Πολιτική|24.10.2024 05:12

ΣΥΡΙΖΑ: Και η Επιτροπή Δεοντολογίας στην κόντρα Κουμουνδούρου-Κασσελάκη - Η αιχμή του για τον Τσίπρα

Νίκος Σβέρκος

Η αντιπαράθεση ανάμεσα στην πλευρά Κασσελάκη και την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχει από καιρό λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Ωστόσο, το «αντάρτικο» του πρώην προέδρου του κόμματος μεταφέρεται σε όργανα, που η αναλογία δυνάμεων είναι αμφίρροπη, με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζεται η ένταση με ορίζοντα την διεξαγωγή του εκτάκτου συνεδρίου.

Στην πρέσα η απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας

Εχτές από το στρατόπεδο Κασσελάκη «διέρρευσε» η πληροφορία πως η Επιτροπή Δεοντολογίας έλαβε απόφαση που δικαιώνει τρόπον τινά τον αποπεμφθέντα πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες η Επιτροπή συνεδρίασε και αποφάσισε πως το συνέδριο μπορεί να ανατρέψει την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής για αποκλεισμό κάποιας υποψηφιότητας.

Η πληροφορία αυτή έβαλε «φωτιά» στο κομματικό επιτελείο, καθώς μια τέτοια απόφαση θα άνοιγε το δρόμο στον Στέφανο Κασσελάκη να διεκδικήσει την επικύρωση της υποψηφιότητάς του κόντρα στην απόφαση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Αμφισβητούν μέλη της Επιτροπής πως έγινε νόμιμη συνεδρίαση

Ωστόσο, μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας επικοινωνώντας με το ethnos.gr αμφισβήτησαν την νομιμότητα της ίδιας της συνεδρίασης της Επιτροπής Δεοντολογίας. «Η Επιτροπή συνεδρίασε χωρίς απαρτία και χωρίς ημερήσια διάταξη» ανέφερε το μέλος της, Στέλιος Παππάς. Ουσιαστικά αυτό που καταγγέλλεται από την άλλη πλευρά είναι πως το όργανο συνεδρίασε έχοντας μειοψηφική σύνθεση, η οποία αποτελείτο αποκλειστικά από υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη.

Μέλη του οργάνου ξεκαθάριζαν μάλιστα πως η Επιτροπή δεν έχει καμία αρμοδιότητα στο να ερμηνεύει -εν είδει συνταγματικού δικαστηρίου- το καταστατικό του κόμματος. «Οι αρμοδιότητές μας είναι ξεκάθαρες από τα άρθρα 1 και 2 του Κώδικα Δεοντολογίας. Κρίνουμε μόνον τις συμπεριφορές μελών» έλεγαν χαρακτηριστικά.

Το γεγονός πάντως ότι έχει ξεσπάσει κόντρα γύρω από ένα όργανο όπως η Επιτροπή Δεοντολογίας, που θεωρείτο μέχρι πρότινος «άβατο» για τις εσωκομματικές αντιπαραθέσεις, δείχνει και το βάθος του διχασμού στην Κουμουνδούρου. Δείχνει επίσης και την διάθεση που έχει η πλευρά Κασσελάκη να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο προκειμένου να καλλιεργήσει την ιδέα περί «πραξικοπήματος» λίγες ημέρες πριν τη διεξαγωγή του εκτάκτου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Αιχμή Κασσελάκη στον Τσίπρα

Εχτές ο Στέφανος Κασσελάκης θέλησε με τα εγκαίνια των γραφείου του να κάνει επίδειξη δύναμης, μία μέρα πριν τη διορία για την κατάθεση υποψηφιοτήτων για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές για την ανάδειξη αντιπροσώπων για το έκτακτο συνέδριο, αλλά και μια μέρα μετά την εκδήλωση του Ινστιτούτου του Αλέξη Τσίπρα.

Η φράση του Στέφανου Κασσελάκη πως «κόμμα έχουμε» θεωρείται αιχμή προς τον Αλέξη Τσίπρα και στην έμμεση επισήμανσή του πως υπάρχει ανάγκη για έναν νέο πολιτικό οργανισμό στην Αριστερά.

Κάποιες εκατοντάδες υποστηρικτές του πέρασαν την πύλη των γραφείων που έχει ενοικιάσει, σύμφωνα με πληροφορίες, έναντι 20.000 ευρώ μηνιαίως, αρκετοί εκ των οποίων έφτασαν με πούλμαν που ενοικίασε το επιτελείο του. «Αυτά τα γραφεία δεν είναι δικά μου αλλά δικά σας. Κάντε τα σπίτι σας» είπε σε μια αποστροφή του λόγου του προς τους οπαδούς του που τον επευφημούσαν με καπνογόνα και κόρνες.

Επιμένοντας μάλιστα στην «γραμμή» για ανατροπή της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής από το συνέδριο, είπε πως «δεν έχουν αποκλείσει κανέναν γιατί μόνο το συνέδριο αποφασίζει. Μόνο το συνέδριο αποφασίζει τους υποψηφίους προέδρους». Και οι δύο πλευρές, πάντως εκτιμούν πως η μάχη για την εκλογή των αντιπροσώπων θα είναι οριακή, ενώ από την Κουμουνδούρου ξεκαθαρίζεται πως δεν τίθεται ζήτημα αναβολής του συνεδρίου.

Αλέξης Τσίπραςεπιτροπή δεοντολογίαςΣΥΡΙΖΑΣτέφανος Κασσελάκης