Τα αντιφατικά μηνύματα της Άγκυρας και οι κόκκινες γραμμές της Αθήνας: Τι περιμένει η κυβέρνηση από την συνάντηση Γεραπετρίτη - Φιντάν
Κατερίνα ΚοκκαλιάρηΑντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε δύο εβδομάδες στην Αθήνα. Ωστόσο, η τουρκική πλευρά εξακολουθεί να εκπέμπει αντιφατικά μηνύματα.
Από την μία πλευρά δείχνει πως θέλει να παραμείνει στο τραπέζι του διαλόγου και είναι χαρακτηριστικό πως με βάση τον οδικό χάρτη που έχει συμφωνηθεί τον Ιανουάριο θα συνεδριάσει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών. Από την άλλη πλευρά ωστόσο με κινήσεις της δείχνει πως δεν ξεχνά το αναθεωρητικό της αφήγημα και μένει να φανεί τι ακριβώς εννοεί ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που πρόσφατα μίλησε για διάλογο με «ολιστική προσέγγιση».
Αντιδράσεις για τη νέα Navtex
Να σημειωθεί εδώ πως χθες νέα Navtex εξέδωσαν οι τουρκικές αρχές, όπου και πάλι ισχυρίζονται ότι οι έρευνες του ελληνικού σκάφους Αegeo που πήραν παράταση και για την περιοχή μεταξύ Χίου και Σάμου αφορούν περιοχές που ανήκουν σε «τουρκική υφαλοκρηπίδα». Προχθές είχε υπάρξει παρόμοια Navtex για έρευνες του σκάφους στην περιοχή μεταξύ Λέσβου και Χίου.
Το γεγονός αυτό είχε προκαλέσει την αντίδραση της Αθήνας με διπλωματικές πηγές να υπογραμμίζουν πως το ερευνητικό πλοίο Αegeo πραγματοποίησε εργασίες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο ισχυρισμός της Άγκυρας περί τουρκικής υφαλοκρηπίδας απορρίπτεται, ενώ επισημαίνουν πως η σχετική τουρκική Navtex είναι προδήλως αντίθετη με το Διεθνές Δίκαιο.
Στην ελληνική πλευρά παρακολουθούν την προσοχή τις κινήσεις που κάνει τουρκική πλευρά και με σαφήνεια έχουν μπει οι κόκκινες γραμμές. Στην κυβέρνηση θέλουν να διατηρηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας προκειμένου οι όποιες διαφορές να μην παράγουν αυτόματα εντάσεις. Αυτό όμως που σημειώνεται εμφατικά είναι πως διάλογος δεν σημαίνει και αφέλεια και δεν υπάρχουν αυταπάτες πως θα αλλάξει από τη μία στιγμή στην άλλη η τουρκική στάση
Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης υπογράμμισε πως η χώρα έχει ενισχυθεί διπλωματικά και αμυντικά και τόνισε πως δεν πρόκειται να μπουν στο τραπέζι ζητήματα κυριαρχίας. Το γεγονός που συζητάμε δε σημαίνει πάντοτε πως συμφωνούμε σημειώνεται χαρακτηριστικά από τα κυβερνητικά στελέχη. Ωστόσο το ό,τι τους τελευταίους 15 μήνες καταγράφεται μια ηρεμία στις ελληνοτουρκικές θέσεις αποτιμάται θετικά και τα αποτελέσματα φαίνονται σε διάφορους τομείς (σχεδόν μηδενικές παραβιάσεις του εναέριου χώρου, συνεργασία στο μεταναστευτικό, αύξηση του αριθμού τουριστών από την Τουρκία κ.α.)
Τα δύο σενάρια στο τραπέζι
«Δεν συζητάμε οτιδήποτε άλλο, πέραν της μοναδικής διαφοράς μας με την Τουρκία, που είναι ο καθορισμός Α.Ο.Ζ. και υφαλοκρηπίδας» σημειώνεται από την κυβέρνηση. Πάντως αυτό που υπογραμμίζεται είναι πως δεν είμαστε κοντά σε συμφωνία για τα συγκεκριμένα ζητήματα και ο δρόμος είναι μακρύς
Ουσιαστικά αυτή τη στιγμή δύο σενάρια είναι στο τραπέζι: εφόσον βρεθεί κοινός τόπος για το συγκεκριμένο θέμα θα ξεκινήσει η συζήτηση, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως είναι κοντά η Χάγη. Εφόσον δεν υπάρξει κοινός τόπος δεν μπορεί να προχωρήσει η σχετική συζήτηση αλλά θα επιχειρηθεί να μην γίνουν βήματα πίσω και να διατηρηθούν τα ήρεμα νερά (π.χ. με συνέχιση της θετικής ατζέντας)
Παράλληλα από την κυβερνητική πλευρά υπογραμμίζεται πως θέματα όπως ο καθορισμός των χωρικών υδάτων, η προστασία των μειονοτήτων στην Ελλάδα και η δομή των ενόπλων δυνάμεων στα νησιά δεν πρόκειται να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης.
- Το σχέδιο της Τουρκίας για τη νέα κατάσταση στη Συρία: Η Άγκυρα αναλαμβάνει τον ρόλο του προστάτη - Τα μηνύματα στις ΗΠΑ
- Γεράσιμος Χουλιάρας για σεισμό στην Τριχωνίδα: Η λίμνη έχει γίνει από πολλά ρήγματα - Έχει δώσει και 6 Ρίχτερ
- Πόσο θα αλλάξει το dating τα επόμενα χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη – Οι καινοτομίες που έρχονται
- «Τρίμπαλο» και τρίποντο για τον ΠΑΟΚ που παρέμεινε σε απόσταση αναπνοής απ' την κορυφή