Τι βλέπουν στην κυβέρνηση μετά την εκλογή Τραμπ: Ποιες εξελίξεις αναμένονται στο Ουκρανικό αλλά και στη «γειτονιά»
Κατερίνα ΚοκκαλιάρηΣτάση αναμονής τηρείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο μέχρι να αναλάβει καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και να φανεί ποιες θα είναι οι πρώτες πρωτοβουλίες. Δεδομένο είναι πως στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος είναι πως θα κινηθεί σε σχέση με τα δύο μέτωπα - στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή - καθώς έχει μιλήσει για τερματισμό των πολέμων κατά την προεκλογική περίοδο.
Ειδικά στο θέμα του Ουκρανικού έχουν πυροδοτηθεί συζητήσεις μετά από τοποθετήσεις συνεργατών του νεοεκλεγέντα προέδρου των ΗΠΑ. Να σημειωθεί πως αμερικανικά μέσα ενημέρωσης είχαν κάνει λόγο και για τηλεφωνική επικοινωνία Ν.Τραμπ και Βλ. Πούτιν, κάτι που διαψεύστηκε από την ρωσική πλευρά.
Χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο Ουκρανικό και στο πως βλέπει να διαμορφώνεται η κατάσταση. «Ενδεχόμενη ειρήνη μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας δεν μπορεί να είναι το αποτέλεσμα συνθηκολόγησης της Ουκρανίας» σημείωσε και προσέθεσε «το να μιλάμε για μια ουκρανική νίκη μπορεί να ακούγεται πολύ αισιόδοξο, αλλά είναι σαφές ότι πρέπει τουλάχιστον να δώσουμε στην Ουκρανία τη δυνατότητα να υπερασπιστεί τον εαυτό της και να μην χάσει περισσότερα εδάφη. Αν κάποιος θέλει να είναι ρεαλιστής, αυτό ακριβώς προσπαθούμε να πετύχουμε αυτή τη στιγμή».
Παράλληλα -μιλώντας σε εκδήλωση του iefimerida- είπε πως δεν είναι τόσο σίγουρος ότι οι ισχυρισμοί της αμερικανικής ηγεσίας πως μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί μέσα σε 24 ώρες θα γίνουν πράξη, επειδή πιστεύει ότι ο Ντ.Τραμπ θα είναι επίσης επιφυλακτικός απέναντι σε μια πιθανή συμφωνία που, ως αποτέλεσμα, θα παρουσιαστεί από τη Ρωσία ως νίκη. «Μια νίκη για τη Ρωσία είναι επίσης νίκη για την Κίνα και για τη Βόρεια Κορέα, η οποία έχει στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία. Στο πλαίσιο της νέας μεγάλης αντιπαλότητας μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, δεν είμαι σίγουρος ότι αυτό είναι ένα αποτέλεσμα που θα είναι κατ’ ανάγκη αποδεκτό από τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ» επεσήμανε. Προσέθεσε ακόμα πως στην Ευρώπη «παραμένουμε προσηλωμένοι σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα να διασφαλίσουμε ότι τα πράγματα στο πεδίο τουλάχιστον δεν θα χειροτερέψουν»
Να σημειωθεί εδώ πως για την κατάσταση στο Ουκρανικό μίλησε πρόσφατα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, σε μια τοποθέτηση που συζητήθηκε. «Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις για την Ουκρανία» σημείωσε.Όσον αφορά στην επόμενη ημέρα ο κ. Δένδιας είπε πως θεωρεί πως αν υπάρχει ένα σχέδιο στο μυαλό του Προέδρου Τραμπ, αυτό είναι να «παγώσει» η σύγκρουση εκεί που βρίσκεται και να αφήσει τα θέματα που έχουν να κάνουν με την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα να συζητηθούν στο πλήρωμα του χρόνου.
Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις και η στάση της Άγκυρας
«Η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Έχουμε συνεργαστεί πολύ στενά με τις Ηνωμένες Πολιτείες και αναμένω αυτή η σχέση να συνεχιστεί» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, σε πρόσφατη συνέντευξή του στην τηλεόραση του πρακτορείου Bloomberg.
Την ίδια στιγμή προβληματισμός φαίνεται πως υπάρχει στην Άγκυρα για συγκεκριμένα πρόσωπα που έχει επιλέξει ο Ντ. Τραμπ σε κρίσιμα υπουργεία. Η αρχική αισιοδοξία στην γειτονική χώρα πως θα υπήρχε άμεση βελτίωση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων μετά τις κάλπες στις ΗΠΑ δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται.
Αυτό βέβαια που δεν αποτελεί έκπληξη με δεδομένη την διαφορετική οπτική των δύο χωρών σε μια σειρά θεμάτων, όπως για παράδειγμα η κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Μάλιστα μετά και την είδηση πως επόμενος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα είναι ο Μάρκο Ρούμπιο ο προβληματισμός στη γειτονική χώρα γίνεται όλο και εντονότερος (λόγω θέσεων που είχε ο κ. Ρούμπιο για την Τουρκία στο παρελθόν).
Ο παράγοντας οικονομία
Ένα θέμα που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ευρώπη είναι ποια πολιτική θα υιοθετήσει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ στο πεδίο της οικονομίας και αν θα υλοποιήσει τα όσα είχε πει προεκλογικά για επιβολή δασμών. Σε μία τέτοια περίπτωση μένει να φανεί ποια θα είναι η ευρωπαϊκή απάντηση αλλά και πως θα επηρεαστεί γενικότερα η παγκόσμια οικονομία.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο Bloomberg, επεσήμανε «είμαι ένθερμος υποστηρικτής του ελεύθερου εμπορίου, ως θέση αρχής δεν πιστεύω στους δασμούς, όπως πιστεύω ότι ένας εμπορικός πόλεμος θα ήταν κάτι κακό τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για την Ευρώπη». Εμφανίστηκε δε αισιόδοξος πως υπάρχει η δυνατότητα να βρεθεί μια λύση επωφελής για όλους. Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα το εξής «η Ευρώπη θα επιδιώξει να εισάγει περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ» και αυτό σίγουρα θα βοηθήσει όσον αφορά στο εμπορικό μας ισοζύγιο με τις ΗΠΑ.
- Μπλόκαραν πολλά νοσοκομεία της Αθήνας από τις νέες εφημερίες - Οι αλλαγές
- Προειδοποίηση Μαρουσάκη: Επικίνδυνα φαινόμενα τις επόμενες ώρες στην Αττική - Πού υπάρχει κίνδυνος για πλημμύρες
- Τι βλέπουν στην κυβέρνηση μετά την εκλογή Τραμπ: Ποιες εξελίξεις αναμένονται στο Ουκρανικό αλλά και στη «γειτονιά»
- Μαθητές στην Ικαρία κάνουν κατάληψη γιατί δεν έχουν καθηγητές - Τι λένε οι εκπαιδευτικοί