Πολιτική|04.12.2024 20:57

Βουλή: Σε εξέλιξη η συζήτηση για τον κατώτατο μισθό - Ονομαστική ψηφοφορία ζήτησε το ΚΚΕ

Newsroom

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητείται σήμερα (4/12) το θέμα των αλλαγών στον κατώτατο μισθό, με τη Νίκη Κεραμέως να καλεί την αντιπολίτευση να ψηφίσει θετικά.

Ανοίγει η συζήτηση για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας

«Είναι μια εθνική προσπάθεια και θέλω να πιστεύω ότι η αντιπολίτευση θα συμπλεύσει τελικά με τη λογική και θα αποφεύγει τη στείρα άρνηση του "όχι" σε όλα», ανέφερε η υπουργός Εργασίας.

Επιπλέον, η Νίκη Κεραμέως τόνισε ότι αμέσως μετά θα ξεκινήσει συζήτηση για την ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, με όλα τα κόμματα να καταθέτουν τις απόψεις τους.

Κόντρα Κεραμέως - ΠΑΣΟΚ

Στη συνέχεια η Νίκη Κεραμέως απευθύνθηκε στο ΠΑΣΟΚ, καλώντας την αξιωματική αντιπολίτευση να ξεκαθαρίσει τη θέση της. «Αν οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις καταλήξουν σε νούμερο χαμηλότερο, πχ 900 ευρώ, τι θα γίνει; Δέκα μέρες στη Βουλή ακόμα απάντηση δεν λάβαμε», υπογράμμισε.

«Δεν μιλάμε για το δίχτυ προστασίας που ούτως ή άλλως είναι τρύπιο και δεν καλύπτει κανέναν», διεμήνυσε ο Δημήτρης Μάντζος. «Ποιος εργοδότης θα κάτσει στο τραπέζι όταν ο αλγόριθμος θα βγάζει το αποτέλεσμα και θα το επικυρώνει το Υπουργείο Εργασίας;», πρόσθεσε οι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

Μάλιστα, ο Δημήτρης Μάντζος απάντησε πως «το αφήγημα του αριστερού λαϊκισμού όταν αφορά το ΠΑΣΟΚ δεν περπατά. Λαϊκισμός δεξιός είναι να βγάζεις ανίκανους τους αντιπάλους σου, επειδή διαφωνούν μαζί σου και να νομίζεις ότι κατέχεις εσύ τη μοναδική αλήθεια. Για λαϊκισμό να κοιτάξετε στον καθρέφτη σας».

Τότε, η Νίκη Κεραμέως ξαναπήρε τον λόγο και υπογράμμισε ότι «έχει 70 χρόνια τον αλγόριθμο που συζητάμε η Γαλλία. Το παράδειγμα της Γαλλίας είναι η έμπρακτη απόδειξη ότι μπορείς να έχεις τον αλγόριθμο που συζητάμε και παράλληλα μεγάλη κάλυψη των συλλογικών συμβάσεων».

Αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ

Ακολούθως, ο Χρήστος Γιαννούλης από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ τόνισε προς την κυβέρνηση να «μην ρίχνετε τον Μουτζούρη στην αντιπολίτευση. Πρέπει να αποφασίσετε να κυβερνήσετε υπέρ των πολλών».

Από πλευράς ΚΚΕ ο Θανάσης Παφίλης υποστήριξε ότι «δίχτυ ασφαλείας κάνετε για το μεγάλο κεφάλαιο. Μπορεί να μην σπάσει, αλλά θα το σπάσουν οι εργαζόμενοι». Από εκεί και πέρα, η Ζωή Κωνσταντοπούλου ζήτησε αύξηση του κατώτατου μισθού.

Τροπολογίες από ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά

Από εκεί και πέρα, το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε δύο τροπολογίες, ζητώντας την αναβίωση του θεσμού της διαιτησίας, αλλά και η διαδικασία καθορισμού του βασικού μισθού και ημερομισθίου να επανέλθει στους κοινωνικούς εταίρους.

Η Νέα Αριστερά με τροπολογία που κατέθεσε προτείνει την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, αύξηση του κατώτατου μισθού στα 1.000 ευρώ και τον καθορισμό του μισθού μέσω της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας από το 2025. Τέλος, το ΚΚΕ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία, η οποία θα γίνει την Πέμπτη (5/12) επί της αρχής και επί των άρθρων 1-15.

ΠΑΣΟΚειδήσειςκατώτατος μισθόςΒουλήΝΔΣΥΡΙΖΑκυβέρνησηΟνομαστική ψηφοφορίαΚΚΕ