Πολιτική|08.11.2024 10:40

Ξεκινά η συνάντηση Γεραπετρίτη με Φιντάν στο υπουργείο Εξωτερικών

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Eurokinissi / Intime news
Eurokinissi / Intime news
Eurokinissi / Intime news
Eurokinissi / Intime news
Eurokinissi / Intime news
Eurokinissi / Intime news
Eurokinissi / Intime news
Eurokinissi / Intime news
Eurokinissi / Intime news
Eurokinissi / Intime news

Σε εξέλιξη η συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν.

Μετά το πέρας της συνάντησης Γεραπετρίτη - Φιντάν , θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών και στις 12:30 θα πραγματοποιηθούν κοινές δηλώσεις στον Τύπο. Στη συνέχεια, θα παρατεθεί γεύμα εργασίας.

Το... μενού της συνάντησης

Με κεντρικό στόχο να μείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και να διατηρηθούν τα ήρεμα νερά πραγματοποιείται σήμερα η συνάντηση των δύο. Στο τετ α τετ θα διευρυνθεί για το κατά πόσον μπορεί να προχωρήσει η συζήτηση στη λεγόμενη βαριά ατζέντα, ωστόσο δεν υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες καθώς είναι εμφανής η διαφορετική οπτική που υπάρχει.

Η τουρκική πλευρά συνεχίζει να μιλάει για διάλογο με … ολιστική προσέγγιση και δείχνει πως θέλει να ανοίξει την βεντάλια των θεμάτων. Ωστόσο, η Αθήνα έχει βάλει με σαφήνεια τις «κόκκινες γραμμές» και καθιστά σαφές πως δεν πρόκειται να γίνει καμία συζήτηση σε θέματα κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Χθες σε συνεντεύξεις τους οι Γ. Γεραπετρίτης και Χ. Φιντάν αναφέρθηκαν στη σημασία του ελληνοτουρκικού διαλόγου, αλλά και στο θέμα της διατήρησης ανοικτών διαύλων επικοινωνίας για να αποφεύγονται οι εντάσεις. Ωστόσο φαίνεται πως υπάρχει διαφορετική προσέγγιση στην ουσία του ελληνοτουρκικού διαλόγου και μένει να φανεί ποια θέματα θα επιχειρήσει να ανοίξει η γειτονική χώρα.
Να επισημανθεί εδώ πως σε συνέντευξη του στην «Hurriyet» ο Γιώργος Γεραπετρίτης ερωτηθείς για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) επανέλαβε ότι αυτή είναι η μία και μόνη διαφορά μεταξύ των δύο χωρών, η οποία μπορεί να αχθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας. «Αυτή δεν είναι μόνο η δική μας θέση αλλά και η θέση του διεθνούς δικαίου της θάλασσας που επιβάλλει ότι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ κρατών με αντικείμενες ή παρακείμενες ακτές πραγματοποιείται κατόπιν συμφωνίας με βάση το διεθνές δίκαιο και, αν η συμφωνία δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσα σε εύλογο χρονικό πλαίσιο, τα ενδιαφερόμενα κράτη μπορεί να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης βάσει συνυποσχετικού» επεσήμανε.

Την ίδια στιγμή σε συνέντευξή του στα «Νέα» ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν μίλησε για διάλογο και συνεργασία για την ασφάλεια και την ευημερία των μελλοντικών γενεών. Ωστόσο επεσήμανε «εάν δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε ολοκληρωμένες λύσεις ως αποτέλεσμα ουσιαστικού διαλόγου, θα προσφύγουμε στη διεθνή δικαιοδοσία με μια ολιστική προσέγγιση». Μάλιστα αναφέρθηκε σε μια σειρά, θεμάτων, επαναφέροντας στην συζήτηση και τα θαλάσσια πάρκα και επιμένοντας στην σκληρή γραμμή στο Κυπριακό.

Πάντως, στόχος είναι ακόμα και αν δεν μπορέσει να περάσει η συζήτηση σε μία πιο βαριά ατζέντα να διατηρηθούν τα ήρεμα νερά και οι όποιες διάφορες υπάρχουν να μην παράγουν αυτόματα εντάσεις. Υπενθυμίζεται πως με βάση τον οδικό χάρτη που έχει χαραχθεί θα συνεδριάσει τον Ιανουάριο το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών. Στο ενδιάμεσο θα συνεχιστεί η συζήτηση για την λεγόμενη θετική ατζέντα (δηλαδή για θέματα που μπορεί να φέρουν πιο κοντά την Ελλάδα και την Τουρκία όπως η οικονομία ο τουρισμός και το περιβάλλον), ενώ κομβικό για την Αθήνα είναι να υπάρξει ακόμα στενότερη συνεργασία στο μεταναστευτικό.

ΤουρκίαΓιώργος ΓεραπετρίτηςελληνοτουρκικάΧακάν Φιντάνελληνοτουρκικές σχέσειςειδήσεις τώρα