Πολιτική|17.10.2024 07:26

Νέες βολές Σαμαρά - Τι δείχνουν οι κινήσεις του πρώην πρωθυπουργού

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Από την Κύπρο επέλεξε αυτή τη φορά ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς να στείλει…  μηνύματα για τα εθνικά θέματα. Μάλιστα οι σχετικές  αναφορές έγιναν σε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα χρονικά συγκυρία, καθώς επιχειρείται ο ελληνοτουρκικός διάλογος να μπει σε μια πιο βαριά ατζέντα ενώ στο προσκήνιο βρίσκεται και το Κυπριακό.

«Τα "ήρεμα νερά", όταν οδηγούν σε σιωπηλή αποδοχή τετελεσμένων, φέρνουν πάντα τεράστιες φουρτούνες» ήταν μία τις αιχμηρές  αναφορές του πρώην πρωθυπουργού.  Όσον αφορά το Κυπριακό επεσήμανε «η λύση όμως πρέπει να είναι μία: δίκαιη και βιώσιμη!  Αν δεν είναι "δίκαιη" δεν θα είναι "βιώσιμη". Αν υπογραφεί κάτι διαφορετικό, απλώς θα αποτελεί την θρυαλλίδα για την επόμενη κρίση. Κι αν δεχθούμε να υπογραφεί κάτι τέτοιο, όλους, θα μας κυνηγούν οι Ερινύες». 

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του στην Κύπρο  ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε «είμαι στο πλάι σας. Μαζί σας. Μακριά από νέους εμπαιγμούς σε βάρος της Κύπρου ή "λύσεις" άδικες και καταστροφικές, όπως αυτές που ακούγεται ότι "μαγειρεύονται" - εκ παραλλήλου και με το Αιγαίο πλέον. Και λύσεις συγκαλυμμένης διχοτόμησης.Που θα είναι το επόμενο βήμα της πλήρους τουρκοποίησης».

Ουσιαστικά ο κ. Σαμαράς δείχνει πως θα συνεχίσει να εστιάζει στα εθνικά θέματα, ασκώντας κριτική σε βασικές επιλογές με τις οποίες δεν συμφωνεί. Άλλωστε πέρσι σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα είχε μεταξύ άλλων υπογραμμίσει πως όσο  η γειτονική χώρα συμπεριφέρεται ως "πειρατής" δεν υπάρχει καμία "θετική ατζέντα"

Κυβερνητικά στελέχη έχουν επανειλημμένα επισημάνει πως δεν σχολιάζουν τοποθετήσεις πρώην πρωθυπουργών και αυτό έλεγαν και χθες το βράδυ μετά την νέα παρέμβαση του Αν. Σαμαρά.  Πάντως είναι δεδομένο πως στο κυβερνών κόμμα αναμένουν να δουν αν ο πρώην πρωθυπουργός έχει επιλέξει να πυκνώσει τις τοποθετήσεις του, ασκώντας κριτική σε θέματα πρώτης γραμμής  με το βλέμμα στραμμένο σε ένα παραδοσιακό ακροατήριο του κόμματος

Η απουσία από τα «γενέθλια»

Στις 4 Οκτωβρίου είχε διοργανωθεί εκδήλωση για τα «γαλάζια» γενέθλια έξω από τα ιστορικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στην Ρηγίλλης.  Ωστόσο η απουσία του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμάρα από την Ρηγίλλης  πυροδότησε έντονες συζητήσεις.

Να σημειωθεί πως οι δύο πρώην πρωθυπουργοί ήταν την Δευτέρα  σε εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών για την απονομή των Βραβείων «Βιώσιμης – Καινοτόμου και Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας». Και η δεύτερη μέσα σε λίγες εβδομάδες κοινή παρουσία τους (είχαν βρεθεί πρόσφατα στην παρουσίαση βιβλίου για τον Κωσταντίνο Καραμανλή) προκάλεσε  νέες συζητήσεις. Υπενθυμίζεται πως είχαν  προηγηθεί τον Ιούλιο  τοποθετήσεις του Κ. Καραμανλή και του Αν. Σαμαρά που συζητήθηκαν εντόνως στο πλαίσιο εκδήλωσης για το βιβλίο του διευθυντή της εφημερίδας «Εστία» Μανώλη Κοττάκη «οι απόρρητοι φάκελοι Καραμανλή

Τα «όχι» στις ψηφοφορίες

Ο κ. Σαμαράς έχει εκφράσει τις διαφωνίες του με κυβερνητικές επιλογές και σε ψηφοφορίες στη Βουλή. Είναι χαρακτηριστικό πως πέρυσι τον Δεκέμβριο είχε καταψηφίσει τροπολογία για τους μετανάστες, ενώ ακολούθησε τον Φεβρουάριο το «όχι» στο νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Μάλιστα κατά την συζήτηση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου ο  Αντώνης Σαμαράς επέλεξε να κάνει στην Ολομέλεια μία ομιλία με έντονο ιδεολογικό «χρώμα». Στην παρέμβαση του έγινε εμφανές πως κοιτάει σε ένα δεξιό παραδοσιακό ακροατήριο, ενώ δεν έλειψαν και  τα …καρφιά. «Η κυβέρνηση σήμερα ουσιαστικά δεν νοιώθει να απειλείται από την αντιπολίτευση. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχει πάντα δίκιο» είχε αναφέρει μεταξύ άλλων.

Νέα ΔημοκρατίαειδήσειςκυβέρνησηΚυπριακόΑντώνης ΣαμαράςΚύπροςειδήσεις τώρα