Πολιτική|24.10.2024 21:23

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Εδραιώνεται το ΠΑΣΟΚ, φθείρεται η ΝΔ - Καταβαράθρωση ΣΥΡΙΖΑ στην... 5η θέση

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Δημοσκόπηση Metron Analysis
Δημοσκόπηση Metron Analysis
Δημοσκόπηση Metron Analysis
Δημοσκόπηση Metron Analysis
Δημοσκόπηση Metron Analysis
Δημοσκόπηση Metron Analysis
Δημοσκόπηση Metron Analysis
Δημοσκόπηση Metron Analysis
Δημοσκόπηση Metron Analysis
Δημοσκόπηση Metron Analysis
Δημοσκόπηση Metron Analysis
Δημοσκόπηση Metron Analysis
Δημοσκόπηση Metron Analysis
Δημοσκόπηση Metron Analysis
Δημοσκόπηση Metron Analysis
Δημοσκόπηση Metron Analysis
Δημοσκόπηση Metron Analysis
Δημοσκόπηση Metron Analysis
Δημοσκόπηση Metron Analysis

Τη φθορά της Νέας Δημοκρατίας, την ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ και την καταβαράθρωση του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει η νέα δημοσκόπηση του Metron Analysis για το MEGA.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση το ΠΑΣΟΚ εδραιώνεται πλέον στην δεύτερη θέση με διαφορά μικρότερη των 10 μονάδων από τη Νέα Δημοκρατία που παραμένει πρώτη με 29,1%. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην πέμπτη θέση με 8,7% ενώ η Ελληνική Λύση είναι τρίτο κόμμα με 9% και ακολουθεί το ΚΚΕ με 8,9%.

ΝΔ 29,1%
ΠΑΣΟΚ 19,8%
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 9%
ΚΚΕ 8,9%
ΣΥΡΙΖΑ 8,7%
ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 5,3%
ΦΩΝΗ ΛΟΓΙΚΗΣ 4,5%
ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ 4%
ΝΙΚΗ 2,4%

Το πρώτο σημαντικό εύρημα της δημοσκόπησης είναι ότι οι πολίτες εξακολουθούν να πιστεύουν ότι τα πράγματα πηγαίνουν προς τη λάθος κατεύθυνση. Για την ακρίβεια, αυτό πιστεύει το 68% των ερωτηθέντων σε αντιδιαστολή από το μόλις 25% που υποστηρίζει ότι πηγαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση.

Αποδοκιμασία της κυβέρνησης, της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του πρωθυπουργού

Όλα αυτά αποτυπώνονται και σε μια αποδοκιμασία της κυβέρνησης που έχει 67% αρνητικές γνώμες και μόλις 27% θετικές (ελαφρά αυξημένες σε σχέση με τον Σεπτέμβριο), στοιχείο που παραπέμπει ότι ουσιαστικά η θετική απήχησή της είναι στον ίδιο τον πυρήνα των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας.

Από την άλλη μεριά, η κρίση και οι εσωτερικές αντιπαραθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν οδηγήσει σε ένα συντριπτικό αίσθημα αποδοκιμασίας για την αξιωματική αντιπολίτευση με τις θετικές αξιολογήσεις να φτάνουν μόνο το 4% και τις αρνητικές να εκτινάσσονται στο 92%.

Η δυσαρέσκεια για την κυβερνητική πολιτική αγγίζει και τον ίδιο τον πρωθυπουργό που συγκεντρώνει υψηλά ποσοστά αρνητικών αξιολογήσεων. Συγκεκριμένα, μόνο τ0 31 % έχει θετική γνώμη για τον πρωθυπουργό, ενώ οι αρνητικές γνώμες αγγίζουν το 65%.

Ο «Κανένας» παραμένει ο καταλληλότερος πρωθυπουργός

Η δημοσκόπηση της Metron Analysis εξετάζει δύο διαφορετικές παραμέτρους. Η μία είναι η γενική δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, που αποτυπώνει εάν φαντάζουν συμπαθείς ή όχι στα μάτια της κοινωνίας. Η δεύτερη αφορά την καταλληλότητά τους για τη θέση του πρωθυπουργού και όπου δεν καταγράφεται τόσο το εάν είναι συμπαθείς ή όχι, όσο το εάν θεωρούν οι πολίτες ότι έχουν την ικανότητα να κυβερνήσουν τη χώρα.

Έτσι λοιπόν ως προς τη δημοτικότητα, δηλαδή τις θετικές γνώμες, αυτή τη στιγμή πιο δημοφιλής πολιτικός είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης, αφού συγκεντρώνει 41%, πράγμα που σημαίνει ότι η όλη διαδικασία εκλογής προέδρου στο ΠΑΣΟΚ του επέτρεψε να επικοινωνήσει περισσότερο με την ευρύτερη κοινή γνώμη. Ακολουθεί ο ούτως ή άλλως ψηλά στη δημοτικότητα με 38%, η Ζωή Κωνσταντοπούλου σε 37%, ενώ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι στην τέταρτη θέση με 36%.Όταν, όμως, ερχόμαστε στην ερώτηση για τον επόμενο πρωθυπουργό, δηλαδή, την ερώτηση που αποτιμά τη δυνατότητα και ικανότητα διακυβέρνησης, τότε τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ο «Κανένας» αναδεικνύεται στον πρωθυπουργό που συγκεντρώνει τις περισσότερες προτιμήσεις με 37%, ενώ με διαφορά ακολουθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με 29%. Αντιθέτως, οι άλλοι πολιτικοί δεν κρίνονται ακόμη «πρωθυπουργήσιμοι». Ο Νίκος Ανδρουλάκης μοιράζεται τη δεύτερη θέση με τον Κυριάκο Βελόπουλο και 6%, με τον Δημήτρη Κουτσούμπα και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να βρίσκονται στο 4% και τον Δημήτρη Κουτσούμπα στο 3%.

Η ακρίβεια βασικό πρόβλημα 

Οι πολίτες εξακολουθούν να πιστεύουν ότι τα πράγματα πηγαίνουν προς τη λάθος κατεύθυνση. Για την ακρίβεια, αυτό πιστεύει το 68% των ερωτηθέντων σε αντιδιαστολή από το μόλις 25% που υποστηρίζει ότι πηγαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση.



Ως προς το ποια προβλήματα ιεραρχούν οι πολίτες, εδώ τη ακρίβεια εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη θέση με 38% με την οικονομία είναι στη δεύτερη θέση με 24%, κάνοντας σαφές ότι αυτό που κυρίως τους απασχολεί είναι αυτό που έχει πολλές περιγραφεί ως η συνθήκη όπου «οι αριθμοί ευημερούν και οι άνθρωποι δυστυχούν». Δεν είναι τυχαίο, επομένως, ότι ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης, δηλαδή ο μέσος όρος του ισοζυγίου της αξιολόγησης της σημερινής οικονομικής κατάστασης της χώρας (θετικά – αρνητικά) και του ισοζυγίου της πρόβλεψης για την οικονομία (θα καλυτερέψει – θα χειροτερέψει) παραμένει σε ιδιαίτερα αρνητικά επίπεδα: -51%

Metron AnalysisΠΑΣΟΚΝέα ΔημοκρατίαΕλληνική ΛύσηΚόμμα ΝίκηΝέα αριστεράΠλεύση ΕλευθερίαςδημοσκόπησηΣΥΡΙΖΑΦωνή Λογικής