Πολιτική|18.11.2024 09:24

Στενός συνεργάτης του Σαμαρά «σκιαγραφεί» τα όσα έγιναν: Το ενδεχόμενο για νέο κόμμα, ο Γεραπετρίτης και η woke ατζέντα

Newsroom

Στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN φιλοξενήθηκε ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του Αντώνη Σαμαρά, Νίκος Τσιούτσιας, ο οποίος τοποθετήθηκε για τη διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού από τη ΝΔ, μετά την παρέμβαση που έκανε, μέσω της οποίας ζήτησε την απομάκρυνση του Γιώργου Γεραπετρίτη από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών.

Ο Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του κατέκρινε τη στάση της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά, ενώ σχολίασε και τη συζήτηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρουσία και του Νίκου Χριστοδουλίδη.

«Δεν υπάρχει κόστος σε έναν πρώην πρωθυπουργό»

Για το αν περίμενε ο Αντώνης Σαμαράς τη διαγραφή του: «Όταν κάνει πολιτική παρέμβαση ο κ. Σαμαράς έχει κατά νου τρία πράγματα: τη χώρα, την κοινωνία και την παράταξη. Κάθε δημόσια παρέμβαση έχει να κάνει με τις διαπιστώσεις του για το που υπάρχει μικρό ή μεγάλο πρόβλημα. Δεν υπάρχει κόστος σε έναν πρώην πρωθυπουργό. Είναι καθήκον του να επισημαίνει τα προβλήματα που υπάρχουν και να δίνει τις δικές του λύσεις».

Για το αίτημα απομάκρυνσης του Γιώργου Γεραπετρίτη: «Θεωρώ ότι επισήμανε ορισμένες αστοχίες σχετικά με τις δηλώσεις Γεραπετρίτη. Η κυβέρνηση μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Ο κ. Γεραπετρίτης είναι σε θέση ευθύνης και δεν είναι δυνατόν να λέει τέτοια πράγματα. Ο κ. Σαμαράς εξέφρασε την απορία του για τη στρατηγική και είναι κάτι που το λέει από το 2021. Ο κ. Φιντάν ενώπιον όλων μας δήλωσε κάτι συγκεκριμένο. Όταν ήταν πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς δεν υπήρχε η Γαλάζια Πατρίδα, ούτε το Σύμφωνο Τουρκίας – Λιβύης, δεν υπήρχε η πειρατική πράξη εκ μέρους της Τουρκίας. Αποστρατικοποίηση νησιών ως αίτημα από την Τουρκία δεν υπήρχε όταν ήταν πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς».

«Ο κ. Γεραπετρίτης πρέπει να αποχωρήσει»

Για την ανάρτηση του κ. Βαληνάκη σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες: «Ο Γιάννης Βαληνάκης ήταν πρώην υφυπουργός Εξωτερικών και σε ανάρτησή του έγραψε ότι “παρά τις πιέσεις  του Υπουργείου Ενέργειας, το ΥΠΕΞ δεν δίνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον χάρτη των ευρωπαϊκών θαλάσσιων ζωνών. Απηυδισμένη η Ευρωπαϊκή Ένωση παραπέμπει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και αναρτά μόνη της τον χάρτη της Σεβίλλης, που η Ελλάδα αποκήρυξε το 2021 ως ιδιωτικό. Ο κ. Φιντάν αντιδρά ότι χωρίς χάρτη διεκδίκησης διαπραγματευόμαστε”. Ο κ. Βαληνάκης λέει ότι η Ελλάδα αποκήρυξε τον χάρτη ως ιδιωτικό».

Για τον κ. Γεραπετρίτη και τη δεξιά στροφή: «Ο κ. Γεραπετρίτης πρέπει να αποχωρήσει. Δεν θεωρεί ο κ. Σαμαράς ότι ο κ. Γεραπετρίτης δρα από μόνος του αντιπατριωτικά. Είναι άστοχα όσα κάνει, είναι λάθος. Οι αστοχίες πρέπει να επισημαίνονται. Ο κ. Σαμαράς κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να αλλάξει την πολιτική ως προς την Τουρκία. Αυτό που βγαίνει ως λογικό συμπέρασμα είναι είτε ότι ενόχλησε η πρόταση για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Κώστα Καραμανλή, είτε ήταν μια προαποφασισμένη επιλογή. Η κυβέρνηση ήθελε να διαγράψει τον κ. Σαμαρά, την ώρα που η ίδια παραδέχεται ότι υπάρχει μια παγκόσμια στροφή προς τα Δεξιά».

Για τη χειραψία του κ. Σαμαρά με τον Νίκο Παππά: «Ο κ. Σαμαράς έκανε μια δημόσια χειραψία σε μια δημόσια εκδήλωση με τον κ. Παππά. Αυτό είναι κακό; Ο πρωθυπουργός πήγε στη Βουλή και μίλησε για χαριεντίσματα. Αυτό θίγει τον κ. Σαμαρά, διότι κυνηγήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Του χρέωσαν ότι αποκατέστησε τις σχέσεις του με τον ΣΥΡΙΖΑ».

Για το ενδεχόμενο να προχωρήσει ο Σαμαράς στη δημιουργία νέου κόμματος: «Ο κ. Σαμαράς δεν έφυγε από τη ΝΔ, τον διέγραψαν. Το αν υπάρχει πεδίο για ένα νέο δεξιό κόμμα εξαρτάται από τη ΝΔ. Αν η ΝΔ εξελίσσεται σε Ποτάμι, δημιουργεί χώρο για ένα δεξιό κόμμα. Ο κ. Σαμαράς εδώ και λίγες ώρες βρίσκεται στις ΗΠΑ και δεν μπορώ να αποκλείσω ή να επιβεβαιώσω κάτι. Η διαγραφή του κ. Σαμαρά είναι ιστορική απόφαση του κ. Μητσοτάκη, καθώς ποτέ δεν έχει διαγραφεί πρώην πρωθυπουργός από τη ΝΔ. Υπάρχει μια δημοσκοπική κατάρρευση της ΝΔ, λίγους μήνες μετά την κατάρρευση στις ευρωεκλογές. Είναι λάθος η επιλογή Μητσοτάκη γιατί διχάζει την παράταξη, διαγράφοντας έναν πρώην πρωθυπουργό, την ώρα που ζήτησε να προταθεί ο Κώστας Καραμανλής για Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

Για το ενδεχόμενο να αποχωρήσουν από τη ΝΔ κάποιοι βουλευτές: «Δεν μπορώ να ξέρω αν θα υπάρξει αντίδραση από βουλευτές που είναι στενά συνδεδεμένοι με τον Αντώνη Σαμαρά. Ο καθένας ξέρει πώς αισθάνεται, πώς σκέφτεται και τι αποφασίζει».

«Η woke ατζέντα είναι πολύ συγκεκριμένη και την έφερε η ΝΔ, αλλά το πλήρωσε»

Για τη woke ατζέντα και τις δηλώσεις περί 18%: «Δεν είναι σκέτο ένας γάμος ομόφυλων, είναι και η τεκνοθεσία. Υπάρχει η πολύχρωμη οικογένεια, τα παραμύθια στα παιδάκια από drag queens, που όλα αυτά τα έφερε το νομοσχέδιο. Η woke ατζέντα είναι πολύ συγκεκριμένη και την έφερε η ΝΔ, αλλά το πλήρωσε με μεγάλη αποχή. Πήρε τον χαμηλότερο αριθμό ψήφων ιστορικά. Το 2012 οι συνθήκες ήταν τελείως διαφορετικές. Αμέσως μετά τις ευρωεκλογές ο κ. Μητσοτάκης έδωσε συνεντεύξεις όπου μίλησε για μικρή και φοβική ΝΔ, με την απάντηση του κ. Σαμαρά να είναι συγκεκριμένη. Θεωρεί ανιστόρητη τη σύγκριση με το 18%, γιατί υπήρχαν έξι κόμματα, μνημόνια, αγανακτισμένοι, κόσμος στους δρόμους, Τρόικα. Η ΝΔ πήρε 18% και έναν μήνα μετά πήρε 29%. Στις ευρωεκλογές υπήρχε ο χαμηλότερος αριθμός ψήφων, ενώ πήγε το 40% των ψηφοφόρων να ψηφίσει».

Για το πού βαδίζει η ΝΔ: «Ο κ. Σαμαράς θεωρεί ότι μετά τις εκλογές του 2023 η ΝΔ αγνόησε το πολιτικό της πρόγραμμα και μετεβλήθη σε έναν γαλάζιο ΣΥΡΙΖΑ σε πολλά ζητήματα, όπως ο γάμος των ομόφυλων και η νομιμοποίηση των παράνομων μεταναστών».

«Κάποιοι, όπως ο κ. Σκέρτσος, θα προτιμούσαν τη Μαρία Δαμανάκη για ΠτΔ»

Για την παραίτηση Σαμαρά από τη ΝΔ του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη: «Ο Αντώνης Σαμαράς παραιτήθηκε, όπως παραιτήθηκαν και άλλοι βουλευτές. Η τότε κυβέρνηση έμεινε με 150 βουλευτές. Ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης επέλεξε την προσφυγή στις κάλπες. Βουλευτές μοιράζονται τις ανησυχίες τους προς τον κ. Σαμαρά. Είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε. Δεν θα υπάρξουν δηλώσεις του κ. Σαμαρά από τις ΗΠΑ. Όταν κάνει μια δημόσια παρέμβαση, θεωρεί ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να επισημάνει κάποια πράγματα για τη χώρα».

Για το αν η ΝΔ έχει αποκοπεί από τις ρίζες της: «Η ΝΔ έχει αποκοπεί από τις ρίζες της και αυτό φαίνεται από το εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Αυτό το είπαν και 30 βουλευτές την επομένη των ευρωεκλογών, ζητώντας να επιστρέψει το κόμμα στις ρίζες του. Δεν υπήρχε συνεννόηση με τον κ. Καραμανλή για να προταθεί για Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Κάποιοι, όπως ο κ. Σκέρτσος, θα προτιμούσαν τη Μαρία Δαμανάκη για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ποιος διαφωνεί με κεντροδεξιό Πρόεδρο της Δημοκρατίας;».

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΤουρκίαΝΔΑντώνης ΣαμαράςκυβέρνησηΕλλάδαειδήσεις τώραειδήσεις