Πολιτική|18.11.2024 07:20

Πώς διαμορφώνεται το τοπίο στη ΝΔ μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τι θα κάνει ο πρώην πρωθυπουργός

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Να μην εγκλωβιστούν σε έναν κύκλο εσωστρέφειας μετά την διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά θέλουν στην κυβέρνηση, ενώ γρίφος παραμένει ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του πρώην πρωθυπουργού. Στο Μαξίμου θέλουν να δώσουν έμφαση στην επόμενη μέρα και ετοιμάζονται για την συζήτηση του προϋπολογισμού στα μέσα Δεκεμβρίου, που έχει τον χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης. Μέχρι τότε θα έχει υπάρξει μια πιο σαφής εικόνα για το πως θα κινηθούν κάποιοι βουλευτές που είναι κοντά στον πρώην πρωθυπουργό και οι οποίοι σε αυτή την χρονική συγκυρία δεν έχουν τοποθετηθεί για τις εξελίξεις.

Από την κυβέρνηση προτάσσουν το χαρτί της πολιτικής σταθερότητας, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη να σημειώνει πως: η κοινωνία έχει αφήσει πίσω, εδώ και χρόνια, λογικές πολιτικής «καμαρίλας» και συμπεριφορές που διαπνέονται από το κομματικό «γινάτι». Επισημαίνει δε πως «όσοι οραματίζονται μία συρρικνωμένη ΝΔ στο μέτρο του 18%, ας αναλογιστούν ότι, με τη στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη, η Νέα Δημοκρατία κέρδισε μέχρι σήμερα τρεις εθνικές εκλογές με ποσοστά της τάξεως του 40%».

Χθες κορυφαίοι υπουργοί (Μ. Βορίδης, Κ. Χατζηδάκης, Αδ. Γεωργιάδης) σε παρεμβάσεις τους τόνισαν πως δεν γινόταν να μην απαντήσει η κυβέρνηση στα όσα είπε ο πρώην πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής». Και ανάλογα μηνύματα θα εκπέμπονται όλο το επόμενο διάστημα από τα κυβερνητικά στελέχη προκειμένου να μιλήσουν σε ένα παραδοσιακό ακροατήριο του κόμματος και να βάλουν αναχώματα σε διαρροές προς τα δεξιά.

Δεν ήταν βέβαια η πρώτη φορά που ο κύριος Σαμαράς είχε ασκήσει κριτική σε θέματα αιχμής, ωστόσο τα όσα είπε αυτή τη φορά - κυρίως για την ασκούμενη πολιτική στα εθνικά θέματα - για την κυβέρνηση αποτέλεσαν την σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Κυβερνητικά στελέχη έλεγαν πως ο πρώην πρωθυπουργός «δεν διατύπωσε απόψεις» αλλά εξέφρασε «την πλήρη διαφωνία του στο σύνολο της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής» και δεν υπήρχε άλλος δρόμος. «Δεν είναι μία χαρούμενη στιγμή για κανέναν μας. Αλλά νομίζω ότι όλοι αντιλαμβάνονται πως ο πρωθυπουργός δεν είχε πολλά περιθώρια. Ήταν κάτι προδιαγεγραμμένο» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του Αδ. Γεωργίαδη

Βέβαια το κρίσιμο ερώτημα είναι τι θα κάνει ο Αντώνης Σαμαράς με συνεργάτες του να αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του Νίκος Τσιούτσιας δεν απέκλεισε τίποτα, ενώ στα σενάρια για τις επόμενες κινήσεις (όπως η δημιουργία ενός κόμματος) σχολίασε: «το μόνο που μπορώ να σας πως με βεβαιότητα είναι ότι τις επόμενες ημέρες ο κ. Σαμαράς θα είναι στην Αμερική».

Πάντως, το πιθανότερο είναι πως σε αυτή τη χρονική συγκυρία ο πρώην πρωθυπουργός δεν θα κάνει κάποια βιαστική κίνηση. Ωστόσο, πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως θα συνεχίσει να παρεμβαίνει τόσο για τα εθνικά όσο και ευρύτερα για ζητήματα όπως η woke κουλτούρα κ.α.

Ουσιαστικά σε αυτή την χρονική συγκυρία θα επιχειρήσει να εκφράσει ένα παραδοσιακό δεξιό κοινό και από εκεί και πέρα μένει να φανεί συγκεκριμένα ποιες κινήσεις θα κάνει. Πάντως έχει καταστήσει σαφές πως θα συνεχίσει να παρεμβαίνει και σημείωσε «μιλούσα, μίλησα και θα μιλάω μόνο γι αυτά που απασχολούν την Ελλάδα» ενώ επεσήμανε «κριτής όλων μας θα είναι ο λαός και η ιστορία».

Θα συνεχιστούν τα ραντεβού με βουλευτές

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να συνεχιστούν τα «ραντεβού» υπουργών με βουλευτές, προκειμένου να υπάρχει επαρκής ενημέρωση για τις ρυθμίσεις που έρχονται. Υπενθυμίζεται πως το προηγούμενο διάστημα είχε υπάρξει μια σειρά αιχμηρών ερωτήσεων από «γαλάζιους» στη Βουλή και στο κυβερνών κόμμα δεν θα ήθελαν να δουν να υπάρχει ένα εσωκομματικό pressing. Ένα θέμα επίσης που μένει να φανεί αν βουλευτές που είναι κοντά στον πρώην πρωθυπουργό θα επιλέξουν να κάνουν αιχμηρές ερωτήσεις το επόμενο διάστημα τόσο για θέματα που σχετίζονται με την οικονομία όσο και με την καθημερινότητα των πολιτών.

H κρίσιμη ψηφοφορία για την Προεδρία της Δημοκρατίας

Κομβικής σημασία θεωρείται η ψηφοφορία για την Προεδρία της Δημοκρατίας, παρά το ό,τι από την κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να μπουν από τώρα στη σχετική συζήτηση. Από τη μία πλευρά υπάρχουν αυτοί που λένε πως πρέπει να προταθεί ένα πρόσωπο που να μπορεί να μιλήσει σε ένα κεντρώο ακροατήριο, ωστόσο σε μια τέτοια περίπτωση υπάρχει το ενδεχόμενο κάποιοι «γαλάζιοι» βουλευτές να θελήσουν να στείλουν ένα μήνυμα και να μην υπερψηφίσουν.

Από την άλλη υπάρχουν αυτοί που εκτιμούν πως πρέπει να επιλεγεί ένα πρόσωπο που να είναι συνδεδεμένα με τις ρίζες του κόμματος προκειμένου να μην υπάρξει καμία διαρροή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Σε αυτή όμως την περίπτωση δεν θα επιτευχθεί ο στόχος για ευρύτερη συναίνεση, καθώς θα ήθελαν να πουν «ναι» στην ψηφοφορία και κάποια από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Πρόκειται για ένα δύσκολο δίλημμα με το χρόνο πάντως να μετρά αντίστροφα καθώς οι σχετικές αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν το προσεχές διάστημα και η σχετική ψηφοφορία στη Βουλή να γίνει μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου.

Αντώνης ΣαμαράςΚυριάκος ΜητσοτάκηςΝέα Δημοκρατίαειδήσεις τώρα