Επιχείρηση συσπείρωσης «παραδοσιακών» ψηφοφόρων στη NΔ: Τι είπε ο Μητσοτάκης για τη διαγραφή Σαμαρά και ποια θέματα έκλεισε
NewsroomΜε τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν πως η Νέα Δημοκρατία κινείται κοντά στα ποσοστά των ευρωεκλογών σε πλήρη εξέλιξη είναι μια επιχείρηση προσέγγισης των αναποφάσιστων ψηφοφόρων.
Από την κυβέρνηση θέλουν να αφήσουν πίσω την διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά, την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε δυσάρεστη αλλά απαραίτητη. Παράλληλα σε συνέντευξή του στον Alpha έκλεισε για μία ακόμα φορά τα σενάρια για πρόωρες κάλπες και επανέλαβε πως δεν θα υπάρξουν αλλαγές στον εκλογικό νόμο.
Τι είπε ο Μητσοτάκης για τον Σαμαρά
Ειδικότερα αναφερόμενος στην απόφαση για τη διαγραφή του Αν. Σαμαρά ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως αυτά που ειπώθηκαν στη συνέντευξή του (σημείωση: στο Βήμα) ξεπέρασαν κατά πολύ αυτά που είχαν ειπωθεί στο παρελθόν και προσέθεσε «κατά συνέπεια έκρινα ότι δεν είχα καμία άλλη επιλογή». Μάλιστα επεσήμανε πως «δεν μπορώ να επιτρέπω να διακινούνται τέτοιες θεωρίες και να κατηγορούν ότι εγώ και ο υπουργός Εξωτερικών κάνουμε μυστική διπλωματία, ότι είμαστε ενδοτικοί απέναντι στην Τουρκία». Αποκάλυψε δε ότι αυτό που τον ενόχλησε περισσότερο στη συνέντευξη του κ. Σαμαρά ήταν η φράση για τα «χαριεντίσματα» (αναφορά που πήγαινε στην άτυπη συνάντηση που είχαν στη Βουδαπέστη ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της Κύπρου, ο Τούρκος πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της Αλβανίας).
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Pulse αναφορικά με τις εξελίξεις στη Ν.Δ. και την απόφαση για διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού το 42% των ερωτηθέντων επί του συνόλου του δείγματος αξιολογεί σίγουρα/μάλλον θετικά την εξέλιξη αυτή σε αντίθεση με το 35% που την είδε σίγουρα / μάλλον αρνητικά. Ωστόσο στους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας σίγουρα ή μάλλον θετικά κρίνει τη διαγραφή Σαμαρά το 76%, ενώ το 17 % απάντησε σίγουρα ή μάλλον αρνητικά.
Να σημειωθεί πως στη συνέντευξή του ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στον Κώστα Καραμανλή και την άποψη που εξέφρασε για τη διαγραφή του κ. Σαμαρά είπε ότι διαφωνεί. «Θεωρώ ότι με αυτόν τον τρόπο προστάτεψα και το κύρος της κυβέρνησης και το κύρος της παράταξης» υπογράμμισε.
Παράλληλα απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει πιθανότητα, να αποχωρήσουν από την Νέα Δημοκρατία κάποιοι βουλευτές -που ίσως είναι φίλα προσκείμενοι στον κ. Σαμαρά - και να κινδυνέψει η κυβέρνηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά «καμία πιθανότητα τέτοια δεν βλέπω».
Τα δύο «όχι» Μητσοτάκη
Δεν θα γίνουν πρόωρες κάλπες σημείωσε για μία ακόμα φορά ο πρωθυπουργός, που επανέλαβε πως ζούμε σε ταραγμένες εποχές και εστίασε στη σημασία της πολιτικής σταθερότητας. Παράλληλα είπε εκ νέου « όχι» σε αλλαγές στον εκλογικό νόμο. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε «είμαι ο τελευταίος ο οποίος για να βελτιώσει ενδεχομένως τις πιθανότητες να κερδίσω μία εκλογή ακόμα, θα πειραματιστώ με αλλαγές στους κανόνες του παιχνιδιού. Δεν το έκανα, δεν θα το κάνω».
Όσον αφορά στην Προεδρία της Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε πως είναι άκαιρη η ανακαίνιση του θέματος και σημείωσε πως η διαδικασία θα ανοίξει τον Ιανουάριο. Πάντως για μια ακόμα φορά κράτησε κλειστά τα χαρτιά του για το πρόσωπο που θα προταθεί από την κυβέρνηση
Τι «βλέπει» η κυβέρνηση στον ελληνοτουρκικό διάλογο
«Η Τουρκία επιμένει στις θέσεις της κι εμείς επιμένουμε στις δικές μας θέσεις» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να υπάρχει περιθώριο να συζητήσουμε σε μεγαλύτερο βάθος για τη μια διαφορά περί ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι εάν το καλό κλίμα μεταξύ του ιδίου και του Τούρκου προέδρου καθώς και των υπουργών Εξωτερικών κάποιοι το ερμήνευσαν ως ενδοτικότητα τότε το λάθος είναι δικό τους.
Σημείωσε ακόμα- αναφορικά με τον ελληνοτουρκικό διάλογο- πως «μπορούμε να συμφωνούμε και ότι διαφωνούμε. Αυτό είναι ενδεχομένως και το πιο πιθανό σενάριο αυτή τη στιγμή. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε μονίμως σε καθεστώς έντασης, να μην συζητούμε άλλες πτυχές των σχέσεων μας και να είμαστε μονίμως με το «δάχτυλο στην σκανδάλη» και με τον φόβο ενός θερμού επεισοδίου. Δεν νομίζω ότι οι Έλληνες θέλουν αυτό».
Με το βλέμμα στραμμένο σε ένα παραδοσιακό ακροατήριο του κόμματος - το οποίο επιχειρούν να προσεγγίσουν κόμματα που κινούνται στα δεξιά της Ν.Δ.- από την κυβέρνηση υπογραμμίζεται πως δεν πρόκειται να γίνει καμία συζήτηση για θέματα κυριαρχικών δικαιωμάτων και έχουν μπει με σαφήνεια οι κόκκινες γραμμές της χώρας. Παράλληλα και χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστίασε στα όσα έχουν γίνει για την ενίσχυση του ρόλου της χώρας αλλά και για την περαιτέρω αμυντική θωράκιση της.
Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις
Στο 80% είναι η συσπείρωση της Ν.Δ. σύμφωνα με δημοσκόπηση της Pulse, ενώ οι απώλειες είναι κυρίως προς τη γκρίζα ζώνη των αναποφάσιστων. Σύμφωνα με την μέτρηση στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 24% (και 29.5 % στην εκτίμηση με κατανομή των αναποφάσιστων) διατηρώντας την απόσταση από το ΠΑΣΟΚ (που ακολουθεί ανοδική πορεία και φτάνει το 14%). Παράλληλα δεν περνά απαρατήρητο πως σύμφωνα με την δημοσκόπηση τα κόμματα που κινούνται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας συγκεντρώνουν στην πρόθεση ψήφου ποσοστό κοντά στο 15 %. Επομένως το επόμενο διάστημα αναμένεται να συνεχιστεί η προσπάθεια της Ν.Δ. να συσπειρώσει ένα παραδοσιακό ακροατήριο του κόμματος και να αποφύγει διαρροές.
- ΕΟΠΥΥ: Με κωδικό μιας χρήσης όλες οι παροχές από 3 Φεβρουαρίου – Οδηγίες προς ασφαλισμένους
- Τετ α τετ Μητσοτάκη-Γεωργιάδη το απόγευμα για τα «Επείγοντα» των νοσοκομείων – Τι θα συζητηθεί
- Δίκη για Γηροκομείο Χανίων: «Ήταν δεμένος από τη μέση», κατέθεσε η πρώτη μάρτυρας
- Θύμα διαδικτυακής απάτης ο Τζόνι Ντεπ - Η σπόντα για την τεχνητή νοημοσύνη