Πολιτική|24.11.2024 08:45

Ναυτιλία: Πρώτη γέφυρα Ελλάδας-Τουρκίας στο Αιγαίο – Επίσκεψη Στυλιανίδη στην Κωνσταντινούπολη

Μαρία Ζαχαράκη

Ο ναυτιλιακός τομέας μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα εποικοδομητικής συνεργασίας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστος Στυλιανίδης, μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του, Αμπντουλκαντίρ Ουράλογλου.

«Η Ελλάδα και η Τουρκία, δεν είμαστε μόνο γείτονες. Είμαστε εταίροι, ιδιαίτερα στον ναυτιλιακό τομέα. Και ως εκ τούτου, είναι φυσικό να θέλουμε να αναπτύξουμε μια ισχυρή συνεργασία», είπε ο Χρήστος Στυλιανίδης.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 6ης συνεδρίασης της Κοινής Ναυτιλιακής Επιτροπής, με στόχο την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας.

«Ήταν μια ουσιαστική και παραγωγική συνάντηση. Τα αποτελέσματα της συνάντησης θα λειτουργήσουν ως «οδικός χάρτης» της συνεργασίας μας σε διάφορους τομείς, όπως οι θαλάσσιες συνδέσεις για τη μεταφορά αγαθών και επιβατών μεταξύ ελληνικών και τουρκικών λιμανιών», δήλωσε.

Η ναυτιλία  κοινός παρονομαστής

«Ο ναυτιλιακός τομέας είναι αναπόσπαστο και σημαντικό κομμάτι της "θετικής ατζέντας" στις ελληνοτουρκικές σχέσεις», δήλωσε ο Χρήστος Στυλιανίδης, υπογραμμίζοντας την πρόθεση των δύο χωρών να επενδύσουν σε αυτή τη συνεργασία.

Τρεις πυλώνες συνεργασίας

Ο υπουργός Ναυτιλίας ανέδειξε τρεις βασικούς άξονες που τέθηκαν στο τραπέζι με τον Τούρκο ομόλογό του:

  1. Θαλάσσιες συνδέσεις: Στοχεύουν στη διευκόλυνση της μεταφοράς αγαθών και επιβατών μεταξύ ελληνικών και τουρκικών λιμανιών, δημιουργώντας μια αμοιβαία επωφελή κατάσταση (win-win).
  2. Βίζες για τα νησιά: Η επιτυχία της πιλοτικής φάσης, με 100.000 χορηγήσεις βραχυπρόθεσμων θεωρήσεων σε Τούρκους πολίτες, αποτέλεσε σημείο αναφοράς.
  3. Ναυτιλιακός τουρισμός: Η ανοδική πορεία σε yachts και κρουαζιερόπλοια ενισχύει την οικονομία παράκτιων περιοχών και στις δύο πλευρές του Αιγαίου.

Στη συζήτηση τέθηκαν επίσης θέματα περιβαλλοντικής προστασίας και βιώσιμης ναυτιλίας, όπως η απανθρακοποίηση του κλάδου, με τον Χρήστο Στυλιανίδη να δεσμεύεται για την εφαρμογή διεθνών κανόνων και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Ο Χρήστος Στυλιανίδης προσκάλεσε τέλος τον Τούρκο ομόλογό του στην Αθήνα για περαιτέρω ενίσχυση του διαλόγου: «Αναμένουμε να σας καλωσορίσουμε κάτω από την Ακρόπολη, για να συνεχίσουμε αυτό τον παραγωγικό διάλογο», είπε.

ελληνοτουρκικές σχέσειςναυτιλίαΧρήστος ΣτυλιανίδηςΤουρκίαειδήσειςΕλλάδα