Ελληνοτουρκικές σχέσεις: Τα μηνύματα της Αθήνας για τις κόκκινες γραμμές ενόψει της επίσκεψης Φιντάν
NewsroomΤην ώρα που ο Ερντογάν επιζητά λύση – πακέτο για το Αιγαίο, μηνύματα για τα όρια του ελληνοτουρκικού διαλόγου στέλνει η Αθήνα, λίγο πριν την έλευση του Χακάν Φιντάν στις 8 Νοεμβρίου.
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης σημείωσε σχετικά με την επικείμενη επίσκεψη Φιντάν ότι, «οι δύο υπουργοί εξωτερικών έχουμε λάβει την εντολή να διερευνήσουμε αν μπορεί να υπάρξει ένα κοινό πλαίσιο για να προχωρήσουμε τη συζήτηση σε ένα άλλο στάδιο, το οποίο θα αφορά την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και αποκλειστικής ζώνης. Δεν είμαστε ακόμη εκεί. Είμαστε ακόμη στη συζήτηση, η οποία αφορά το ποιο θα είναι το εύρος της συζήτησης, με ποιες αρχές θα γίνει η συζήτηση αυτή. Άρα, στην πραγματικότητα ένα προκριματικό στάδιο».
Αμετακίνητη η Άγκυρα στις πάγιες διεκδικήσεις της
Την ίδια ώρα, με νέες διαρροές Τούρκων αξιωματούχων στο πρακτορείο Αναντολού, η Άγκυρα έθεσε ξανά τις προθέσεις της για το επόμενο βήμα, υπενθυμίζοντας ότι δεν έχει κάνει βήμα πίσω από τις πάγιες διεκδικήσεις της έναντι της ελληνικής κυριαρχίας. Όπως ανέφεραν Τούρκοι αξιωματούχοι στο πρακτορείο, «η Τουρκία επιθυμεί μια μόνιμη, συνολική και δίκαιη λύση σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, για όλες τις διαφορές από τα χωρικά ύδατα και το εύρος του εναέριου χώρου, μέχρι γεωγραφικούς σχηματισμούς αμφισβητούμενης κυριαρχίας, τη στρατιωτικοποίηση νησιών με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς και το FIR».
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν απεμπολεί το δικαίωμά της για επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια, ενώ έκανε σαφές ότι θέματα κυριαρχίας δεν τίθενται υπό διαπραγμάτευση. Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα τόνισε ότι, «το ζήτημα αυτό αφορά αποκλειστικά και μόνο την ελληνική κυριαρχία, δεν τίθεται εντός οποιουδήποτε διαλόγου, δεν τίθεται εντός οποιουδήποτε συνυποσχετικού. Άρα είναι αποκλειστικά και μόνο ζήτημα της χώρας μας. Το πότε θα ασκηθεί θα μου επιτρέψετε να το διατηρήσω σε επίπεδο εσωτερικό».
Το νέο τετ α τετ Γεραπετρίτη – Φιντάν απασχολεί και τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Στο Haber Global επισημάνθηκε πως, «σημειώνεται πως η προσέγγιση της Ελλάδας ότι υπάρχει μόνο μία διαφορά και αυτή είναι ο καθορισμός ορίων αποκλειστικής οικονομικής ζώνης και υφαλοκρηπίδας δεν είναι σωστή. Επισημαίνεται ότι, εάν οι διαπραγματεύσεις δεν αποφέρουν αποτελέσματα, θα πρέπει να ανοίξουν διεθνή ένδικα μέσα».
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης, πάντως, είπε ότι, ακόμη κι αν η συζήτηση για οριοθέτηση δεν προχωρήσει, η προσπάθεια για τη διατήρηση του σχετικά καλού κλίματος θα συνεχιστεί.
- Η Συρία μετά την «επανάσταση της»: Αλ Τζολάνι, ο νέος ηγέτης με τουρκικό… κοστούμι
- Η συγκινητική ανάρτηση της μητέρας του 9χρονου που σκοτώθηκε στην επίθεση στο Μαγδεμβούργο: «Γιατί εσύ;»
- Σε διαθεσιμότητα και ο δεύτερος αστυνομικός της Βουλής που συνελήφθη για ενδοοικογενειακή βία: Αλληλομηνύθηκε με τη σύζυγό του
- Γιαγκίνηδες: Οταν η ερωτική κάψα συναντά τη φλόγα της ρεμπέτικης ψυχής