Πολιτική|12.11.2024 06:57

Ελληνοτουρκικά: Τα επόμενα ραντεβού και οι στόχοι της Αθήνας

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Με ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και με στόχο την περαιτέρω βελτίωση του κλίματος, Αθήνα και Άγκυρα έχουν ορίσει τα επόμενα «ραντεβού», χωρίς βέβαια να υπάρχουν αυταπάτες πως έχουν εξαφανιστεί οι διαφορές. Το θετικό κλίμα που υπήρξε στη συνάντηση της Παρασκευής των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας επιβεβαιώθηκε και στις δηλώσεις που έγιναν και στόχος είναι να δοθεί έμφαση σε θέματα που φέρνουν κοντά τις δύο χώρες. Με την Αθήνα πάντως να καθιστά σαφές πως δεν δέχεται διάλογο με… ολιστική προσέγγιση αλλά η συζήτηση πρέπει να αφορά την μόνη διαφορά που είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας 

Στο ραντεβού του Γιώργου Γεραπετρίτη και του Χακάν Φιντάν κλείδωσε ο οδικός χάρτης των επόμενων μηνών, καθώς οι δύο χώρες θέλουν να παραμένουν στο τραπέζι του διαλόγου. Ειδικότερα θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 2 και 3 Δεκεμβρίου ο επόμενος γύρος πολιτικού διαλόγου και θετικής ατζέντας, ενώ στις αρχές της επόμενης χρονιάς θα γίνει στην Τουρκία το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας. 

Παράλληλα θεωρείται πιθανόν να υπάρξει νέα  συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών τον Δεκέμβριο. Αυτό θα μπορούσε να γίνει είτε στο περιθώριο της Συνόδου υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας του ΝΑΤΟ (θα γίνει στις 3 και 4 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες) είτε στη συνέχεια στο υπουργικό συμβούλιο του  Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη του ΟΑΣΕ (θα γίνει στη Μάλτα)

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης θα ενημερώσει σήμερα τους βουλευτές της επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής για τη συνάντηση που πρόσφατα είχε με τον Χακάν Φιντάν. Αυτό που θα υπογραμμίσει είναι πως δεν θα γίνει καμία υποχώρηση σε ζητήματα κυριαρχίας και έχουν μπει με σαφήνεια οι κόκκινες γραμμές.  

Θα επαναλάβει πως δεν πρόκειται η χώρα μας να συζητήσει οποιαδήποτε άλλη διαφορά από τη μοναδική, που είναι ο καθορισμός Α.Ο.Ζ. και υφαλοκρηπίδας. Παράλληλα αναμένεται να αναφερθεί και στις κινήσεις που έχουν  γίνει τα τελευταία χρόνια για την ενίσχυση του ρόλου της χώρας στη γεωπολιτική σκηνή και την περαιτέρω αμυντική θωράκιση της.

Επίσης ο Γιώργος  Γεραπετρίτης στη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να αναφερθεί και στη συνέχιση της συνεργασίας στη λεγόμενη θετική ατζέντα, δηλαδή στα θέματα που μπορούν να φέρουν πιο κοντά τις δύο χώρες. Για παράδειγμα, το διμερές εμπόριο έχει σημειώσει μία σημαντική αύξηση κατά τη διάρκεια του έτους και στόχος είναι να φτάσει τα 10 δισ. δολάρια. Να σημειωθεί εδώ πως κομβικής σημασίας θεωρείται και η συνεργασία στο  μεταναστευτικό.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σημείωσε «επενδύουμε  στη συνέχιση του διαλόγου. Διάλογος, όμως, δεν σημαίνει υποχώρηση. Διάλογος σημαίνει διεκδίκηση».  Όπως είπε «ούτε αφελείς είμαστε, ούτε πρόκειται να περιμένουμε κάτι, το οποίο είναι ιδιαίτερα αισιόδοξο. Όμως, ναι, πιστεύουμε ότι αυτή η παρατεταμένη διαδικασία διαλόγου έχει μόνο να προσφέρει, δεδομένου του γεγονότος ότι η χώρα μας δεν δέχεται την οποιαδήποτε υποχώρηση, όπως δεν δέχτηκε την οποιαδήποτε υποχώρηση καμία προηγούμενη κυβέρνηση της χώρας».

 Για προσέγγιση καζάν- καζάν μιλά η Άγκυρα

 Σε συνέντευξή του στη Milliyet ο Χακάν Φιντάν σημείωσε ότι οι επαφές του κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα «πήγαν πολύ καλά» και επεσήμανε «είμαστε και γείτονες και σύμμαχοι. Σίγουρα υπάρχουν διαφορές απόψεων μεταξύ των χωρών μας σε ορισμένα θέματα. Ωστόσο, αυτό δεν μας εμποδίζει να συναντιόμαστε και να συζητάμε τα θέματά μας με ψυχραιμία». Όπως υπογράμμισε «στόχος μας είναι να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας και να συμβάλουμε στην ευημερία των λαών μας με μια προσέγγιση που θα είναι αμοιβαία επωφελής (σ.σ. καζάν-καζάν). Είμαστε αποφασισμένοι να προωθήσουμε τις διμερείς μας σχέσεις στο πλαίσιο των αρχών της καλής γειτονίας και μέσω μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

Ουσιαστικά η τουρκική πλευρά δείχνει πως θέλει να παραμείνει στο τραπέζι του διαλόγου,  χωρίς βέβαια να έχει αλλάξει πλήρως την στάση της. Άλλωστε στις πρόσφατες δηλώσεις του από την Αθήνα ο Χακάν Φρίντα είχε μιλήσει για αλληλένδετα προβλήματα λέγοντας πως δεν μπορεί να περιοριστεί η συζήτηση σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. «Όλα τα προβλήματα που μπορούν να προκαλέσουν τριβές πρέπει να τα συζητήσουμε» ήταν η χαρακτηριστική  αναφορά.

 Τι λέει η κυβέρνηση για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις 

Με ενδιαφέρον αναμένονται και οι πρώτες κινήσεις του Ντόναλντ Τραμπ στην ευρύτερη περιοχή. Να σημειωθεί εδώ πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο και κυβερνητικές πηγές μιλούν για μια συζήτηση που έγινε σε θερμό κλίμα. Οι  σχέσεις στρατηγικού χαρακτήρα είναι κατοχυρωμένες μέσα στο πλαίσιο συμφωνιών που  έχουν υπογραφεί  με τις ΗΠΑ (όπως η συμφωνία αμυντικής συνεργασίας) υπογραμμίζεται από την κυβέρνηση. Μάλιστα χθες ο πρωθυπουργός μίλησε για σχέσεις οι οποίες δεν στηρίζονται απλά σε ένα αξιακό πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ δύο ιστορικών δημοκρατιών αλλά στηρίζονται και στο αμοιβαίο συμφέρον,  το οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν στη χρησιμότητα της στήριξης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Ειδικότερα  αναφέρθηκε στο ρόλο της Ελλάδας  ως παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή και τόνισε πως είναι μια χώρα που μπορεί να αξιοποιήσει το ειδικό της βάρος για να διαμορφώσει εξελίξεις στην περιοχή.

ελληνοτουρκικές σχέσειςΝτόναλντ ΤραμπΗΠΑελληνοτουρκικάΧακάν Φιντάνειδήσεις τώραΓιώργος Γεραπετρίτης