Αλέξης Τσίπρας: Η παραίνεση για νέο κόμμα της Αριστεράς – Το παρασκήνιο της εκδήλωσης στον Πειραιά
Νίκος ΣβέρκοςΗ εκδήλωση του Ινστιτούτου Τσίπρα είχε χαμόγελα, συζητήσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τον «χρησμό» του πρώην πρωθυπουργού για την ανάγκη ενός νέου πολιτικού φορές στην Αριστερά.
Παρουσίες με νόημα
Η είσοδος στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά κατά τη διάρκεια της καταληκτικής ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα ήταν απαγορευτική. Ο χώρος ήταν γεμάτος από πολίτες αλλά και πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που κατέφθασαν για να δηλώσουν το «παρών» στην εκδήλωση την ώρα που το κόμμα της αξιωματική αντιπολίτευσης διέρχεται την πιο σοβαρή κρίση του.
Πολλοί πρώην υπουργοί της κυβέρνησης Τσίπρα βρέθηκαν στις πρώτες σειρές του θεάτρου, που σήμερα δραστηριοποιούνται στην ομάδα των «100». Στις μπροστινές θέσεις βρίσκονταν επίσης οι υποψήφιοι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, Νικόλας Φαραντούρης και Απόστολος Γκλέτσος, καθώς και ο πρόεδρος της Κ.Ο. Νίκος Παππάς.
Ο έτερος υποψήφιος, Παύλος Πολάκης, επέλεξε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να σχολιάσει την εκδήλωση. Σχολιάζοντας αναρτήσεις του πρώην πρωθυπουργού με τις τοποθετήσεις πρώην υπουργών του, επιτέθηκε στον Γιάννη Δραγασάκη και τον Γιώργο Χουλιαράκη, κατηγορώντας τους πως έβαλαν εμπόδια στο έργο του στο Υπουργείο Υγείας και πως συνεργάστηκαν με τον Γιάννη Στουρνάρα της Τ.τ.Ε.
Αίσθηση προκάλεσε η παρουσία του Ευάγγελου Αποστολάκη στην εκδήλωση, ο οποίος όμως αποχώρησε αρκετή ώρα πριν λάβει το λόγο ο πρώην πρωθυπουργός. Ο βουλευτής, που συντρόφευσε τον Στέφανο Κασσελάκη την εποχή της προεδρίας του, ήταν πολύ φειδωλός στη συζήτησή του με δημοσιογράφους, με αρκετούς να εξάγουν το συμπέρασμα ότι διατηρεί αποστάσεις από τους χειρισμούς του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.
Από άλλους κομματικούς οργανισμούς στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά βρέθηκαν ο Πέτρος Κόκκαλης, επικεφαλής του «Κόσμου» και ο Φερχάτ Οζγκιούρ, βουλευτής της Νέας Αριστεράς.
Χαμόγελα και πηγαδάκια
Τα χαμόγελα περίσσευαν μετά το πέρας της εκδήλωσης. Ο επίσης χαμογελαστός Αλέξης Τσίπρας, δε, αποχωρώντας από την αίθουσα δέχτηκε τα χειροκροτήματα και τους ασπασμούς πολιτών που τον καλούσαν -σε προσωπικούς τόνους- να αναλάβει πρωτοβουλίες.
Στα «πηγαδάκια» έξω από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά οι συζητήσεις ήταν σχεδόν μονοθεματικές, γεγονός απολύτως λογικό δεδομένης της στιγμής που έλαβε χώρα η εκδήλωση του Ινστιτούτου του Αλέξη Τσίπρα. Οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και τα ερωτήματα για την συνέχεια των αντιπαραθέσεων ανάμεσα στον Στέφανο Κασσελάκη και την ηγεσία του κόμματος δίνουν τροφή για πλείστα σενάρια σχετικά με το έκτακτο συνέδριο του κόμματος, με αρκετούς να εκτιμούν πως η σύγκρουση θα είναι σφοδρότατη και καταλυτική.
Με απόλυτη βεβαιότητα, πάντως, όλοι συμφωνούσαν -ευθέως ή εμμέσως- πως η επόμενη μέρα δεν θα βρει τον ΣΥΡΙΖΑ με την ίδια σύνθεση που είχε πριν ακριβώς από έναν χρόνο. Η διαδικασία αποσύνθεσής του φαίνεται άλλωστε πως θα συνεχιστεί και θα οδηγήσει με απόλυτη βεβαιότητα τον Στέφανο Κασσελάκη και τον ΣΥΡΙΖΑ σε χωριστούς δρόμους.
Το κάλεσμα Τσίπρα για νέο κόμμα στην Αριστερά
Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως επέλεξε να μην μιλήσει ευθέως για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να θέσει επί τάπητος την άποψή του συνολικά για την Αριστερά. Οι διασπάσεις του τελευταίου έτους είχαν τύχει του σχολιασμού του στην πρώτη εκδήλωση του Ινστιτούτου, λέγοντας τότε πως πρέπει «να μάθουμε πρόσθεση και πολλαπλασιασμό και να αφήσουμε τη διαίρεση και την αφαίρεση».
Οι εξελίξεις όμως «έτρεξαν» όχι μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ που ζει ακραία εσωστρέφεια και δημοσκοπική κατάρρευση, αλλά και το ΠΑΣΟΚ, που ο «απαναβαπτισμένος» Νίκος Ανδρουλάκης μοιάζει να κάνει δεξιά στροφή προς το κέντρο αξιοποιώντας την Άννα Διαμαντοπούλου.
Ο Αλέξης Τσίπρας μοιράστηκε χτες με το κοινό πως «τους μήνες που πέρασαν συνέβη το αντίθετο», δηλαδή συνεχίστηκαν οι «αφαιρέσεις». Σημείωσε ωστόσο πως «ταυτόχρονα οι πολιτικές εξελίξεις είναι τόσο σύνθετες που δε μπορούν να απαντηθούν με απλά εκλογικά μαθηματικά», υπογραμμίζοντας πως «ίσως να μην αρκεί πια η πρόσθεση».
Συνέχισε δε λέγοντας πως «η σημερινή ανισορροπία του πολιτικού συστήματος, αν δεν αποκατασταθεί από τα αριστερά, ο κίνδυνος είναι να αποκατασταθεί ακόμη δεξιότερα» και πως «το μόνο παρήγορο και ουσιαστικά ελπιδοφόρο είναι ότι κάτι αρχίζει σιγά σιγά να κινείται όχι σε επίπεδο πολιτικής αντιπολίτευσης, αλλά σε επίπεδο κοινωνικής αντιπολίτευσης».
Με τις φράσεις του αυτές ουσιαστικά ο Αλέξης Τσίπρα κατέθεσε την άποψη πως οι συνεργασίες των σημερινών σχηματισμών στην Αριστερά δεν είναι πλέον αρκετές για να εκφράσουν την κοινωνική πλειοψηφία και να νικήσουν στο πολιτικό πεδίο της Δεξιά. Χρειάζεται απεναντίας μια νέα πολιτική λογική και νοοτροπία και ένας νέος πολιτικός φορές στην Αριστερά που θα αντιστοιχηθεί με τις κοινωνικές ανάγκες και θα στηριχθεί από την κοινωνική πλειοψηφία.
- Μαγδεμβούργο: Ερωτήματα για τις ευθύνες των Αρχών και τους χειρισμούς για τις πληροφορίες από το παρελθόν του δράστη
- Νέες απειλές Πούτιν: Υπόσχεται καταστροφικά αντίποινα στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν
- Επίδομα θέρμανσης: Τη Δευτέρα (23/12) η πληρωμή της πρώτης δόσης
- Ισχυρή καταιγίδα στην Αττική: Επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες – Πού θα «χτυπήσουν» τα φαινόμενα