Πολιτική|17.10.2024 16:14

Βάσω Παπανδρέου: Το αντίο του πολιτικού κόσμου

Newsroom

Η Βάσω Παπανδρέου έφυγε σήμερα (17/10) από τη ζωή, έχοντας διαγράψει μια μεγάλη πορεία στα πολιτικά δρώμενα της χώρας, αφού για πολλά χρόνια υπηρέτησε υπουργικές θέσεις επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ.

Το «αντίο» του πολιτικού κόσμου στη Βάσω Παπανδρέου

Ο πολιτικός κόσμος συγκινημένος αποχαιρετά τη Βάσω Παπανδρέου, ενώ στη Βουλή τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη της. Από εκεί και πέρα, ο Κωνσταντίνος Τασούλας άφησε μια ανθοδέσμη με κόκκινα τριαντάφυλλα στα έδρανα του ΠΑΣΟΚ, ενώ τόνισε πως «η Παπανδρέου ήταν αυτοδημιούργητη», αναφέροντας ότι άφησε τη σφραγίδα της σε όλες τις θέσεις που υπηρέτησε.

«Δεν ήταν μόνο κυβερνητικό στέλεχος, αλλά και κομματικό με μεγάλη επιδραστικότητα. Η κ. Παπανδρέου επηρέασε τα πράγματα γενικώς. Σήμερα η Βουλή κλίνει το γόνυ στη Βάσω Παπανδρέου. Ήταν αυστηρή, λιγομίλητη, πρακτική και αποτελεσματική. Μια γυναίκα που τίμησε την ψήφο του λαού. Τίμησε την έννοια του πολιτικού και της συμμετοχής στα κοινά. Αιωνία της η μνήμη», συμπλήρωσε ο κ. Τασούλας.

Με προσωπική του δήλωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τον χαμό της Βάσω Παπανδρέου: «Με θλίψη πληροφορήθηκα την απώλεια της Βάσως Παπανδρέου. Αν και βρεθήκαμε σε αντίθετες όχθες, οφείλω να αναγνωρίσω ότι υπήρξε μια δυνατή προσωπικότητα. Υπηρέτησε πολλές κυβερνητικές και κοινοβουλευτικές θέσεις, αφήνοντας το δικό της αποτύπωμα και στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή ως Επίτροπος της πατρίδας μας. Θα τη συνοδεύουν, έτσι, η αφοσίωση των φίλων και ο σεβασμός των αντιπάλων της. Στην οικογένεια και τους ανθρώπους της εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».

 

Από εκεί και πέρα, ο Κώστας Σημίτης αποχαιρέτησε τη Βάσω Παπανδρέου, λέγοντας: «Με μεγάλη μου λύπη πληροφορήθηκα σήμερα ότι απεβίωσε η Βάσω Παπανδρέου. Συνιδρύτρια του ΠΑΣΟΚ, συμπορευτήκαμε σε μια μεγάλη πολιτική διαδρομή. Σε κρίσιμες στιγμές υπήρξε πλάι μου και στην πορεία των κυβερνήσεών μου, εξελίχτηκε σε στενή μου συνεργάτρια. Ήταν μια άξια γυναίκα, που τίμησε τις θέσεις που ανέλαβε και πολλές ευρωπαϊκές πολιτικές κοινωνικού περιεχόμενου φέρουν την υπογραφή της. Η Βάσω χαρακτηριζόταν από την ευρύτατη κατάρτισή της, την εργατικότητά της, τη συνέπειά της, το θάρρος της και την αφοσίωσή της στο ΠαΣοΚ».

Το δικό του «αντίο» είπε στη Βάσω Παπανδρέου και ο Νίκος Ανδρουλάκης: «Αποχαιρετώ με απεριόριστο σεβασμό και συγκίνηση τη Βάσω Παπανδρέου. Μια εμβληματική πολιτική προσωπικότητα και εκ των ιδρυτικών στελεχών του ΠαΣοΚ. Ως η πρώτη Ελληνίδα Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή άνοιξε πρωτοπόρους προοδευτικούς δρόμους με την Ευρωπαϊκή Κοινωνική Χάρτα, την κατοχύρωση του κοινωνικού διαλόγου, την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων και της μητρότητας καθώς και την εμπέδωση της ισότητας των φύλων.

Υπηρέτησε με σθένος και δυναμισμό χωρίς συμβιβασμούς τις πολιτικές θέσεις της. Ως Υπουργός ταυτίστηκε με σημαντικές μεταρρυθμίσεις εκσυγχρονισμού του κράτους και ανασυγκρότησης του παραγωγικού δυναμικού της χώρας, ενώ έθετε στην προτεραιότητά της τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και την υπεράσπιση των οικονομικά ασθενέστερων. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους της».

Την επί σειρά ετών υπουργό αποχαιρέτησε και ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας ότι άφησε το στίγμα της στην πολιτική της χώρας: «Η Β. Παπανδρέου άφησε το δικό της ξεχωριστό στίγμα στην πολιτική της χώρας, ως στέλεχος και υπουργός του ΠΑΣΟΚ, ως μέλος του ελληνικού κοινοβουλίου αλλά και ως Επίτροπος της ΕΟΚ. Απευθύνουμε τα συλλυπητήρια μας στην οικογένεια της και το κόμμα της»

Ο επίσης επί σειρά ετών υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος, τόνισε: «Αποχαιρετώ με τιμή τη Βάσω Παπανδρέου. Οι μνήμες πολλές. Και διαφορετικές. Ένταση στην αρχή. Σεβασμός και συνεργασία στη συνέχεια. Ισχυρή πολιτική προσωπικότητα αγωνίστηκε με πάθος για τη χώρα, για το ΠΑΣΟΚ, για τις ιδέες της. Ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους της!».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανάρτηση της Άννας Διαμαντοπούλου: «Βάσω Παπανδρέου. Μία σπουδαία μοναχική γυναίκα. Μια σπουδαία αποτελεσματική απ όπου πέρασε πολιτικός. Μια σπουδαία μαχητική σοσιαλδημοκράτισσα. Μια σπουδαία Ελληνίδα. Μια σπουδαία Ευρωπαία. Από μακριά στα εύκολα ,στη φωτιά στα δύσκολα! Καλό ταξίδι Βασω!».

 

«Αντίο» στη Βάσω Παπανδρέου είπε και ο Χάρης Δούκας με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Η Βάσω Παπανδρέου, ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, τίμησε επί σειρά ετών το ελληνικό κοινοβούλιο. Υπηρέτησε τον Ελληνικό λαό από κορυφαίες υπουργικές θέσεις, συμβάλλοντας σημαντικά στην ολοκλήρωση όλων των μεγάλων δημοσίων έργων.

Η ιδιαίτερη αγάπη του κόσμου αποτυπώθηκε στο ρεκόρ σταυρών που κατέγραψε, στην εκλογική περιφέρεια της Β’ Αθήνας. Εκπροσώπησε τη χώρα μας στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, ως η πρώτη γυναίκα Επίτροπος. Προώθησε την "Ευρωπαϊκή Κοινωνική Χάρτα" και ο διεθνής τύπος αναγνώρισε το έργο της, αποκαλώντας την "Καρυάτιδα της Δημοκρατίας". Αφήνει πίσω της δυσαναπλήρωτο κενό. Εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου στους οικείους της».

 

Με προσωπική της δήλωση η Νάντια Γιαννακοπούλου έκανε λόγο για «μια ξεχωριστή γυναίκα πολιτικό»: «Η Βάσω Παπανδρέου δεν είναι πια μεταξύ μας. Ένα ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ , μια ξεχωριστή γυναίκα Πολιτικός έφυγε αφήνοντας πίσω της μια σπάνια παρακαταθήκη σε όλους μας ως αγωνίστρια, Βουλευτής, Υπουργός, πρώτη γυναίκα Επίτροπος. Η Βάσω Παπανδρέου άφησε το δικό της αποτύπωμα στο ΠΑΣΟΚ μέσα στην πολύχρονη πορεία της με το έργο της, το ασυμβίβαστο πνεύμα της και τον δυναμισμό της, με την εναγώνια προσπάθειά της να διαβάζει τις νέες πραγματικότητες που διαμορφώνονταν, την απαιτητικότητα και το θάρρος της γνώμης της που πάντα την χαρακτήριζαν. Θα μας λείπει και θα την θυμόμαστε πάντα».

Τέλος, ο Παναγιώτης Δουδώνης, βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, αποχαιρέτησε το ιστορικό στέλεχος του κόμματος: ««Αποχαιρετούμε με σεβασμό τη Βάσω Παπανδρέου, που άφησε το δικό της αποτύπωμα και σπουδαία παρακαταθήκη με το έργο της από όπου κι αν πέρασε τόσο για την Ελλάδα και το ΠαΣοΚ όσο και για ολόκληρη την Ευρώπη ως η πρώτη γυναίκα Επίτροπος».».

ΣΥΡΙΖΑΒάσω ΠαπανδρέουκόμματαΝέα ΔημοκρατίαΠΑΣΟΚ