Σε «ήρεμα νερά» η συνάντηση Γεραπετρίτη - Φιντάν
NewsroomΣε καλό κλίμα διεξήχθη η δίωρη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν.
Όπως τόνισαν και οι δύο, συζήτησαν όλα τα θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, με Γεραπετρίτη και Φιντάν να υπογραμμίζουν πως είναι σημαντικό επίτευγμα το θετικό κλίμα ανάμεσα στις δύο πλευρές, παρά το γεγονός ότι οι θέσεις τους παραμένουν σταθερές και οι διαφωνίες εξακολουθούν να υπάρχουν.
«Ακόμη και όταν δεν βρίσκουμε εύκολα λύσεις συζητούμε»
Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, είπε: «Δεν ισχυρίζομαι ότι μέσω του διαλόγου που έχουμε αναπτύξει λύθηκαν τα προβλήματα, υπήρχαν και δύσκολες στιγμές την προηγούμενη χρονιά, αλλά με δίαυλο επικοινωνίας αποφεύχθηκαν οι κρίσεις».
Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε: «Ακόμη και όταν δεν βρίσκουμε εύκολα λύσεις συζητούμε», τονίζοντας παράλληλα ότι πρέπει να έχουμε «συνείδηση της ανάγκης σε μια περίοδο πολλαπλών κρίσεων και να συνεισφέρουμε στην ειρήνη».
Είχαμε μία «αρχική και ειλικρινή συζήτηση ενός κρίσιμου ζητήματος», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών.
«Δεν ισχυρίζομαι ότι μέσω του διαλόγου λύθηκαν με μαγικό τρόπο τα προβλήματα των δυο χωρών», επεσήμανε ο κ. Γεραπετρίτης και υπογράμμισε πως υπήρξαν και «δύσκολες στιγμές», όμως υπήρξε και «άμεσος και ειλικρινής δίαυλος επικοινωνίας».
Πότε ο επόμενος γύρος διαλόγου
Γνωστοποίησε πως ο επόμενος γύρος συζητήσεων της λεγόμενης θετικής ατζέντας θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στα 2 και 3 Δεκεμβρίου, ενώ υπενθύμισε ότι έχουν υπάρξει έξι συναντήσεις μεταξύ των δύο ηγετών και δύο γύροι πολιτικού διαλόγου και θετικής ατζέντας.
Τόνισε, δε, πως οι επαφές μεταξύ των δύο χωρών αποκτούν μία κανονικότητα, αυτή που θα πρέπει να έχουν οι επαφές μεταξύ δύο γειτόνων.
Φιντάν: Να αξιοποιήσουμε την ιστορική ευκαιρία και να καταστήσουμε μόνιμο το θετικό κλίμα
Από πλευράς του, ο Χακάν Φιντάν ξεκίνησε τις δηλώσεις του λέγοντας: «Να αξιοποιήσουμε την ιστορική ευκαιρία και να καταστήσουμε μόνιμο το θετικό κλίμα που έχουμε μπροστά μας για να έχουμε μία αιώνια φιλία».
Σύμφωνα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, συζητήθηκαν τα θέματα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Επανέλαβε, επίσης, ότι οι διαφορές για το Αιγαίο είναι μία πραγματικότητα.
Όπως είπε, οι σχέσεις των δύο χωρών «προχωράνε σε θετική κατεύθυνση» και «ενισχύεται συνεχώς η πολυδιάστατη συνεργασία σε τομείς εμπορίου, τουρισμού, πολιτισμού».
«Ενισχύεται συνεχώς η πολυδιάστατη συνεργασία σε τομείς εμπορίου, τουρισμού, πολιτισμού, Καταβάλλουμε προσπάθειες να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλον σε κρίσιμα θέματα και να συμβάλουμε στην ευημερία των λαών μας με την προσέγγιση win win όπως καθιερώθηκε με τις συναντήσεις Μητσοτάκη - Ερντογάν», συμπλήρωσε.
Μάλιστα, αποκάλεσε «αξιότιμο φίλο» τον Γιώργο Γεραπετρίτη κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου.
Όλες οι δηλώσεις του Φιντάν
«Οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας εξελίσσονται προς μια θετική κατεύθυνση. Η πολυδιάστατη συνεργασία μας γίνεται όλο και πιο ισχυρή. Πρέπει να παραμείνει το θετικό κλίμα και να οδηγήσει προς μία αιώνια φιλία. Κάνουμε από κοινού σημαντικά βήματα σε τομείς όπως το εμπόριο, η οικονομία, οι μεταφορές, ο τουρισμός και ο πολιτισμός.
Εργαζόμαστε επίσης για την ανάπτυξη νέων τομέων συνεργασίας και καταβάλλουμε προσπάθειες να κατανοήσουμε καλύτερα ο ένας τον άλλον σε κρίσιμα ζητήματα.
Υπάρχουν πολλά προβλήματα στην περιοχή στην οποία βρισκόμαστε. Ακόμη και σε αυτή τη δύσκολη γεωγραφία, η Τουρκία και η Ελλάδα θα πρέπει να είναι σε θέση να ενεργούν με αμοιβαία εμπιστοσύνη. Με μια προσέγγιση win-win, μπορούμε να συμβάλουμε στην ευημερία και την ειρήνη των λαών μας.
Ο πρόεδρός μας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Έλληνας πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης έχουν εκφράσει σαφώς την πολιτική τους βούληση προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι μπορούμε να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο με μια ειλικρινή και εποικοδομητική αντίληψη.
Στις σημερινές μας συναντήσεις, εξετάσαμε διεξοδικά τις διμερείς μας σχέσεις. Καθορίσαμε τον οδικό μας χάρτη για τους επόμενους μήνες μαζί με τον ομόλογό μου.
Συζητήσαμε τις προετοιμασίες για την 6η συνάντηση του Ανώτατου Στρατηγικού Συμβουλίου στην Άγκυρα, η οποία θα πραγματοποιηθεί κατά τους πρώτους μήνες του 2025, με τη συμμετοχή των ηγετών μας. Εξακολουθούμε να εργαζόμαστε για τις συμφωνίες που μπορεί να υπογραφούν στο πλαίσιο αυτής της συνόδου.
Οι συναντήσεις για τον πολιτικό διάλογο και το κοινό σχέδιο δράσης της θετικής ατζέντας μεταξύ των υπουργείων μας θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα τον επόμενο μήνα. Συνεχίζονται επίσης επαφές και μεταξύ άλλων υπουργείων μας.
Τα αρμόδια υπουργεία και φορείς μας, ιδίως στους τομείς των μεταφορών και του τουρισμού, θα έχουν συναντήσεις στο εγγύς μέλλον.
Στο πλαίσιο της συνεργασίας στον τομέα των μεταφορών, συνεχίζονται οι προπαρασκευαστικές εργασίες για την κατασκευή της δεύτερης γέφυρας στη συνοριακή διάβαση Ύψαλα-Κήποι. Σκοπεύουμε να ξεκινήσουμε την κατασκευή της γέφυρας το επόμενο διάστημα.
Συνεχίζουμε τις κοινές μας προσπάθειες για την επίτευξη του στόχου των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων εμπορικού όγκου που έχουν θέσει οι ηγέτες μας. Το 2023, ο εμπορικός μας όγκος, ο οποίος ήταν 5,8 δισεκατομμύρια δολάρια, αναμένεται να ξεπεράσει τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
Σήμερα, ο αξιότιμος ομόλογός μου κ. Γεωργατρίτης και εγώ είχαμε μια διεξοδική συζήτηση για τα θέματα του Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου στη βάση του διεθνούς δικαίου και των αρχών της καλής γειτονίας.
Όπως γνωρίζετε, είναι γεγονός ότι στο Αιγαίο έχουμε διαφορετικές απόψεις. Τις έχουμε συζητήσει και κατά το παρελθόν στη διάρκεια των διερευνητικών συνομιλιών.
Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να διαγιγνώσκουμε σωστά τα προβλήματά μας. Υπάρχουν πολλά αλληλένδετα προβλήματα στο Αιγαίο που πρέπει να επεξεργαστούμε και να αναζητήσουμε λύσεις.
Δεν μπορούμε να τα περιορίσουμε στην υφαλοκρηπίδα και την αποκλειστική οικονομική ζώνη. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε όλα τα ζητήματα που μπορεί να προκαλέσουν εντάσεις και κρίσεις στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της συνεργασίας.
Στο πλαίσιο αυτό, είμαστε ικανοποιημένοι που ο τελευταίος γύρος συναντήσεων για τα Mέτρα Oικοδόμησης Eμπιστοσύνης, τον οποίο επαναλάβαμε, πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 6 Νοεμβρίου.
Ως Τουρκία, συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε την αρχή της δίκαιης κατανομής στην ανατολική Μεσόγειο.
Όπως ίσως θυμάστε, οι ηγέτες μας υπέγραψαν τη Διακήρυξη των Αθηνών και πιστεύουμε ότι ενεργώντας σύμφωνα με το γράμμα και το πνεύμα της διακήρυξης θα διευκολυνθεί η υπέρβαση των διαφωνιών μας.
Συζητήσαμε επίσης το Κυπριακό με τον εκλεκτό ομόλογό μου. Η θέση της Τουρκίας στο θέμα αυτό είναι σαφής. Θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε το Κυπριακό στη βάση των πραγματικοτήτων στο νησί.
Έχει αποδειχθεί με την πάροδο του χρόνου ότι το μοντέλο της ομοσπονδίας δεν είναι εφαρμόσιμο πλέον στο νησί. Χρειάζεται ένα νέο πνεύμα για να διασφαλιστεί η ασφάλεια, η ελευθερία και η ευημερία τόσο των Τούρκων όσο και των Ελλήνων στο νησί.
Οι χώρες μας συνδέονται μεταξύ τους με μια κοινή ιστορία. Οι μειονότητές μας, που αποτελούν μέρος αυτής της κοινής ιστορίας, αποτελούν πηγή πλούτου και ποικιλομορφίας για τις χώρες μας. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεών μας, θέσαμε επίσης τα προβλήματα και τις προσδοκίες της μειονότητας και των συμπατριωτών μας που ζουν στην Ελλάδα. Αποδίδουμε μεγάλη σημασία στο να είναι ικανές να ασκούν ειρηνικά τα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους. Το κοινό μας παρελθόν που εκτείνεται στους αιώνες μάς προσφέρει επίσης την ευκαιρία να ζήσουμε μαζί τον πολιτιστικό μας πλούτο. Μπορούμε να μεταφέρουμε αυτές τις αξίες στο μέλλον μαζί.
Στο πλαίσιο αυτό, αποδίδουμε επίσης σημασία στην προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στην Ελλάδα. Έχουμε μεταφέρει στους Έλληνες ομολόγους μας ότι είμαστε έτοιμοι για κάθε είδους υποστήριξη για την αποκατάσταση των οθωμανικών κειμηλίων. Νομίζω ότι μπορούμε να έχουμε μία αμοιβαία συνεργασία στο θέμα αυτό.
Ελπίζω να ενισχυθεί περαιτέρω ο διάλογός μας με την Ελλάδα, τη γείτονα και σύμμαχό μας, και είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να επιλύσουμε τις διαφορές απόψεων στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, με σεβασμό στα αμοιβαία δικαιώματα και συμφέροντα.
Ευχαριστώ τον αξιότιμο φίλο μου, Γιώργο».
- Μαγδεμβούργο: Ερωτήματα για τις ευθύνες των Αρχών και τους χειρισμούς για τις πληροφορίες από το παρελθόν του δράστη
- Νέες απειλές Πούτιν: Υπόσχεται καταστροφικά αντίποινα στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν
- Επίδομα θέρμανσης: Τη Δευτέρα (23/12) η πληρωμή της πρώτης δόσης
- Ισχυρή καταιγίδα στην Αττική: Επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες – Πού θα «χτυπήσουν» τα φαινόμενα