Πολιτική|22.10.2024 05:16

ΣΥΡΙΖΑ: Οι ενδιάμεσοι σταθμοί μέχρι την αναπόφευκτη διάσπαση - Τα σχέδια Κασσελάκη και η γραμμή άμυνας της Κουμουνδούρου

Νίκος Σβέρκος

Η πρωτοφανής αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζεται από τις καθημερινές φραστικές επιθέσεις ανάμεσα στα στελέχη. Ωστόσο, δεν απομένει πολύς καιρός προτού λάβουν χώρα κομβικές εσωκομματικές διαδικασίες, κάθε μια από τις οποίες μπορεί να οδηγήσει στην αναμενόμενη φυγή του Στέφανου Κασσελάκη και τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ. 

Πρώτος σταθμός η εκλογή αντιπροσώπων 

Με βάση το αποφασισμένο χρονοδιάγραμμα, το διήμερο 2 και 3 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθούν στις κατά τόπους Οργανώσεις Μελών οι εκλογές για την ανάδειξη των αντιπροσώπων στο έκτακτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο συνολικός αριθμός των αντιπροσώπων θα εξαρτηθεί από τη συμμετοχή των μελών στις διαδικασίες αυτές, ενώ αυτή η πρώτη εκλογική διαδικασία θα αποτελέσει και τον πρώτο κρίσιμο «κόμβο», καθώς σε αυτές θα μορφοποιηθούν και οι συσχετισμοί του συνεδρίου.  Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, με τα μέχρι στιγμής γνωστά δεδομένα, είναι εγγεγραμμένος σε Ο.Μ. στο Περιστέρι και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα θέσει υποψηφιότητα για να εκλεγεί αντιπρόσωπος στο συνέδριο.  

Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει ζητήσει από τους υποστηρικτές του να εγγραφούν στον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι την προσεχή Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, ώστε να έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι στις διαδικασίες ανάδειξης των συνέδρων. Παράλληλα τους έχει ζητήσει να εγγραφούν στην δική του παράλληλη πλατφόρμα ώστε να υπάρχει όσο το δυνατόν καλύτερος συντονισμός τους από το επιτελείο του, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει νεότερη πληροφόρηση για το πότε θα πραγματοποιηθεί τελικά η εκδήλωση που σχεδίαζε στο κέντρο της Αθήνας. 

Στο συνέδριο η κορυφαία μάχη 

Ανεξάρτητα από το πόσους αντιπροσώπους θα καταφέρει να εκλέξει το επιτελείο Κασσελάκη ανά την Ελλάδα, τόσο ο ίδιος όσο και στενοί του συνεργάτες έχουν δώσει το στίγμα πως το τριήμερο διεξαγωγής του (8-9-10 Νοεμβρίου 2024) θα επιχειρηθεί μια «πολιορκία» του από οπαδούς του. «Να είστε στις επάλξεις» είπε σε κάποιες δεκάδες συγκεντρωμένους υποστηρικτές του στη Θεσσαλονίκη το περασμένο Σαββατοκύριακο, ενώ σημείωσε χαρακτηριστικά πως «το κόμμα ανήκει στη βάση και πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να εκφραστεί». 

Λίγες ώρες νωρίτερα είχε γνωστοποιήσει πως θα επιχειρήσει στο συνέδριο την ανατροπή όχι μόνο της απόφασης για τον αποκλεισμό του από υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την ανατροπή της απόφαση για την καθαίρεσή του. Με δεδομένη την θέση της Κουμουνδούρου πως είναι αμετάκλητος ο αποκλεισμός Κασσελάκη από την εκλογική διαδικασία για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, η ομάδα γύρω από τον πρώην πρόεδρο δίνει το στίγμα της ολομέτωπης πλέον επίθεσης με την ηγεσία της Κουμουνδούρου. 

Ο ίδιος επιχειρεί να καλλιεργήσει την εντύπωση πως το συνέδριο βαίνει προς αναβολή, κάτι που διαψεύδεται από την Κουμουνδούρου. Άλλοι συνεργάτες του επιτίθενται στον ΣΥΡΙΖΑ για τον τόπο διεξαγωγής του συνεδρίου, ενώ ουδείς στην Κουμουνδούρου ξεχνά την έμμεση απειλή της Θεοδώρας Τζάκρη πως μπορεί να συγκεντρωθούν 5.000 υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη έξω από τον χώρο του συνεδρίου. 

Η εκλογή προέδρου και η αποχώρηση Κασσελάκη 

Δημοσίως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διαψεύδει πως επιθυμεί να φτιάξει νέο κόμμα, ωστόσο όλες του οι κινήσεις προκαλούν βάσιμες υποψίες για μια τέτοια κίνηση. Η ενοικίαση γραφείων 1.500 τετραγωνικών συμπλήρωσε της εικόνα που σχηματίστηκε από δημοσίευμα πως έχει στόχο να «εξαϋλώσει» τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε κατόπιν να «μαζέψει» το χαρτί ο ίδιος με μια νέα δική του πολιτική πρωτοβουλία. 

Ο ίδιος έχει πει πως αν υπάρξει προσπάθεια αναβολής του συνεδρίου, τότε θα παρακινήσει τους υποστηρικτές του να λάβουν πρωτοβουλίες, ανάμεσα στις οποίες βρίσκεται και το δημοψήφισμα. Για μια τέτοια κίνηση απαιτούνται υπογραφές άνω των 40.000 μελών, ενώ την πρώτη «διαρροή» του επιτελείου του για συγκέντρωση 10 χιλιάδων υπογραφών υποστηρικτών του στην δική του πλατφόρμα, δεν ακολούθησε δεύτερη. 

Ανεξάρτητα πάντως από την ημερομηνία πραγματοποίησης τελικά του συνεδρίου, ο αποκλεισμός του Στέφανου Κασσελάκη μοιάζει βέβαιος. Ο αριθμός των στελεχών που συμμετέχουν στα όργανα και ενστερνίζονται τις απόψεις του είναι σταθερά μειοψηφικός, ενώ με δεδομένη την αποτυχημένη απόπειρα να μην επιτευχθεί απαρτία στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, ο βαθμός επιρροής του Στέφανου Κασσελάκη στα όργανα είναι μικρός. 

Ο αποκλεισμός Κασσελάκης και η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης 

Με αυτά τα δεδομένα πλησιάζει το σενάριο για φυγή του Στέφανου Κασσελάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχουν, βέβαια, στελέχη που του προτείνουν να κατέλθει στην κούρσα για την προεδρία άλλο κοντινό του πρόσωπο, ωστόσο αυτό το σενάριο μέχρι στιγμής δεν έχει ευδοκιμήσει. Κατά πρώτον η διορία κατάθεσης υποψηφιοτήτων λήγει αυτή την Παρασκευή. Κατά δεύτερον, μια ήττα στις προεδρικές εκλογές θα σημάνει και την ήττα του Στέφανου Κασσελάκη. 

Το ερώτημα είναι πόσοι βουλευτές θα ανεξαρτητοποιηθούν σε περίπτωση που στο συνέδριο δεν ανατραπεί η απόφαση για τον αποκλεισμό Κασσελάκη. Τρεις φαίνεται να είναι οι βέβαιοι, ενώ από το επιτελείο του λέγεται πως ο αριθμός αυτός δεν θα υπερβεί τους πέντε. Ωστόσο, ο αριθμός «πέντε» είναι εξαιρετικά σημαντικός, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ αριθμεί σήμερα 35 βουλευτές και το ΠΑΣΟΚ 31. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει πάνω από τέσσερις βουλευτές, θα απολέσει και την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Σωκράτης ΦάμελλοςΣΥΡΙΖΑΣτέφανος ΚασσελάκηςΠαύλος ΠολάκηςΝικόλαος ΦαραντούρηςΝίκος Φαραντούρηςειδήσεις τώραΘεοδώρα Τζάκρη