Πολιτική|14.11.2024 07:17

Κλιμακώνει την επίθεση στο ΠΑΣΟΚ η κυβέρνηση: Γιατί μιλά για «πράσινο ΣΥΡΙΖΑ»

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Όλο και πιο συχνά είναι τα πυρά της κυβέρνησης προς την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, το οποίο κατηγορεί πως εξελίσσεται σε έναν «πράσινο ΣΥΡΙΖΑ». Με το βλέμμα στραμμένο σε ένα κεντρώο ακροατήριο που δεν επιθυμεί περιπέτειες οι «γαλάζιοι» επιδιώκουν να δείξουν πως η Χαριλάου Τρικούπη δεν καταθέτει αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση.

Μετά τα όσα έχουν λάβει χώρα στο ΣΥΡΙΖΑ στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να αξιοποιήσει το momentum και να καταφέρει να αυξήσει τα ποσοστά του.. Το γεγονός αυτό δεν περνά απαρατήρητο στην Νέα Δημοκρατία, που σε όλες τις μετρήσεις διατηρεί το καθαρό προβάδισμα αλλά βλέπει πως σταδιακά μειώνεται η ψαλίδα.

Χθες σε έρευνα της Opinion Poll η Νέα Δημοκρατία στην πρόθεση ψήφου είναι στο 23,7% και ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 16,2%. Όσον αφορά στην εκτίμηση ψήφου το κυβερνών κόμμα είναι στο 29,8% και ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 20,4%.

Με το βλέμμα στραμμένο στην δεξαμενή των αναποφάσιστων αναμένεται να ενταθεί η προσπάθεια των γαλάζιων να βάλουν «αναχώματα» στην προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να προσεγγίσει το συγκεκριμένο κοινό . Δεν είναι τυχαίες οι αναφορές που επέλεξε να κάνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη Βουλή την Τρίτη για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας. Κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ πως οχυρώνεται πίσω από το «όχι σε όλα» και πως δεν στηρίζει «εκσυγχρονιστικές αλλαγές».

Μάλιστα συνέχισε τα βέλη λέγοντας πως ο ρόλος της αντιπολίτευσης στην Δημοκρατία δεν είναι να αρνείται μηχανικά ό,τι προωθεί η κυβέρνηση. Προσέθεσε δε «ο κοινοβουλευτισμός επιβάλλει τεκμηριωμένη κριτική, όχι όμως ασκήσεις διαφοροποιήσεων με μόνο σκοπό τελικά την κομματική περιχαράκωση ή το πολιτικό φλερτ με συγγενείς χώρους. Και κυρίως, προϋποθέτει ρεαλιστικές αντιπροτάσεις».
Στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν πως σε ένα βαθμό οι εκλογικές νίκες του 2019 και του 2023 οφείλονται στο γεγονός πως η Νέα Δημοκρατία έχει υποσχεθεί πως θα βάλει μπροστά μια μεταρρυθμιστική ατζέντα και θα αντιμετωπίσει παθογένειες χρονών. Τώρα το στοίχημα για τους «γαλάζιους» είναι διπλό: από τη μία πλευρά να δείξουν πως δεν υπάρχει μεταρρυθμιστική κόπωση και από την άλλη να πείσουν τους αναποφάσιστους πως το ΠΑΣΟΚ δεν στηρίζει κομβικές μεταρρυθμίσεις.

Παράλληλα ανταλλαγή πυρών γίνεται και στο πεδίο της οικονομίας, καθώς η ακρίβεια εξακολουθεί να αποτελεί το νούμερο ένα πρόβλημα των νοικοκυριών. Στο δύσκολο αυτό «τερέν» η κυβέρνηση εστιάζει σε μέτρα που οδηγούν σε αύξηση μισθών και συντάξεων και στη μείωση των φόρων αλλά παράλληλα υπογραμμίζει πως πρόκειται για ένα κοστολογημένο πακέτο.

Κατηγορεί δε την αντιπολίτευση πως μοιράζει υποσχέσεις χωρίς αντίκρυσμα και επιχειρεί να αναβιώσουν τα λεφτόδεντρα. Μάλιστα σχετικές αναφορές έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, με αφορμή τροπολογία της Χαριλάου Τρικούπη για την ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά. Απευθυνόμενος στην πλευρά του ΠΑΣΟΚ μίλησε για αγωνία να αντικαταστήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι και στα λάθη του και σημείωσε : πριν ακόμα διαλυθεί, σπεύδετε να πάρετε τη θέση του κάτω από τη σκιά του «λεφτόδεντρου».

Η «γαλάζια» στρατηγική

Ουσιαστικά στην στρατηγική της κυβέρνησης εντάσσεται και η προσπάθεια ανάδειξης των κοινών στοιχείων του ΠΑΣΟΚ υπό την ηγεσία του κ. Ανδρουλάκη με τον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα αυτό φαίνεται και από μια σειρά δηλώσεων υπουργών της κυβέρνησης.

Με αφορμή την τροπολογία για τους υγειονομικούς ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ πως «στη σπουδή του να εμφανιστεί ως ένα κόμμα που καταθέτει θετικές και φιλολαϊκές προτάσεις» υπέπεσε για άλλη μια φορά «στην παγίδα του πολιτικού μαξιμαλισμού και του ανεύθυνου λαϊκισμού, ως άλλος πράσινος ΣΥΡΙΖΑ». Αλλά και ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης με αφορμή την απόφαση της Χαριλάου Τρικούπη να μην πει «παρών» στη διάταξη για τα απογευματινά χειρουργεία είπε πως το ΠΑΣΟΚ επί Νίκου Ανδρούλάκη όχι μόνο γινεται «πράσινος ΣΥΡΙΖΑ» αλλά επιστρέφει «σε εποχές ακραίου λαϊκισμού».

Δεδομένο θεωρείται πως θα ενταθεί το pressing από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας προς την Χαριλάου Τρικούπη για να πει «ναι» σε μια σειρά ρυθμίσεων που θα έρθουν στη Βουλή, καθώς στόχος είναι μέσα στην τετραετία να ξεκινήσει η συζήτηση για την Συνταγματική Αναθεώρηση. Μένει δε να φανεί ποιο πρόσωπο θα επιλέξει η κυβέρνηση να προτείνει για την Προεδρία της Δημοκρατίας και αν μπορεί να υπάρξουν να υπάρξουν ευρύτερες συναινέσεις στην συγκεκριμένη ψηφοφορία.

ΣΥΡΙΖΑΠΑΣΟΚειδήσεις τώραΝέα Δημοκρατία