Πολιτική|11.11.2024 06:50

ΣΥΡΙΖΑ: Πρώτη φορά χάνει η αξιωματική αντιπολίτευση τη θέση της λόγω διάσπασης – Ποιους βουλευτές «κυνηγά» ο Κασσελάκης

Νίκος Σβέρκος

Η φυγή Κασσελάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ φέρνει ευρύτερες και πρωτοφανείς ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό. Η διαφαινόμενη ανεξαρτητοποίηση βουλευτών του πιθανότατα θα φέρει σήμερα ένα ακόμα πρωτοφανές γεγονός για τα ελληνικά δεδομένα: Πρώτη φορά ένα κόμμα που κατέχει την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα χάσει τη θέση του στην κοινοβουλευτική κατάταξη λόγω διάσπασής του. Την ίδια ώρα όμως πληθαίνουν τα σενάρια για το ποιοι θα αποχωρήσουν και προς τα πού θα κατευθυνθούν.

Ποιοι βουλευτές θα ανεξαρτητοποιηθούν σήμερα

Τέσσερις βουλευτές δήλωσαν την Παρασκευή πως θα καταθέσουν σήμερα επιστολές αποχώρησης από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για τον Αλέξανδρο Αυλωνίτη από την Κέρκυρα, την Κυριακή Μάλαμα από τη Χαλκιδική, Πέτρο Παππά από το Κιλκίς και Ραλλία Χρηστίδου από το Νότιο Τομέα της Αθήνας.

Τους τέσσερις παραπάνω αναμένεται εκτός συγκλονιστικού απροόπτου να ακολουθήσουν η Νίνα Κασιμάτη από την Β’ Πειραιά και η Θεοδώρα Τζάκρη από την Πέλλα. Αν επιβεβαιωθούν αυτά τα σενάρια, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα πέσει στους 29 βουλευτές και θα υπολείπεται κατά δύο από το ΠΑΣΟΚ. Έτσι την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αναλάβει το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη, κάτι που είχε να συμβεί από το 2012, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε δεύτερος στις εθνικές εκλογές εκείνης της χρονιάς.

Στόχος του Κασσελάκη ο αριθμός «10» - Σφήνα μπαίνει το ΠΑΣΟΚ

Η προσπάθεια του επιτελείου Κασσελάκη για να καταφέρει να συγκεντρώσει 10 βουλευτές, αριθμό απαραίτητο για τον σχηματισμό νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, λαμβάνει χαρακτηριστικά μάχης ζωής και θανάτου. Αν επιτευχθεί ο στόχος, τότε το κόμμα της νέας διάσπασης θα έχει θεσμική εκπροσώπηση στη Βουλή, γεγονός που θα ανοίξει αρκετές πόρτες σε θεσμικά και εξωθεσμικά κέντρα.
Ωστόσο τίποτε δεν είναι βέβαιο, καθώς ήδη διακινούνται σενάρια που φέρουν την Νίνα Κασιμάτη να έχει ήδη συμφωνήσει με το ΠΑΣΟΚ προκειμένου να ενταχθεί στις τάξεις του.

Αντίστοιχες πληροφορίες φέρουν τον Πέτρο Παππά να επιθυμεί να προσχωρήσει στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο συναντά δεύτερες σκέψεις από την Χαριλάου Τρικούπη, καθώς στο Κιλκίς εκλέγεται ο Στέφανος Παραστατίδης. Έτσι το επιτελείο Ανδρουλάκη δεν επιθυμεί να ταράξει τα ήρεμα νερά και αναζητείται εναλλακτική λύση για περιφέρεια για τον Πέτρο Παππά.

Στο επιτελείο Κασσελάκη, παράλληλα, εξετάζουν να ανοίξουν άμεσα διαύλους επικοινωνίας με ανεξάρτητους βουλευτές. Στο στόχαστρό τους βρίσκονται κυρίως οι Αρετή Παπαϊωάννοι και Μιχάλης Χουρδάκης, που είχαν εκλεγεί με την Πλεύση Ελευθερίας, ώστε να συμβάλουν στο να σχηματιστεί ο μαγικός αριθμός «10». Αν, όμως, τελικά το ΠΑΣΟΚ αναδειχθεί σε αξιωματική αντιπολίτευση, τότε η Χαριλάου Τρικούπη θα μοιάζει πιο ελκυστική για ανεξάρτητους βουλευτές.

Τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο μεταίχμιο

Παράλληλα, άλλοι τρεις βουλευτές πρόκειται σύμφωνα με πληροφορίες να παραιτηθούν των θέσεων που έχουν στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν φαίνονται μέχρι στιγμής διατεθειμένοι να ανεξαρτητοποιηθούν. Είναι προφανές ότι τα τρία αυτά πρόσωπα θα πιεστούν από τις δύο μεριές για τις επόμενες κινήσεις τους, ενώ δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να έχουν καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις.

Ο Γιώργος Γαβρήλος και ο Γιάννης Σαρακιώτης, που σήμερα είναι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι , φέρονται έτοιμοι να αφήσουν τις θέσεις τους, αλλά δεν προτίθενται να αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα η Γιώτα Πούλου, αναπληρώτρια συντονίστρια των ΕΠΕΚΕ, σχεδιάζει σύμφωνα με πληροφορίες να αφήσει τον τομέα ευθύνης της και να φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όχι και από την Κοινοβουλευτική του Ομάδα.

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, φέρεται να έχει αναλάβει το ρόλο του «μασάζ» σε βουλευτές του κόμματος που εξετάζουν τις επόμενες κινήσεις τους. Στόχος να διασωθεί έστω την τελευταία στιγμή η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά κάτι τέτοιο μοιάζει δύσκολο.

Ποιους πολιορκεί ο Κασσελάκης

Δύο ακόμα βουλευτές, που είχαν συνταχθεί με τον Στέφανο Κασσελάκη, βρίσκονται στην «πρέσα» της ομάδας των αποχωρησάντων, ωστόσο βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Πρόκειται για τον Ευάγγελο Αποστολάκη, που δεν αναμίχθηκε ιδιαίτερα στην αντιπαράθεση μεταξύ Κουμουνδούρου και Κασσελάκη, και την Έλενα Ακρίτα.

Και οι δύο είναι βουλευτές Επικρατείας και -όπως λένε στελέχη της Κουμουνδούρου- αν ανεξαρτητοποιηθούν τότε η κίνησή τους θα αποτελεί τεράστιο ατόπημα. «Οι έδρες των βουλευτών Επικρατείας ανήκουν στο κόμμα που τις κέρδισε, δεν στέκει το επιχείρημα περί προσωπικής ανάδειξης» λένε τα ίδια στελέχη, δίνοντας το στίγμα της λογικής που θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Φέρτε πίσω τις κλεμμένες έδρες»

Στον ΣΥΡΙΖΑ πάντως αντιμετωπίζουν τις εξελίξεις αυτές με ιδιαίτερη επιθετικότητα, ενώ η αντιπαράθεση με τον Στέφανο Κασσελάκη θα περάσει απ’ ότι φαίνεται και την πόρτα των δικαστικών αιθουσών.

Όσον αφορά πάντως τις ανεξαρτητοποιήσεις, ήδη κορυφαία στελέχη της Κουμουνδούρου φέρνουν ξανά στην επιφάνεια την φράση που χρησιμοποίησε ο Στέφανος Κασσελάκης δεκάδες φορές στο παρελθόν, την «φέρτε πίσω τις κλεμμένες έδρες».

«Οι βουλευτές και οι βουλεύτριες που έθεσαν υποψηφιότητα και εκλέχθηκαν με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, δεν νοείται να ανεξαρτητοποιηθούν χωρίς να παραδίδουν την έδρα τους στο κόμμα. Και πολύ περισσότερο, δεν έχουν καμμιά πολιτική και ηθική νομιμοποίηση να υπονομεύσουν τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την οποία έδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο λαός, με την ψήφο του στις βουλευτικές εκλογές» αναφέρθηκε σε ανακοίνωση του εκτάκτου συνεδρίου που ολοκληρώθηκε το Σάββατο.

Ο παράγοντας ΠΑΣΟΚ

Στις κινήσεις αποχώρησης βουλευτων υπάρχει όμως και ένας ακόμα παράγοντας: το ΠΑΣΟΚ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Χαριλάου Τρικούπη βρίσκεται σε επικοινωνία με δύο σημερινούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που εξετάζουν το ενδεχόμενο ανεξαρτητοποίησης. Σε επαφές με το ΠΑΣΟΚ λέγεται ότι βρίσκονται οι Νίνα Κασιμάτη και Πέτρος Παππάς, με τα σχετικά σενάρια να αναφέρουν πως αν ο Στέφανος Κασσελακης δεν καταφέρει να φτιάξει δική του ΚΟ, θα προχωρήσουν στην ομάδα της Χαριλάου Τρικούπη.

Πέτρος ΠαππάςβουλευτέςΠΑΣΟΚΝίνα ΚασιμάτηΣτέφανος ΚασσελάκηςΘεοδώρα ΤζάκρηΣΥΡΙΖΑειδήσεις τώρα