Πολιτική|03.12.2024 06:44

Δημοσκόπηση ENA: Ποιος είναι ο πιο επιτυχημένος Πρωθυπουργός της Μεταπολίτευσης

Newsroom

Την αποτίμηση της Μεταπολίτευσης, δηλαδή, της περιόδου που άνοιξε με την κατάρρευση της Χούντας επιχειρεί η δημοσκόπηση της Prorata για το ινστιτούτο ΕΝΑ.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της πανελλαδικής έρευνας, το 72% αξιολογεί θετικά την πτώση της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών, το 87% την εγκαθίδρυση του ΕΣΥ και το 80% την εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας με το Σύνταγμα του 1970.

Αρνητικά καταγράφεται στη συνείδηση των συμμετεχόντων η τουρκική εισβολή στην Κύπρο (97%), η κρίση των Ιμίων (85%) και η εφαρμογή των μνημονίων (83%).

Ποια είναι η πιο επιτυχημένη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης

Η πιο επιτυχημένη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης είναι η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου (81-89) με 63%.  Πιο αποτυχημένη θεωρείται η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου (09-11), συγκεντρώνοντας 88%. Ακολουθεί η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα με 76% και η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά με 74%.

Διαφοροποιήσεις ανάλογα με την προηγούμενη ψήφο

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η αποτίμηση ιστορικών ορόσημων ανάλογα με την προηγούμενη ψήφο. Το 73% των ψηφοφόρων της ΝΔ αποτιμά θετικά την πτώση της Χούντας, ενώ τα ποσοστά είναι σαφώς υψηλότερα ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ (85%) και του ΠΑΣΟΚ (84%).

Μεγαλύτερες αποκλίσεις ανάλογα την προηγούμενη ψήφο παρατηρούνται σε πιο διφορούμενα ιστορικά γεγονότα. Για παράδειγμα, το 69% των ψηφοφόρων της ΝΔ και το 64% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι είχε θετική επίδραση η ένταξη της χώρας στο ευρώ, τη στιγμή που μόλις 25% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ την αποτιμά θετικά.

Στον αντίποδα το 58% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ αποτιμά θετικά το δημοψήφισμα του 2015 τη στιγμή που μόλις το 8% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και το 3% των ψηφοφόρων της ΝΔ το βλέπει σαν ένα γεγονός που επηρέασε θετικά την εξέλιξη της χώρας.

Οι πιο σημαντικές κινητοποιήσεις 

Όσον αφορά τις κινητοποιήσεις το 40% θεωρεί οι διαδηλώσεις που έγιναν για το δυστύχημα των Τεμπών είναι ένα από τα γεγονότα που είναι σημαντικά για την εξέλιξη της Δημοκρατίας. Ακολουθούν οι διαδηλώσεις για τη συμφωνία των Πρεσπών  31%, οι κινητοποιήσεις ενάντια στον βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας – Αντιπολεμικές διαδηλώσεις (1999)  30%, «Κίνημα των πλατειών» εναντίον των μνημονίων και της λιτότητας (2010 – 2012) με 28% και τα Συλλαλητήρια για το Μακεδονικό (1992) με 28%.

ProrataΔικτατορίαδημοσκόπησηΜεταπολίτευσηειδήσεις τώρα