Πολιτική|25.10.2024 05:19

Κασσελάκης: Αν χάσει στο συνέδριο, θα αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ

Νίκος Σβέρκος

Εκπνέει σήμερα η προθεσμία για εγγραφή νέων μελών στον ΣΥΡΙΖΑ, που θα έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν στις εκλογές ανάδειξης των αντιπροσώπων στο συνέδριο. Παράλληλα ο Στέφανος Κασσελάκης υποδαυλίζει την ένταση με την Κουμουνδούρου, ενώ προαναγγέλλει την έξοδό του εάν «αποδειχτεί πως δεν υπάρχει δημοκρατία στον ΣΥΡΙΖΑ».

Χτίζει την ένταση ο Κασσελάκης

Στην Κουμουνδούρου δεν έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής ιδιαίτερη κινητικότητα στην εγγραφή νέων μελών είτε ηλεκτρονικά είτε στις Οργανώσεις Μελών. Έτσι, αρκετοί θεωρούν πως η κίνηση Κασσελάκη να δημιουργήσει την δική του προσωπική πλατφόρμα δεν προκάλεσε κάποιο «ρεύμα», παρά μόνον συγκέντρωσε στοιχεία υποστηρικτών του που στην συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν ήδη μέλη του κόμματος, ώστε να προετοιμάσει καλύτερα τις επόμενες κινήσεις του.

Ήδη ο Στέφανος Κασσελάκης έχει ζητήσει από μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που τον στηρίζουν να έχουν στραμμένο στο βλέμμα τους στις εκλογές των αντιπροσώπων, που θα διεξαχθούν το διήμερο 2 και 3 Νοεμβρίου στις Οργανώσεις Μελών ανά την επικράτεια. Το στρατόπεδο Κασσελάκη δεν αποπνέει πλέον βεβαιότητα πως κατέχει τους συσχετισμούς του συνεδρίου, για αυτό και ο ίδιος σε κάθε συνέντευξή του αφήνει να εννοηθεί πως η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να αποκλείσει υποψηφίους ή να μην εγκρίνει εκλεγμένους αντιπροσώπους. Παράλληλα, εκτοξεύει κατηγορίες προς την Κουμουνδούρου περί αντιδημοκρατικών πρακτικών, επαναλαμβάνοντας διαρκώς το μότο «να επαναφέρουμε τη νομιμότητα στον ΣΥΡΙΖΑ».

Υπό ποιες συνθήκες θα φύγει ο Κασσελάκης από τον ΣΥΡΙΖΑ;

Στο προσεχές έκτακτο συνέδριο ο έκπτωτος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει να ζητήσει την ανατροπή της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής για την αποπομπή του, να εγκριθεί από το συνεδριακό σώμα η υποψηφιότητά του και να ψηφιστεί νέα Κεντρική Επιτροπή την ίδια ημέρα που θα εκλεγεί ο επόμενος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Για αυτό τον σκοπό κραδαίνει την απόφαση που έλαβαν πιστά σε αυτόν μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας, σύμφωνα με τα οποία το συνέδριο έχει τη δυνατότητα να ανατρέψει οποιαδήποτε απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Εάν δεν επιτευχθούν οι στόχοι του Στέφανου Κασσελάκη, τότε ο ίδιος και η ομάδα του έχουν ήδη προλειάνει το έδαφος ώστε να αναπτυχθεί φημολογία πως το αρνητικό αποτέλεσμα οφείλεται σε αντιδημοκρατικές πρακτικές. Με άλλα λόγια, διαφαίνεται πως δεν πρόκειται να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα και θα αποχωρήσει από το κόμμα.

Ο ίδιος άλλωστε στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ διευκρίνισε υπό ποιες προϋποθέσεις θα αποχωρήσει: «Η πρόθεσή μου είναι να μείνω στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτό βασίζεται στο εάν η διαδικασία του συνεδρίου είναι δημοκρατική. Δηλαδή, αν φανεί ότι το κόμμα έχει έλλειμμα δημοκρατικότητας, ότι ο τρόπος με τον οποίο αυτή η περιβόητη επιτροπή νομιμοποίησης συνέδρων θα αποκλείει μέλη ή αν υπάρχουν τεράστια έλλειψη στο μητρώο μελών, τότε θα πρέπει να συζητήσουμε για το πώς εκφράζεται η βάση αποτελεσματικά».

«Δεν αρέσει στον Κασσελάκη η δημοκρατία» λέει η πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ

Στην άλλη πλευρά, η πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ πέρασε χτες στην αντεπίθεση απαντώντας στον έκπτωτο πρόεδρο του κόμματος για τα όσα δηλώνει σε συνεντεύξεις και ομιλίες του. «Η Κ.Ε. για τον κύριο Κασσελάκη ήταν απολύτως νομιμοποιημένη αρχές Σεπτεμβρίου και την καλούσε να κάνει πρόταση μομφής και μόλις υπήρξε άρση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του, άρχισε να την προσβάλλει, όπως και όλα τα όργανα του κόμματος» ανέφεραν κύκλοι της καταλογίζοντας στον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πως «τέτοια είναι η δυσανεξία του για τις συλλογικές διαδικασίες, που αμφισβητεί τη δημοκρατία στον ΣΥΡΙΖΑ».

«Στη Δημοκρατία υπάρχουν κανόνες, πλειοψηφίες, μειοψηφίες και αποτελέσματα συλλογικών διαδικασιών τα οποία δεν θέλει να αποδεχθεί ο Στέφανος Κασσελάκης. Αυτό έκανε με την Κ.Ε., αυτό προαναγγέλλει ότι θα κάνει και με το Συνέδριο αν δεν του αρέσουν τα αποτελέσματα αφήνοντας πρωτοφανή και απαράδεκτα υπονοούμενα ότι θα γίνει νοθεία στις εκλογές των συνέδρων, από την Επιτροπή Νομιμοποίησης» συνέχισαν οι ίδια πηγές. Τον κατηγόρησαν δε πως «έχει έτοιμο το ΙΧ κόμμα του, με πολυτελή γραφεία και ιστοσελίδα» και πως «κινείται πλέον ανοιχτά αντιπαραθετικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, επιδιδόμενος σε έναν πόλεμο φθοράς, λάσπης και συκοφαντιών».

Όσον αφορά πάντως την Επιτροπή Δεοντολογίας, τα πέντε μέλη που απέστειλαν επιστολή στην γραμματέα του κόμματος Ράνια Σβίγκου, ξεκαθαρίζουν πως η Επιτροπή ούτε απαρτία είχε ούτε είναι αρμόδια να αποφανθεί για την ερμηνεία του καταστατικού. Γεγονός που δείχνει πως ο διχασμός στον ΣΥΡΙΖΑ έχει φτάσει το μη παρέκει, επηρεάζοντας κάθε δομή και λειτουργία της Κουμουνδούρου.

Νίκος ΠαππάςΣΥΡΙΖΑΣτέφανος Κασσελάκηςειδήσεις τώρα