Πολιτική|23.10.2024 05:35

Κασσελάκης: Αμφισβητεί πια και την αποπομπή του - Γιατί επιτέθηκε στον Βερναρδάκη

Νίκος Σβέρκος

Με στόχο να συσπειρώσει τους υποστηρικτές του ο Στέφανος Κασσελάκης επαναφέρει τα περί παράνομης αποπομπής του. Σήμερα θα συναντηθεί με «φίλους και εθελοντές» της υποψηφιότητάς του.

Αλλαγή γραμμής μέσα σε τρεις μέρες

Πριν από μια εβδομάδα ο Στέφανος Κασσελάκης δήλωνε στο Star, «δεν αμφισβητώ την άρση εμπιστοσύνης, αποδέχομαι την απόφαση παρά την έλλειψη μυστικότητας». Ωστόσο, εδώ και τρεις ημέρες ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητεί πλέον ανοικτά την αποπομπή του από την προεδρία του κόμματος, υποδαυλίζοντας την ένταση στις σχέσεις του με την ηγεσία της Κουμουνδούρου.

Πιο συγκεκριμένα, κατά την περιοδεία του στη Θεσσαλονίκη το περασμένο Σαββατοκύριακο κάλεσε τους υποστηρικτές του να συμμετάσχουν στις εκλογές για την ανάδειξη αντιπροσώπων στο επικείμενο έκτακτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να ανατρέψουν την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής. Εχτές το γραφείο του εξέδωσε ανακοίνωση με αφορμή συνέντευξη του πρώην υπουργού και μέλους της Κ.Ε., Χριστόφορου Βερναρδάκη, που δήλωσε ότι τυπικά παραμένει μέλος του οργάνου και πως ψήφισε τηλεφωνικά υπέρ της πρότασης μομφής στις αρχές Οκτωβρίου.

Το γραφείο του πρώην προέδρου ανέφερε πως σύμφωνα με το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ «απουσία μέλους της Κ.Ε για 6 μήνες από τις συνεδριάσεις, τις δράσεις και τις λειτουργίες της, θεωρείται παραίτηση από την ιδιότητα αυτή». Διευκρινίζεται, πως το καταστατικό του κόμματος μιλά για «αδικαιολόγητη απουσία» κάποιου μέλους του οργάνου.

Οι λόγοι πίσω από την επίθεση στον Χριστόφορο Βερναρδάκη

Ο Χριστόφορος Βερναρδάκης κάλεσε τον Στέφανο Κασσελάκη να μην ανησυχεί για την ιδιότητα του ως μέλους της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και την ένταση της πολιτικής του συμμετοχής στα δημόσια πράγματα και σημείωσε, «κάνω πάντα νόμιμα πράγματα και απολύτως συνειδητά».

Ωστόσο, η επίθεση του περιβάλλοντος Κασσελάκη στον Χριστόφορο Βερναρδάκη κάθε άλλο παρά τυχαία είναι. Ο πρώην υπουργός βρίσκεται πλέον κοντά στον Παύλο Πολάκη, ενώ συνυπέγραψε δήλωση με άλλα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που στηρίζουν την υποψηφιότητα του βουλευτή Χανίων, γνωστοποιώντας πως απείχαν από την ψηφοφορία για τον αποκλεισμό της υποψηφιότητας Κασσελάκη.

Το περιβάλλον του πρώην προέδρου θέλησε να βάλει στο ίδιο «τσουβάλι» τον Παύλο Πολάκη και τους «100», καλλιεργώντας το σχήμα «Κασσελάκης εναντίον όλων». Παράλληλα με την επίθεση στον Χριστόφορο Βερναρδάκη υψώνει νέο τείχος προς την πλευρά Πολάκη, επιθυμώντας να ανακόψει τις όποιες μετακινήσεις υποστηρικτών του προς τον Κρητικό βουλευτή.

Στόχος το συνέδριο να ανατρέψει την αποπομπή του

Σήμερα το απόγευμα ο Στέφανος Κασσελάκης θα υποδεχτεί υποστηρικτές του στα γραφεία του στον Ταύρο. Το αρχικό σχέδιο για ανοικτή συγκέντρωση στην Πλατεία Κολοκοτρώνη εγκαταλείφθηκε, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες δεν είχε προηγηθεί κατάλληλη προετοιμασία από το επιτελείο του ώστε να υπάρξει μεγάλη συμμετοχή που θα αποτύπωνε το «κύμα» για το οποίο μιλά ο πρώην πρόεδρος και οι συνεργάτες του.

Παράλληλα εχτές συγκάλεσε έκτακτη διαδικτυακή σύσκεψη με μέλη της Κεντρικής Επιτροπής. Στόχος της ομάδας Κασσελάκη είναι να υπάρξει όσο το δυνατόν καλύτερη προετοιμασία για επόμενα βήματα μέχρι το συνέδριο, με σημαντικό «κόμβο» τις εκλογές για την ανάδειξη αντιπροσώπων για το έκτακτο συνέδριο του κόμματος.

Φαίνεται πάντως ότι η πλευρά Κασσελάκη επαναφέρει τη γραμμή της αμφισβήτησης της αποπομπής του, ευελπιστώντας να αυξήσει την πίεση στην Κουμουνδούρου και να συσπειρώσει τους υποστηρικτές του. Στις εργασίες του εκτάκτου συνεδρίου αναμένεται αντιπρόσωποι που τάσσονται στο πλευρό του να καταθέσουν τροπολογία στο κείμενο πολιτικής απόφασης, στην οποία θα επισημαίνεται πως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι την εκλογές προέδρου παραμένει ο Στέφανος Κασσελάκης.

ειδήσεις τώραΣτέφανος ΚασσελάκηςΑπόστολος ΓκλέτσοςΣΥΡΙΖΑΧριστόφορος ΒερναρδάκηςΣωκράτης ΦάμελλοςΝίκος ΦαραντούρηςΠαύλος Πολάκης