Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα έσωσε χιλιάδες ανθρώπους στη θάλασσα - Χρειαζόμαστε εργατικό δυναμικό»
NewsroomΑναφορά στους χιλιάδες ανθρώπους που έσωσε η Ελλάδα στη θάλασσα έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στους Financial Times, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.
Ο πρωθυπουργός βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκών Ένωσης, όπου ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης είναι το μεταναστευτικό. Σε συνέντευξή του στους Financial Times, o Κυριάκος Μητσοτάκης αρχικά αναφέρθηκε στις «φωνές» που ακούγονται υπέρ της υιοθέτησης του μοντέλου «Ιταλίας - Αλβανίας», σημειώνοντας πως «θέλω να είμαι προσεκτικός εδώ. Πρόκειται για διμερή ρύθμιση και δεν ξέρω αν θα μπορούσε να αναπαραχθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
«Πρέπει να δούμε αν λειτορυγεί. Οι άνθρωποι υποβάλλονται σε ταυτοποίηση σύμφωνα με την ιταλική νομοθεσία περί ασύλου, οπότε ό,τι και αν τους συμβεί επιστρέφουν στην Ιταλία. Αν αυτό γινόταν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που θα πήγαιναν;», διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός.
«Χρειαζόμαστε εργατικό δυναμικό»
Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε ότι η ΕΕ έχει μεγάλη ανάγκη από εργατικά χέρια. «Κάθε φράχτης, θέλει και μια πόρτα. Η ήπειρος συρρικνώνεται διαρκώς. Ποιος θα μαζέψει τις ελιές μας; Θα χρειαστούμε εργατικό δυναμικό, είτε ανειδίκευτο, είτε ειδικευμένο», σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Η Ελλάδα έσωσε χιλιάδες ανθρώπους στη θάλασσα»
Η Ελλάδα ιστορικά είναι στην πρώτη γραμμή μετανάστευσης λόγω της γεωγραφικής θέσης της, με ομάδες που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα να επικρίνουν τη χώρα για κακομεταχείριση όσων ζητούν άσυλο δια θαλάσσης.
«Η Ελλάδα έσωσε χιλιάδες ανθρώποους στη θάλασσα. Υπάρχουν άνθρωποι που οι αιτήσεις ασύλου τους απορρίπτονται. Μερικές από τις ιδέες που έχουν προταθεί είναι ενδιαφέρουσες, αλλά νομίζω ότι είμαστε σε αρχικό στάδιο για την υποβολή μιας συγκεκριμένης πρότασης», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η κίνηση του Τουσκ και οι διαφωνίες
Πριν από μερικές ημέρες ο Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε ότι η Πολωνία θα αναστείλει προσωρινά το δικαίωμα ασύλου για όσους εισέρχονται από τη Λευκορωσία, βλέποντας ένα σχέδιο αποσταθεροποίησης από πλευράς Μινσκ και Μόσχας.
Αυτή η κίνηση είναι στο ίδιο μήκος κύματος με την απόφαση της Φινλανδίας να κλείσει τα σύνορά της με τη Ρωσία, την ώρα που η Γερμανία εφάρμοσε συνοριακούς ελέγχους, με την Ισπανία να διαφωνεί σε σκληρότερα μέτρα για τη μετανάστευση.
- Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
- Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
- Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
- Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό