Πολιτική|20.04.2019 17:50

Απολύσεις: Όσα πρέπει να ξέρετε για τη νέα νομοθεσία

Newsroom

Η Έφη Αχτσιόγλου μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής στην ΕΡΤ τόνισε ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας περιλαμβάνει μία ρύθμιση - τομή αναφορικά με τα εργασιακά. Μάλιστα όπως είπε η κ. Αχτσιόγλου το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι απολύσεις στο εξής θα πρέπει να αιτιολογούνται.

Αναλυτικότερα

  • Μετά την ψήφιση του νόμου, κανείς δεν θα μπορεί να απολύεται, αν δεν συντρέχει βάσιμος λόγος, που θα πρέπει να αποδεικνύεται συγκεκριμένα» ανέφερε χαρακτηριστικά
  • Αν ένας εργαζόμενος προσφύγει στα δικαστήρια, θεωρώντας ότι δεν υπάρχει βάσιμος λόγος απόλυσης θα πρέπει ο εργοδότης να αποδείξει ότι είχε σοβαρό λόγο, για να τον απολύσει. Εάν δεν μπορεί να το αποδείξει ο εργοδότης, τότε ο εργαζόμενος δικαιούται επαναπρόσληψη, μισθούς για όλο αυτό το διάστημα και αποζημίωση. Είναι μία πολύ μεγάλη τομή που θα γίνει αντιληπτή στην καθημερινότητα των εργαζομένων. Με τη ρύθμιση αυτή, το ευρωπαϊκό κεκτημένο στην εργατική προστασία γίνεται πράξη στη χώρα μας

Πάντως δεν έχει αποσαφηνιστεί ποια θα είναι η διαδικασία που θα πιστοποιεί το δίκαιο ή όχι της απόλυσης.

Αναφορικά με τη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο είναι έτοιμο, περιμένει τον προγραμματισμό της Βουλής και θα ψηφιστεί, μετά το Πάσχα. «Η ρύθμιση», συμπλήρωσε, είναι «πολύ σημαντική και θα προσφέρει τεράστια ανακούφιση, καθώς οι οφειλέτες στα ασφαλιστικά Ταμεία ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο. Το καινοτόμο στοιχείο της είναι ότι περιλαμβάνει, πέραν από το κούρεμα των προσαυξήσεων, κούρεμα και της βασικής οφειλής, κάτι που δεν υπήρχε σε προηγούμενες ρυθμίσεις».

Παράλληλα υπογράμμισε ότι όλες οι δεσμεύσεις που ανέλαβε και τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), για τη στήριξη των εργαζομένων, την ελάφρυνση των λαϊκών στρωμάτων και των ελευθέρων επαγγελματιών, έγιναν πράξη. «Στόχος της κυβέρνησης», δήλωσε, «είναι «να ενισχύσουμε το εισόδημα των εργαζομένων και τη διαπραγματευτική δύναμή τους, να ανακουφίσουμε τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία από αυτά που υπέστη την περίοδο της κρίσης, κυρίως από τις πολιτικές λιτότητας. Αυτά δεν είναι παροχολογία ούτε υπηρετούν προεκλογικές σκοπιμότητες. Είναι ο άξονας που επικαθορίζει όλη μας την πολιτική».

Όσον αφορά τον κατώτατο μισθό, τόνισε ότι διαψεύστηκε η φιλολογία που είχε αναπτυχθεί από μερίδα των μέσων ενημέρωσης και τη ΝΔ- ότι η σημαντική αύξηση του μισθού θα οδηγήσει σε απολύσεις. «Αντιθέτως, τον Φεβρουάριο, σημειώθηκε επίδοση-ρεκόρ στη δημιουργία θέσεων εργασίας κατά 28.000 και, συνολικά, το δίμηνο Φεβρουάριο-Μάρτιο δημιουργήθηκαν περίπου 73.000 θέσεις εργασίας. Αυτό αποτελεί την πιο σοβαρή απόδειξη ότι μπορούμε να έχουμε μία αγορά εργασίας στην οποία και η ανεργία να μειώνεται και νέες θέσεις εργασίας με αξιοπρεπείς αμοιβές να δημιουργούνται» συμπλήρωσε.

Η υπουργός Εργασίας επεσήμανε ακόμη ότι είναι προσβλητικό για τους εργαζόμενους να χαρακτηρίζεται ως παροχολογία η αύξηση του κατώτατου μισθού. «Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται ως μετά Χριστόν προφήτης και σε απόσταση από την πραγματικότητα, ενώ έφτασε σε σημείο να χαρακτηρίσει το Δώρο Χριστουγέννων ως στοιχείο πελατειακού κράτους» είπε σχολιάζοντας τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι «η Νέα Δημοκρατία έχει πολύ συγκεκριμένο σχέδιο στα εργασιακά, αυτό το έκανε πράξη ως κυβέρνηση και το επικαλείται ως σχέδιο και για την επόμενη μέρα, όταν υποστηρίζει τις ανακοινώσεις του κ. Κουρτς και λέει ότι το οκτάωρο είναι ξεπερασμένο, ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι μία εμμονή της αριστεράς και ο μόνος δρόμος είναι οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης».

«Στις επερχόμενες εκλογές, λοιπόν, συγκρούονται δύο ξεκάθαρα και απολύτως ανταγωνιστικά μεταξύ τους σχέδια για την εργασία, την κοινωνική ασφάλιση και την οικονομία. Και σε αυτήν τη σύγκρουση όλοι θα πρέπει να πάρουν θέση» υποστήριξε η υπουργός Εργασίας.

απολύσειςεργασιακάνομοθεσία