Τα μηνύματα της επίσκεψης Μητσοτάκη στον Λίβανο
Κατερίνα ΚοκκαλιάρηΙσχυρό μήνυμα υπέρ της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή και στήριξης του Λιβάνου στην εφαρμογή της εκεχειρίας που επετεύχθη στις 26 Νοεμβρίου στέλνει η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βηρυτό. Κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν πως η επίσκεψη είναι υψηλού συμβολισμού και σημασίας και επισημαίνουν πως Ελλάδα και Λίβανος συνδέονται με παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας.
Ωστόσο, λίγο μετά τις 8:00 έγινε γνωστό πως η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στον Λίβανο αναβάλλεται.
«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος ηγέτης τρίτης χώρας – και μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης – που επισκέπτεται την Βηρυτό μετά τη συμφωνία εκεχειρίας και στέλνει μήνυμα σταθερότητας και ειρήνης, καθώς και μήνυμα του ισχυρού ρόλου και της παρουσίας της Ελλάδας στην περιοχή» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.
Στις συζητήσεις που θα έχει o Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι και τον Πρόεδρο της Βουλής Ναμπίχ Μπερί, αναμένεται να επαναλάβει την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει στην ενίσχυση των κρατικών δομών του Λιβάνου – ανάμεσά τους και οι Ένοπλες Δυνάμεις που παίζουν κρίσιμο ρόλο στην εφαρμογή της εκεχειρίας. Να σημειωθεί πως ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί και με την ελληνική κοινότητα του Λιβάνου.
Ο ρόλος της χώρας ως παράγοντας σταθερότητας
Στο ρόλο της χώρας ως παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή εστιάζουν από την κυβέρνηση και σε εξέλιξη είναι ένα μπαράζ διπλωματικών επαφών. Την Τέταρτη ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε δηλώσεις του, μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων του ΝΑΤΟ, σημείωσε ότι εν μέσω εξελίξεων, οι οποίες αυτήν τη στιγμή δρομολογούνται και είναι πολλές, η Ελλάδα «ως μέλος του ΝΑΤΟ, ισχυρό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και σε λιγότερο από έναν μήνα, μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, έχει ένα πολύ σημαντικό διπλωματικό κεφάλαιο, ένα διεθνές αποτύπωμα, το οποίο της επιτρέπει να έχει λόγο στη διεθνή αρχιτεκτονική ασφαλείας». Προσέθεσε δε «ένας εταίρος, ο οποίος είναι αξιόπιστος, συνεπής, στηρίζεται στις αρχές, το διεθνές δίκαιο. Θα συνεχίσουμε την πορεία μας αυτή για να μεγαλώσουμε το διπλωματικό μας, το διεθνές μας αποτύπωμα».
Ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία
Ανοιχτοί παραμένουν οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και την Τετάρτη συναντήθηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών και συζήτησαν για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, που θα λάβει χώρα στις αρχές του 2025 στην Άγκυρα. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Χακάν Φιντάν είχαν ένα τετ α τετ περίπου 40 λεπτών στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ενώ υπενθυμίζεται πως είχε προηγηθεί στις 8 Νοεμβρίου ραντεβού στην Αθήνα.
Από την κυβέρνηση θέλουν να συνεχιστεί ο διάλογος προκειμένου οι όποιες διαφορές να μην παράγουν αυτόματα εντάσεις, ωστόσο ταυτόχρονα δεν υπάρχουν αυταπάτες πως θα αλλάξει από τη μια στιγμή στην άλλη η τουρκική στάση. Στο πλαίσιο αυτό έχουν μπει με σαφήνεια οι κόκκινες γραμμές της χώρας και σημειώνεται πως καμία συζήτηση δεν θα γίνεται για θέματα κυριαρχικών δικαιωμάτων.
- Τα νέα δεδομένα στη Συρία μετά την ανατροπή Άσαντ: Οι βασικοί παίκτες στη νέα πραγματικότητα και ο ρόλος της Δύσης
- Γερμανία: Η κυβέρνηση ενέκρινε τις μεγαλύτερες εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία από το 2006
- Υπόθεση Marfin: Απόφαση «βόμβα» από τον Άρειο Πάγο για τους νεκρούς μετά από 14 χρόνια
- Γιώργος Κακοσαίος: «Είχα τρέλα με την Πάολα» - Η Eurovision και το «ευχαριστώ» στη Θεοδωρίδου