Πολιτική|23.10.2024 15:45

Χαρίτσης: Η στροφή στην άκρα δεξιά είναι το πολιτικό σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας

Αλέξανδρος Διαμάντης

«Για εμάς στη Νέα Αριστερά μια άλλη πολιτική στο πεδίο της πολιτικής προστασίας σημαίνει τη συνειδητοποίηση ότι το Κράτος σε αυτό τον αγώνα δεν μπορεί να είναι broker οικονομικών συμφερόντων που θησαυρίζουν από την καμένη γη», είπε ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Αυτό που προτείνει η Νέα Αριστερά είναι ένα Κράτος που σχεδιάζει»

Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση γνώριζε όταν ξεκινούσε η φετινή αντιπυρική περίοδος ότι το 2023 ήταν το έτος με την υψηλότερη θερμοκρασία από το 1991 και ότι ο χειμώνας του 2023-2024 ήταν ο θερμότερος στη καταγεγραμμένη ιστορία της χώρας μας. Καθώς επίσης ότι η Πολιτεία γνώριζε επίσης ότι η αντιπυρική περίοδος του 2023 ήταν η δεύτερη χειρότερη στη χώρα μας, μετά από αυτήν του 2007, με περισσότερα από 1.700.000 στρέμματα καμένων εκτάσεων.

«Η Πολιτεία ήδη από το 2019 έχει στα χέρια της μια ολοκληρωμένη πρόταση για ένα νέο σχέδιο αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών. Το πόρισμα του καθηγητή Γκολντάμερ. Ενός επιστήμονα με παγκόσμια αναγνώριση και ανάλογη διεθνή επιρροή στη διαμόρφωση των σύγχρονων πολιτικών πρόληψης και προστασίας», προσέθεσε.

Αυτό που προτείνει η Νέα Αριστερά είναι ένα Κράτος που σχεδιάζει, ένα Κράτος που έχει τη δυνατότητα να επεξεργάζεται και να αξιοποιεί τα επιστημονικά δεδομένα, σημαίνει ένα κράτος που αναδιοργανώνει την οικονομία του, τη μεταμορφώνει σε «πολεμική οικονομία» αλλά όχι για τον πόλεμο που εννοείτε εσείς.

«Αυτά, όμως:

  • Προϋποθέτουν προσλήψεις σε πυροσβεστική και δασικές υπηρεσίες, όχι με το σταγονόμετρο αλλά για να καλυφθούν οι τεράστιες οργανικές ανάγκες,
  • Προϋποθέτουν ενιαία διοικητική αντιμετώπιση της δασοπροστασίας,
  • Προϋποθέτουν εμπλοκή της εγχώριας παραγωγικής υποδομής
  • Προϋποθέτουν και ολοκλήρωση της χαρτογράφησης των δασικών οικοσυστημάτων, ολοκλήρωση δηλαδή του χωροταξικού σχεδιασμού που σέρνεται από τη Νέα Δημοκρατία, ώστε να μπορούμε μέσα από την αξιοποίηση του διαθέσιμου επιστημονικού δυναμικού να εκπονήσουμε τα σχέδια μάχης για τις μάχες που δυστυχώς έρχονται», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στο Ισραήλ η Νέα Αριστερά ζήτησε την απερίφραστη καταδίκη της γενοκτονίας στη Γάζα, πλήρης κατάπαυση του πυρός, αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους.

Κατήγγειλε, δε, ότι η στροφή στην άκρα δεξιά είναι το πολιτικό σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας και, τέλος, σχετικά με τα εθνικά ζητήματα επισήμανε ότι η Νέα Αριστερά λέει «ναι» στο διάλογο με την Τουρκία χωρίς ξένες επιδιαιτησίες, με τελικό στόχο τη Χάγη και την επίλυση της διαφοράς μας στη βάση της διεθνούς νομιμότητας.

Αλέξης Χαρίτσηςειδήσεις τώραΝέα αριστερά