Πολιτική|17.10.2024 16:00

Μαρινάκης για Σαμαρά: Οι ελληνικές θέσεις στο Κυπριακό ταυτόσημες με αυτές της Λευκωσίας

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

«Οι απόψεις του πρώην πρωθυπουργού είναι γνωστές. Δεν υπάρχει ούτε μία δήλωση κυβερνητικού στελέχους που να μιλάει για υποχωρητικότητα. Δεν υπάρχει στιγμή που ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Εξωτερικών και προσωπικά εγώ, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση και όλα τα κυβερνητικά στελέχη, που να μην τονίζουμε ότι δεν πρόκειται ποτέ να βάλουμε στο τραπέζι ζητήματα κυριαρχίας. Οι ελληνικές θέσεις είναι ταυτόσημες με αυτές της Κύπρου. Ελλάδα και Κύπρος πηγαίνουμε μαζί στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και δεν υπάρχει κανένα θέμα για δύο κράτη. Η επανέναρξη του διαλόγου με την Τουρκία έχει θετικά αποτελέσματα, όπως έχει πει και ο κ. Χριστοδουλίδης».

Τα παραπάνω ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, στο πλαίσιο ενημέρωσης των δημοσιογράφων από τη Θεσσαλονίκη, ζητούμενος να σχολιάσει τις δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά από την Κύπρο ότι «ακούγεται ότι ‘’μαγειρεύονται’’ λύσεις συγκαλυμμένης διχοτόμησης».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στην τοποθέτηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για «τζάμπα πατριώτες», σημειώνοντας ότι «είναι εύκολο να τους βρει κανείς. Είναι δυο οι δρόμοι που μπορεί να διαλέξει κανείς όταν έχει ένα δημόσιο αξίωμα για να αντιμετωπίσει τα πολύ ευαίσθητα αυτά ζητήματα: Ο ένας είναι ο τζάμπα πατριωτισμός και η διατύπωση υπερβολών, οι διάφορες κορώνες που δεν οδηγούν πουθενά και απομονώνουν την χώρα και ο άλλος είναι ο δρόμος που ακολουθεί η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, που έχει συνάψει τις πιο επωφελείς διεθνείς συμφωνίες.

«Έχουμε δρόμο στο χώρο της υγείας – Ήρωες γιατροί και νοσηλευτές»

Σε ό,τι αφορά το χώρο της υγείας ο κ. Μαρινάκης χαρακτήρισε «ήρωες» τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, σημειώνοντας ότι «τους χρωστάμε αιώνια ευγνωμοσύνη». Υποστήριξε ότι στο χώρο η κατάσταση είναι καλύτερη, αφού τα κενά μειώνονται αλλά παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι χρειάζονται πολλά περισσότερα.

«Για να φτάσουμε, εκεί που θέλουμε, έχουμε δρόμο και σε αυτό χρειαζόμαστε συμμάχους τους γιατρούς», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σε σημείωση του ethnos.gr ότι τα νοσοκομεία της χώρας χρειάζονται περισσότερες υποδομές, κάτι που κατέδειξε ξεκάθαρα η «οδύσσεια» του 13χρονου με αυτισμό, ο οποίος μεταφερόταν από νοσοκομείο σε νοσοκομείο της Αττικής, αφού δεν υπήρχε πουθενά ελεύθερη κλίνη κλειστού τύπου για την περίπτωσή του, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι «προφανώς υπάρχουν περιστατικά που μας θυμίζουν πόσο γρήγορα πρέπει να τρέξουμε. Είπαμε από το 2023 ότι η υγεία είναι προτεραιότητα».

«Τουλάχιστον 100 ύποπτες περιπτώσεις παράνομης συνταγογράφησης»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε ακόμα στα τέσσερα βήματα της κυβέρνησης για τη φορολογική ελάφρυνση των πολιτών καθώς και στη διαρροή ονομάτων αστυνομικών που θα στελεχώσουν το ελληνικό FBI, σημειώνοντας ότι έχει ξεκινήσει έρευνα για την υπόθεση.  

Για το θέμα των παράνομων συνταγογραφήσεων σημείωσε ότι έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον εκατό ύποπτες περιπτώσεις, ενώ στο πρώτο οκτάμηνο του έτους συνταγογραφήθηκαν παράνομα από 250 έως 422 διαφορετικά φαρμακευτικά σκευάσματα ανά ασθενή.

Ο κ. Μαρινάκης είπε ακόμα ότι έχει αυξηθεί κατά πέντε εκατομμύρια ευρώ ο προϋπολογισμός των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας σε σχέση με πέρυσι και υπογράμμισε ότι δεν έχει ξανασυμβεί να έχουμε αυτήν την εποχή σε περιοχή της χώρας (Κρήτη) πολύ υψηλή επικινδυνότητα για πυρκαγιές.

Για τη Θεσσαλονίκη και το Fly Over ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι συνεχίζονται οι συναντήσεις του συντονιστικού και ανέφερε ότι κυκλοφορούν σαράντα περισσότερα λεωφορεία στην πόλη από πέρυσι, ενώ η ταχύτητά τους έχει αυξηθεί κατά 21%.

Τέλος, για το μετρό της Θεσσαλονίκης είπε ότι θα ξεκινήσει σε 44 ημέρες. Την πρώτη εβδομάδα θα είναι δωρεάν η μετακίνηση των πολιτών και στη συνέχεια θα ισχύει ενιαίο εισιτήριο για όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

νοσοκομείοΚυριάκος ΜητσοτάκηςΑντώνης ΣαμαράςμετρόυγείαΠαύλος ΜαρινάκηςΤουρκίαΚύπρος