Πολιτική|23.10.2024 15:33

Παππάς: Με τις κυβερνητικές πολιτικές, η κλιματική, η δημογραφική και η οικονομική κρίση, θα οδηγήσουν τη χώρα σε εξαθλίωση

Αλέξανδρος Διαμάντης

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς. Από το 2019 έχουν καεί 4 εκατ. στρέμματα, σε όλη τη χώρα – Αριθμός ρεκόρ, σύμφωνα με τον κ. Παππά, και από το 2021, 600 χιλιάδες στρέμματα στην Αττική.

Φουλ επίθεση για την αντιπυρική προστασία

Ταυτόχρονα, επισήμανε ότι η κυβέρνηση σε έξι χρόνια έχει εκτοξεύσει τις δαπάνες μίσθωσης αεροσκαφών. «Από το 2019 τριπλασιάσατε τις μισθώσεις, αλλά επταπλασιάσατε τις δαπάνες. Η Ελλάδα πλήρωσε 8 εκατ. δολάρια για κάθε ένα από τα τρία αεροσκάφη εναέριας επιτήρησης, όταν η Αυστρία τα απέκτησε με 1,2 εκατ. δολάρια το ένα», είπε.

Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι οι πυρκαγιές αποδεικνύουν τις μεγάλες διαφορές του κόμματος με τη ΝΔ. «Αλλά και ένα πολιτικό δίλημμα: Θα ζούμε σε μια κοινωνία ανασφάλειας, μία ανίσχυρη πολιτεία που θα αφήνει τα συμφέροντα να κάνουν πάρτι; Ή θα φτιάξουμε μια ισχυρή πολιτεία, έξυπνη/σύγχρονη, στελεχωμένη που δεν θα αφήνει τους πολίτες μόνους απέναντι στους κινδύνους; Σε ό,τι αφορά στις πυρκαγιές έχουμε τρεις άξονες πολιτικής δράσης και ευθύνης: Πρόληψη, πυρόσβεση, αποκατάσταση», σημείωσε.

Ακόμα, έκανε λόγο για τρεις κρίσεις που μαίνονται στην Ελλάδα. «Με τις πολιτικές σας, η κλιματική, η δημογραφική και η οικονομική κρίση, θα οδηγήσουν τη χώρα και την κοινωνία σε συρρίκνωση και εξαθλίωση. Σε ένα υποθετικό σενάριο κατά το οποίο η ίδια πολιτική θα συνεχιστεί ως το 2034, 10 χρόνια μετά, θα έχουμε έξω από αυτή την αίθουσα:

  • Εκατομμύρια καμένες εκτάσεις και ποτάμια γεμάτα νεκρά ψάρια, όπως στη Μαγνησία.
  • Μισό εκατομμύριο λιγότερους πολίτες.
  • Μια χώρα σε οικονομικό αδιέξοδο».

Ο Νίκος Παππάς, επίσης, αναφέρθηκε στην Οικονομία, λέγοντας ότι στην ανάπτυξη 4ετιας είμαστε στην 21η θέση στην Ε.Ε. με μέσο όρο μεγέθυνσης 1,4%. Σε ό,τι δε αφορά την ανάπτυξη επισήμανε ότι η πλειονότητα των πολιτών έχει πρόσβαση σε ολοένα και λιγότερα αγαθά. Τ«α εισοδήματα δεν αρκούν ούτε για τα βασικά πλέον. Η αγοραστική δύναμη είναι στο ναδίρ. Το εισόδημα δεν αρκεί ούτε για επαρκή στέγη, ούτε για θέρμανση, ούτε, σε αρκετές περιπτώσεις, για ρεύμα.

Αυτή η κατάσταση σας δείχνει μια κοινωνία που απολαμβάνει τα αγαθά μιας κάποιας ανάπτυξης; Προφανώς, όχι. Είναι η πλήρης αποτύπωση μιας κατάστασης επιδείνωσης του επιπέδου ζωής. Όχι σχετικό αλλά απόλυτο», σημείωσε.

Ειδική αναφορά έκανε και στα Τέμπη, χαρακτηρίζοντας τον πρωθυπουργό ως τον αρχιτέκτονα και  υλοποιητή της συγκάλυψης. Α«ναλάβατε και συντονίσατε μια χυδαία προσπάθεια συγκάλυψης που οδήγησε στο μπάζωμα – ξεμπάζωμα. Και αν δεν είχατε τίποτα να κρύψετε, αν το κάνατε μόνο για να μην υπάρχει η εικόνα από τα συντρίμια στις τηλεοράσεις των Ελλήνων και να σωθείτε επικοινωνιακά, αυτό είναι ακόμα χειρότερο», τόνισε.

Ειδική αναφορά έκανε και στα εθνικά, ζητώντας επίσημη ενημέρωση από τον πρωθυπουργό. Ξεκαθάρισε ότι από την αριστερά δεν θα δοθεί καμία λευκή επιταγή σε πρωτοβουλίες που πλήττουν τα εθνικά συμφέροντα. Τέλος, αναφέρθηκε στην εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν προσωπικότητες από την Αριστερά που υπερασπίστηκαν την κοινωνία με την πορεία τους και μπορούν να συμπυκνώσουν και στην ουσία και ως προς το συμβολισμό τις προτεραιότητες του μέλλοντος.

ΣΥΡΙΖΑΝίκος ΠαππάςΒουλήειδήσεις τώρα