοκέφαλο των νοικοκυριών, με την κυβέρνηση πάντως να εκτιμά πως τα δύσκολα έχουν μείνει πίσω. Το βάρος πέφτει σε μόνιμα μέτρα στήριξης του εισοδήματος και- με το βλέμμα στραμμένο στη μεσαία τάξη -  κεντρικός στόχος της κυβέρνησης είναι η αύξηση του μέσου μισθού στα 1500 ευρώ μέσα στην τετραετία. Παράλληλα μια σειρά  μέτρων που έχουν ανακοινωθεί- όπως η αύξηση των συντάξεων και η νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών - θα οδηγήσουν σε ενίσχυση των οικογενειακών προϋπολογισμών.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση «εμπλουτίζει» το πακέτο, με στοχευμένες ανακοινώσεις που αφορούν μεγάλες ομάδες. Είναι χαρακτηριστικό πως ανακοινώθηκε η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και για τους εργαζομένους με «μπλοκάκι».

«Η απάντηση είναι ότι θα συνεχίσουμε στην κατεύθυνση των φοροαπαλλαγών και  της στήριξης των εισοδημάτων, όπως όμως προβλέπει το πρόγραμμά μας  και όσο πιο γρήγορα μπορούμε. Αυτό μπορούμε να το καταφέρουμε. Δηλαδή, να φέρουμε μπροστά μέτρα που θα έρχονταν μετά από κάποιους μήνες. Αυτό μπορούμε να το καταφέρουμε μέσα στην τετραετία. Όπως κάναμε με το τέλος επιτηδεύματος» σημείωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Ωστόσο επεσήμανε «αλλά δεν θέλουμε να μπούμε σε μια λογική πλειοδοσίας. Άλλωστε καμία χώρα πλέον της ΕΕ δεν μπορεί να παραβεί τον κανόνα του Μεσοπρόθεσμου».

Έμφαση και στην καθημερινότητα των πολιτών

Με βάση τα δημοσιονομικά λοιπόν περιθώρια αναμένεται να συνεχιστούν οι  ανακοινώσεις από το οικονομικό επιτελείο  και για παράδειγμα χθες έγινε γνωστό πως έρχονται  μεγαλύτερες εκπτώσεις στους συνεπείς φορολογούμενους. Για παράδειγμα  προβλέπεται 4% έκπτωση για όποιον υποβάλλει δήλωση από 15 Μαρτίου έως 30 Απριλίου και  καταβάλλει  ολόκληρο το ποσό του φόρου εισοδήματος μέχρι την 31η Ιουλίου  (3% έκπτωση για το διάστημα από 1η Μαΐου έως 15 Ιουνίου και 2% έκπτωση από 16 Ιουνίου έως 15 Ιουλίου).

Από το Μαξίμου  εστιάζουν και στην αντιμετώπιση θεμάτων, που έχουν πυροδοτήσει σφοδρές συζητήσεις. Για παράδειγμα προβλέπεται αφορολόγητο στα φιλοδωρήματα έως 300 ευρώ τον μήνα για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους (μάλιστα σχετική αναφορά έκανε χθες στο tik tok o Κυριάκος Μητσοτάκης).

Παράλληλα με το βλέμμα στραμμένο στην μεσαία τάξη η κυβέρνηση δίνει έμφαση και σε μια σειρά θεμάτων που σχετίζονται με την καθημερινότητα των πολιτών, θέλοντας να στείλει σήμα πως δεν υπάρχει κόπωση αυτή την δεύτερη τετραετία. Το βάρος πέφτει σε τομείς όπως η υγεία (με τριετές σχέδιο για την αναμόρφωση  του ΕΣΥ αποτελεί προτεραιότητα), η παιδεία (με μέτρα όπως το ψηφιακό σχολείο ) και ο εκσυγχρονισμός του δημοσίου (την άλλη βδομάδα θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο για ταχύτερες προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ)

Το εσωκομματικό τοπίο

Συνεχίζονται τα ραντεβού των υπουργών με τους «γαλάζιους» βουλευτές σε μία  προσπάθεια να περιοριστούν τα παράπονα. Μετά τις ηγεσίες των υπουργείων Υγείας και Εργασίας ήταν χθες η σειρά της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης να τα πει με τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.

Στη συνεδρίαση υπήρξαν βουλευτές που χτύπησαν καμπανάκι για θέματα όπως η πορεία των τιμών,  ενώ αιχμηρές ήταν οι αναφορές του Γιώργου Βλάχου (υπενθυμίζεται πως έχει κάνει και ερώτηση  για τα κόκκινα δάνεια). Στην κυβέρνηση  περιμένουν πως θα υπάρξει συνέχεια ερωτήσεων σε υπουργούς από βουλευτές και στόχος είναι το επόμενο διάστημα να γίνουν κινήσεις για να περιοριστούν οι εσωκομματικές… γκρίνιες.

«Η προσπάθεια για την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που σχετίζονται με το κόστος ζωής των πολιτών είναι προτεραιότητα για όλη την κυβέρνηση»  δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, προσερχόμενος στη συνάντηση με τους βουλευτές της Ν.Δ. Όπως είπε: «την επόμενη Δευτέρα θα παρουσιάσουμε μαζί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τη στρατηγική, τις προτεραιότητες και τις πολιτικές του υπουργείου Ανάπτυξης για την παραγωγική ανασυγκρότηση και τον παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας μας».

Παράλληλα τα βλέμματα στρέφονται στις  κινήσεις των δύο πρώην πρωθυπουργών - του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά-  μετά την απουσία τους από τα «γενέθλια» της Νέας Δημοκρατίας αλλά και τις κοινές εμφανίσεις που έχουν κάνει τον τελευταίο μήνα  σε δύο εκδηλώσεις (χωρίς ωστόσο να τοποθετηθούν). Να σημειωθεί πως σήμερα ο Αντώνης Σαμαράς θα βρίσκεται στην Κύπρο προκειμένου να παραστεί σε εκδήλωση και να απονείμει το βραβείο της "γυναίκας της χρονιάς"  (απονέμεται στις γυναίκες της Κύπρου, με αφορμή τα 50 χρόνια της εισβολής και κατοχής). Και μένει να φανεί ποιες αναφορές θα κάνει  στον χαιρετισμό που θα απευθύνει.

Νέα ΔημοκρατίαΠαύλος ΜαρινάκηςειδήσειςκυβέρνησηΜέγαρο ΜαξίμουΚυριάκος Μητσοτάκηςφορολογούμενοιειδήσεις τώρα