Πολιτική|16.10.2024 12:29

Φλωρίδης: Σύντομα θα λειτουργήσει νέα φυλακή στην Κρήτη - 252 οι δικηγόροι για τη δίκη των Τεμπών

Newsroom

Νέα φυλακή στην Κρήτη προανήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός, αναφερόμενος στη φυλακή της Δράμας, η οποία θα μπει σε πλήρη λειτουργία στο τέλος της χρονιάς: «Αυξάνεται η δυνατότητα φιλοξενίας σε ειδικά αδικήματα των λεγομένων αγροτικών φυλακών και θα μπει σε λειτουργία, πιστεύουμε αρκετά σύντομα, και μία καινούργια φυλακή στην Κρήτη».

«Εξελίσσεται και το θέμα της Αθήνας»

Αναφορικά με τις νέες φυλακές που θα δημιουργηθούν στην Αθήνα και συγκεκριμένα στον Ασπρόπυργο υπογράμμισε: «Η εξαγγελία του πρωθυπουργού ήτανε ότι όταν έχουμε νέο κατάστημα φυλακών στον Ασπρόπυργο, ο Κορυδαλλός προφανώς θα κλείσει. Δεν μπορώ να το προσδιορίσω χρονικά γιατί είναι ένα μεγάλο έργο το οποίο είναι σε εξέλιξη».

Έτοιμος ο χώρος διεξαγωγής της δίκης των Τεμπών

Αναφερόμενος στη δίκη των Τεμπών στη Λάρισα, σημείωσε ότι ο χώρος διεξαγωγής έχει επαναδιαμορφωθεί και είναι έτοιμος να φιλοξενήσει τον αυξημένο αριθμό δικηγόρων που δήλωσαν παράσταση.

«Έχοντας μια πολύ δυσάρεστη εμπειρία από προηγούμενες δίκες, οι οποίες καθυστέρησαν πάρα πολύ για το λόγο ότι δεν υπήρχαν αίθουσες, κινηθήκαμε γρήγορα για να βρεθεί χώρος τον οποίο να διαμορφώσουμε έτσι ώστε όταν η δίκη είναι έτοιμη να ξεκινήσει, ο χώρος αυτός να υπάρχει. Άρα λοιπόν, αυτόν τον χώρο τον ετοιμάσαμε στη Λάρισα. Είναι ένα κτίριο που το διαμορφώσαμε εξ αρχής. Πρέπει να σας πω ότι ενώ πηγαίναμε στην ολοκλήρωση αυτού του κτιρίου συνολικά, εμείς το ετοιμάζαμε για 120 – 130 δικηγόρους και πληροφορηθήκαμε από τις δικαστικές αρχές ότι οι δικηγόροι είναι πλέον 250, άρα έπρεπε να κάνουμε χώρο για δικηγόρους 250 θέσεων. Άρα από πλευράς μας είναι όλα έτοιμα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Φλωρίδης εξήγησε ότι για να μπορέσει να ξεκινήσει η δίκη πρέπει ο ανακριτής να ολοκληρώσει την ανάκριση. «Κατά την πορεία αυτής της ανάκρισης από τις πλευρές και κυρίως από την πλευρά των συγγενών και πολλές φορές δικαίως θα έλεγα, ετίθεντο στον ανακριτή ζητήματα τα οποία έπρεπε να διερευνηθούν και ο ανακριτής τα διερεύνησε όλα, τα διερευνούσε όλα και συνεχίζει να τα διερευνά. Κατά συνέπεια, εάν πήγε πίσω η ανάκριση, αυτό οφειλόταν κυρίως στο ότι οι συγγενείς των θυμάτων ήθελαν και δικαίως επαναλαμβάνω, να μη φθάσει η υπόθεση στο δικαστήριο και να έχει κενά η ανάκριση. Άρα, όταν ο ανακριτής κρίνει ότι πλέον εξαντλήθηκε όλη η έρευνα, την οποία η Δικαιοσύνη όφειλε να κάνει στη διαδικασία της ανάκρισης, τότε ο εισαγγελέας θα οδηγήσει την υπόθεση αυτή στο δικαστήριο».

«Όλοι θεωρούν ότι η ανάκριση εξελίσσεται με εξαιρετικό τρόπο»

«Ο πρωθυπουργός εξέφρασε μια ευχή, η οποία παρεξηγήθηκε και αυτή από διάφορους που βγήκαν να λένε ότι δίνει κατεύθυνση στη Δικαιοσύνη. Είπε ότι με βάση τις εμπειρίες που έχουμε από άλλες τραγικές υποθέσεις, οι οποίες καθυστερούσαν 5 και 6 χρόνια, πριν κλείσουν δύο χρόνια από αυτό το φοβερό δυστύχημα, η δίκη να έχει ξεκινήσει» σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Στην υπόθεση αυτή είναι 252 δικηγόροι. Μέχρι στιγμής δεν έχει εκφραστεί το παραμικρό παράπονο από κανέναν από τους δικηγόρους ότι κάτι δεν κάνει καλά η δικαιοσύνη. Εν προκειμένου η ανάκριση. Όλοι θεωρούν ότι η ανάκριση εξελίσσεται με εξαιρετικό τρόπο. Θα το δούμε λοιπόν όταν θα σταματήσει όλη αυτή η φιλολογία ότι κάτι περίεργο γίνεται».

ΚρήτηΔράμαφυλακέςΤέμπηδίκηειδήσειςειδήσεις τώραΓιώργος Φλωρίδης