Πολιτική|17.10.2024 19:44

Μητσοτάκης σε Σύνοδο Κορυφής για μεταναστευτικό: «Αναγκαία η φύλαξη των συνόρων»

Newsroom

Τη μεγάλη ανάγκη να φυλαχθούν τα σύνορα των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόνισε στην τοποθέτησή του στη Σύνοδο Κορυφής ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το μεταναστευτικό είναι ένα θέμα που «καίει» στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που λαμβάνει χώρα στις Βρυξέλλες, με τον πρωθυπουργό να τάσσεται υπέρ της αυστηρής φύλαξης των συνόρων.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασίας με τρίτες χώρες, κάνοντας ειδική μνεία στην Τουρκία, ενώ υπογράμμισε ότι η ΕΕ θα πρέπει να βρει απάντηση και στο αν θα είναι υποχρεωτικές οι επιστροφές όσων δεν δικαιούνται άσυλο.

Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα έσωσε χιλιάδες ανθρώπους στη θάλασσα»

Αναφορά στους «χιλιάδες ανθρώπους που έσωσε» η Ελλάδα στη θάλασσα έκανε νωρίτερα ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στους Financial Times,.«Πρέπει να δούμε αν λειτορυγεί. Οι άνθρωποι υποβάλλονται σε ταυτοποίηση σύμφωνα με την ιταλική νομοθεσία περί ασύλου, οπότε ό,τι και αν τους συμβεί επιστρέφουν στην Ιταλία. Αν αυτό γινόταν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που θα πήγαιναν;», διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός. Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε ότι η ΕΕ έχει μεγάλη ανάγκη από εργατικά χέρια. «Κάθε φράχτης, θέλει και μια πόρτα. Η ήπειρος συρρικνώνεται διαρκώς. Ποιος θα μαζέψει τις ελιές μας; Θα χρειαστούμε εργατικό δυναμικό, είτε ανειδίκευτο, είτε ειδικευμένο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η Ελλάδα ιστορικά είναι στην πρώτη γραμμή μετανάστευσης λόγω της γεωγραφικής θέσης της, με ομάδες που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα να επικρίνουν τη χώρα για κακομεταχείριση όσων ζητούν άσυλο δια θαλάσσης.

«Η Ελλάδα έσωσε χιλιάδες ανθρώπους στη θάλασσα. Υπάρχουν άνθρωποι που οι αιτήσεις ασύλου τους απορρίπτονται. Μερικές από τις ιδέες που έχουν προταθεί είναι ενδιαφέρουσες, αλλά νομίζω ότι είμαστε σε αρχικό στάδιο για την υποβολή μιας συγκεκριμένης πρότασης», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κυριάκος Μητσοτάκηςειδήσεις τώραΣύνοδος Κορυφήςμεταναστευτικό