Πρώτο ραντεβού των Ευρωπαίων ηγετών μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ: Τι θα πει ο Μητσοτάκης
Κατερίνα ΚοκκαλιάρηΣε ένα κρίσιμο momentum, καθώς οι κάλπες στις ΗΠΑ έβγαλαν νικητή τον Ντόναλντ Τραμπ, πραγματοποιείται στη Βουδαπέστη η πέμπτη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και η Σύνοδος του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Όπως είναι αναμενόμενο θα μονοπωλήσει τις συζητήσεις των ευρωπαίων ηγετών το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, καθώς οι 27 θα αναζητήσουν κοινό βηματισμό.
Ουσιαστικά θα γίνει μια πρώτη συζήτηση, ενώ μένει να φανούν και ποιες θα είναι οι κινήσεις του Ντόναλντ Τραμπ στην οικονομία αλλά και στο γεωπολιτικό πεδίο όταν εγκατασταθεί στο Λευκό Οίκο. Υπενθυμίζεται πως κατά την προεκλογική περίοδο ο νεοεκλεγείς πρόεδρος είχε μιλήσει για δασμούς από 10% έως 20% σε οτιδήποτε εισάγεται στις ΗΠΑ και είχε αναφερθεί στην Ουκρανία και την Μέση Ανατολή (μιλώντας για τερματισμό των πολέμων).
Χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στην Ευρώπη, λέγοντας πως «όλα πλέον δείχνουν -όπως έχω πει πολλές φορές στο παρελθόν- ότι η ήπειρός μας οφείλει να αναζητήσει δυναμικά τη θέση της σε έναν παγκόσμιο χάρτη συσχετισμών και συμφερόντων που αλλάζει διαρκώς». Μίλησε για την χάραξη «τολμηρών δρόμων» για να γίνει πιο ανταγωνιστική η ευρωπαϊκή οικονομία και να ενδυναμωθεί ταυτόχρονα η κοινωνική συνοχή.
«Να οργανώσουμε ως Ευρωπαίοι, επιτέλους, την ενεργειακή μας ανεξαρτησία, αλλά και να δρομολογήσουμε την κοινή μας άμυνα. Με άλλα λόγια, να οικοδομήσουμε τη στρατηγική μας αυτονομία σε νέες συνθήκες» σημείωσε χαρακτηριστικά και ανάλογα μηνύματα αναμένεται να εκπέμψει σήμερα στη Βουδαπέστη. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως λίγες μέρες πριν ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σημειώσει πως η γεωπολιτική ενηλικίωση της Ευρώπης καθίσταται πια απολύτως απαραίτητη
Οικονομική και ενεργειακή ατζέντα
Με…άρωμα οικονομίας θα είναι η αυριανή άτυπη Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου – παρουσία της Κριστίν Λαγκάρντ και του Μάριο Ντράγκι – καθώς στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθεί η ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα. Είναι η πρώτη φορά που οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν αναλυτικά για την έκθεση του κ. Ντράγκι και θα επιδιώξουν να καταλήξουν σε ένα κοινό κείμενο για τις προτεραιότητες της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας (Διακήρυξη της Βουδαπέστης).
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός, ο οποίος έχει ήδη μιλήσει για πολύ σημαντικό κείμενο, θα τονίσει τη σημασία της κοινής ευρωπαϊκής χρηματοδότησης αγαθών κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, όπως η ενέργεια και η άμυνα. Θα υπογραμμίσει παράλληλα ότι εκ των πραγμάτων η συζήτηση για την ανταγωνιστικότητα συνδέεται με το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ και τις ευρωατλαντικές σχέσεις.
Πρόσφατα άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή την συζήτηση για την έκθεση Ντράγκι επεσήμανε πως «έχει έρθει πια η ώρα η Ευρώπη να ανασκουμπωθεί και να πάρει πολύ σημαντικές αποφάσεις για το πώς θα μπορέσει να καλύψει το χαμένο έδαφος από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και από την Κίνα, με δρομολόγηση πολιτικών οι οποίες θα πρέπει να ξεφύγουν από τη μέχρι σήμερα πεπατημένη».
Σε ό,τι αφορά την ενέργεια ο πρωθυπουργός αναμένεται να επισημάνει την ανάγκη για μεταρρύθμιση των αγορών ενέργειας και για προώθηση των διασυνδέσεων ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που τονίζει στην έκθεσή του ο κ. Ντράγκι. Άλλωστε τη διάσταση αυτή είχε τονίσει και στην επιστολή του προς την Πρόεδρο της Κομισιόν για τις διακυμάνσεις στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας ως στρέβλωση της ενιαίας αγοράς.
Με βάση τις ίδιες πηγές ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τονίσει ότι οι φιλοδοξίες της Ευρώπης σε τομείς όπως η άμυνα, δεν πρέπει να είναι σε βάρος άλλων προτεραιοτήτων του προϋπολογισμού, όπως οι πόροι για τη Συνοχή. Με αφορμή μάλιστα τις φονικές πλημμύρες στην Ισπανία θα επαναλάβει την ανάγκη η Ευρώπη να κάνει περισσότερα στον τομέα της προσαρμογής (adaptation) στην κλιματική αλλαγή.
Η επόμενη μέρα στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις
Την πεποίθηση ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις θα είναι σταθερά ισχυρές και παραγωγικές εξέφρασε χθες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ. Ειδικότερα σημείωσε πως ο χαρακτήρας των ελληνοαμερικανικών σχέσεων είναι στρατηγικός και το πρόσημό τους είναι εθνικό και όχι παραταξιακό, για να προσθέσει « προσδοκώ συνεπώς σε μία ακόμα, πιο στενή συνεργασία μεταξύ και των δύο κυβερνήσεων αλλά και των δύο λαών»
Από την κυβερνητική πλευρά υπενθυμίζουν πως η συνεργασία της Αθήνας και της Ουάσινγκτον υπήρξε άψογη και στη διάρκεια της πρώτης θητείας του κ. Τραμπ. Σημειώνουν δε πως η τιμητική πρόσκληση να μιλήσει ο πρωθυπουργός στο Κογκρέσο ήταν κοινή, και από το Δημοκρατικό και από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα.
Χθες ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η στάση της Ελλάδας, τόσο ως μέλους του ΝΑΤΟ όσο και ως εταίρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι πάντα μια στάση αρχών, και οι αρχές αυτές δεν ετεροπροσδιορίζονται. Βέβαια αναγνωρίζεται ότι οι εξελίξεις πέραν του Ατλαντικού επηρεάζουν και το σύνολο των διεθνών συσχετισμών.
Μέσα σε αυτό το νέο τοπίο με ενδιαφέρον αναμένονται τα πρόσωπα που θα επιλέξει ο νικητής των εκλογών Ντ. Τραμπ για τις θέσεις κλειδιά. Ένα βέβαια θέμα που απασχολεί ιδιαιτέρως την Ελλάδα είναι και ποια στάση θα υιοθετήσει ο κ. Τραμπ απέναντι στην Τουρκία. Να σημειωθεί πως αύριο θα γίνει και η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας και μένει να φανεί με ποιες θέσεις θα έρθει στην Αθήνα ο Χακάν Φιντάν.
- Η Συρία μετά την «επανάσταση της»: Αλ Τζολάνι, ο νέος ηγέτης με τουρκικό… κοστούμι
- Η συγκινητική ανάρτηση της μητέρας του 9χρονου που σκοτώθηκε στην επίθεση στο Μαγδεμβούργο: «Γιατί εσύ;»
- Σε διαθεσιμότητα και ο δεύτερος αστυνομικός της Βουλής που συνελήφθη για ενδοοικογενειακή βία: Αλληλομηνύθηκε με τη σύζυγό του
- Γιαγκίνηδες: Οταν η ερωτική κάψα συναντά τη φλόγα της ρεμπέτικης ψυχής