Πολιτική|27.11.2024 09:56

Χρυσοχοΐδης στο OPEN: «Κανένας ελεύθερος από την 17Ν» - Μιλά για τις δύο δολοφονίες που τον συγκλόνισαν και το νέο του βιβλίο

Newsroom

Για το βιβλίο του με τον τίτλο «Στον ίδιο δρόμο» που μιλά για τη ζωή του και την τρομοκρατία, τις νέες διατάξεις που έρχονται για όσους φέρουν όπλα, το έργο της ΕΛ.ΑΣ., την υπόθεση των Αμπελοκήπων αλλά και τη 17Ν, μίλησε στο OPEN και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος»  ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Οι δύο δολοφονίες που τον σημάδεψαν

Στο βιβλίο, ο κ. Χρυσοχοΐδης, περιγράφει μεταξύ άλλων τις τραγικές στιγμές της δολοφονίας του υπασπιστή του, Γιώργου Βασιλάκη, στις 20 Ιουνίου του 2010. Ο αστυνομικός έπεσε νεκρός από βόμβα που προοριζόταν για τον ίδιο τον και είναι από τα γεγονότα που τον έχουν σημαδέψει.

Όπως αναφέρει στο OPEN: «Η βόμβα είχε πάει στο πολιτικό μου γραφείο. Και από το πολιτικό μου γραφείο επέστρεψε στο υπουργείο. Όταν μπροστά στα μάτια σου χάνεται ένας άνθρωπος που ήταν τόσο αγαπημένος, χρόνια συνεργάτης, όταν βλέπεις να είναι κομμάτια αυτός ο άνθρωπος είναι μια δοκιμασία ψυχική τεράστια.

Η δική μου ζωή υπάρχει επειδή χάθηκε αυτού του ανθρώπου η ζωή. Για μένα προοριζόταν η βόμβα από την τότε εγκληματική οργάνωση που αποφάσισε την θανάτωσή μου».

Μια ακόμη δολοφονία που τον σημάδεψε ήταν αυτή της δολοφονίας της Βιργινίας Κωνσταντίνου. Όπως λέει: «ήμουν πολύ νεαρός τότε και βρέθηκα μπροστά σε ένα φαινόμενο όπου μια γυναίκα δολοφονήθηκε στο ξενοδοχείο Intercontinental, από μια βόμβα δίπλα στην τζαμαρία του ξενοδοχείου. Ήταν εργαζόμενη εκεί και έκαναν μια εκδήλωση. Και είδα μια κοπέλα στο έδαφος και ήταν σαν να σου μιλούσε. Ήταν συγκλονιστικό.  

Αυτό το οποίο έχει μεγάλη σημασία για τον πολιτικό είναι να μπορεί να ακουμπήσει στην κυριολεξία το πρόβλημα. Και εδώ έπρεπε να ακουμπήσουμε το αίμα. Υπήρχε πολύ αίμα. Τα θύματα ήταν εξαφανισμένα, οι συγγενείς αόρατοι, διότι υπήρχε μια ντροπή να εξαφανίζονται οι συγγενείς. Θεωρούνταν πως ήταν κάπως ένοχοι. Αυτό που έκανα εγώ διαφορετικά ήταν πως πήγα και ακούμπησα αυτούς τους ανθρώπους και έπιασα το αίμα. Από εκείνη την ώρα και μετά κατάλαβα πως δεν υπήρχε ούτε λεπτό περιθώριο να μην τελειώσουμε αυτή την υπόθεση».


«Να τελειώνουμε με τους χώρους άβατα»

Ο κ. Χρυσοχοΐδης μίλησε και για τις οργανωμένες επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ., όπως αυτή στο στρατόπεδο Καποτά ξεκαθαρίζοντας πως: «Πρέπει να τελειώνουμε με τους χώρους άβατα. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν πως όταν κάνουν παράνομες διακινήσεις και δραστηριότητες θα υπάρχει έλεγχος», τόνισε.

«Η πρώτη και βασική προτεραιότητα είναι οι ασφαλείς γειτονιές, οι ασφαλείς πόλεις, να μπορεί οι άνθρωποι στους δρόμους να κυκλοφορούν με απόλυτη ασφάλεια. Να καταπολεμήσουμε αυτές τις εγκληματικές ομάδες που συγκροτούνται από διάφορους εγκληματίες που συστηματικά κλέβουν, ληστεύουν, εκβιάζουν, πουλάνε όπλα, ναρκωτικά. Όλο αυτό είναι ένας διαρκής πόλεμος», συνέχισε.

Αυστηροποιείται η νομοθεσία για τα όπλα – Στο επίκεντρο και οι ανήλικοι  

Στη συνέχεια, ο υπουργός ανέφερε πως: «Κυκλοφορούν πάρα πολλά όπλα για αυτό τις προσεχείς ημέρες αυστηροποιείται η νομοθεσία για την οπλοφορία και οπλοχρησία. Μέχρι τώρα είναι 6 μήνες με αναστολή η οπλοφορία. Η δεύτερη φορά που θα συλληφθεί κάποιος με κατοχή όπλου είναι ένα χρόνο φυλακή χωρίς αναστολή. Για να τελειώνουμε με αυτά. Ακόμα και μικρά παιδιά κυκλοφορούν με όπλα. Με την ίδια διάταξη, απαγορεύονται μια σειρά από μαχαίρια. Σουγιάδες, στιλέτα, πτυσσόμενα στιλέτα. Απαγορεύονται πλήρως για τους ανήλικους. Απαγορεύεται να φέρουμε μαχαίρια σε αθλητικούς χώρους, εκδηλώσεις, συναυλίες».

Ερωτηθείς εάν θα ασκηθούν διώξεις και σε γονείς εάν το ανήλικο παιδί τους φέρει μαχαίρι, ο υπουργός διευκρίνισε «όχι μόνο την πληρώνουν οι γονείς αλλά αυξάνονται οι ποινές και για αυτούς που δεν ασκούν σωστή επιμέλεια στα παιδιά τους».

Ερωτώμενος για το εάν θα εφαρμοστεί και στην Κρήτη ο νέος νόμος, απάντησε: «Γιατί να μην εφαρμοστεί; Είναι η Κρήτη περιοχή εκτός νόμου; Αυτή η ανοχή για πολλά χρόνια έχει διαμορφώσει μια κατάσταση η οποία στρέφεται εναντίον της κοινωνίας. Πέρα από τα έθιμα και τις μπαλωθιές, ισχυρές εγκληματικές ομάδες που κλέβουν επιδοτήσεις, καλλιεργούν χασίς, διακινούν ναρκωτικά, κάνουν εκβιασμούς. Όλες αυτές οι εγκληματικές ομάδες χρησιμοποιούν όπλα. Είμαστε σε πόλεμο με αυτή την κατάσταση».

«Με υποτροπή δεν έχει ξανά παρών»

Μια άλλη ρύθμιση που έρχεται αυτές τις μέρες, σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, είναι για όσους δίνουν το παρών για διάφορα αδικήματα στα ΑΤ. «Με υποτροπή, δεν έχει ξανά παρών. Οδηγείσαι στο κατάστημα κράτησης», είπε.

Μάλιστα, όπως ανέφερε, υπάρχει περίπτωση ενός πολίτη στον Άγιο Παντελεήμονα που δίνει το μήνα 34 φορές το παρών στον ΑΤ.

«Στο τμήμα Αχαρνών, Αγίου Παντελεήμονα, Ζεφυρίου, υπάρχουν κάποιοι που πηγαίνουν 10-12 φορές το μήνα, συστηματικά. Από τα 2.000 άτομα στο Μενίδι, περίπου οι μισοί έχουν πάνω από ένα», συνέχισε.

«Του χρόνου θα έχουμε 800 νέους αστυνομικούς»

Για την ΕΛ.ΑΣ. είπε πως «ασκεί ένα ηρωϊκό έργο» και τόνισε πως «του χρόνου θα έχουμε 800 νέους αστυνομικούς. Σήμερα μπαίνουν 300 αστυνομικοί καινούριοι, ειδικοί φρουροί, στη σχολή αστυφυλάκων και σε 16 μέρες άλλοι 600. Άρα θα πάρουμε 900 νέους αστυφύλακες».

«Δεν αντιλαμβάνομαι πώς νέα παιδιά ασχολούνται με βόμβες και όχι με τη ζωή τους»  

Για την έκρηξη στους Αμπελόκηπους ο υπουργός σχολίασε πως «αυτή η υπόθεση της τρομοκρατίας ταλαιπώρησε τόσο πολύ την Ελλάδα, δεν αντιλαμβάνομαι πώς νέα παιδιά αντί να κοιτάξουν τη ζωή τους, πώς θα την βελτιώσουν, ασχολούνται πώς θα φτιάξουν μια βόμβα για να σκοτώσουν ανθρώπους. Αυτός ο παραλογισμός κάποια εποχή μπορεί να είχε κάποια δικαιολογητικά. Τώρα τι νόημα έχουν όλα αυτά; Δεν βλέπουν την μοίρα και την κατάληξη των παλαιότερων γενιών; Είναι όλοι στη φυλακή».

«Γίνονται έρευνες, υπάρχουν πειστήρια. Μέρα με τη μέρα υπάρχουν συλλήψεις», είπε.

Σε ερώτηση εάν υπάρχει ελεύθερο μέλος της 17Ν, απάντησε «όχι. Κατηγορηματικά όχι. Ήταν μια από τις πλέον ολοκληρωμένες εξιχνιάσεις που έχουν συμβεί παγκοσμίως».

τρομοκρατίαΜιχάλης Χρυσοχοΐδηςεγκληματικότητα17 Νοέμβρηειδήσεις τώρα