Πολιτική|22.04.2019 10:39

ΚΙΝΑΛ: Έντονο παρασκήνιο και συσπείρωση με... αστερίσκο

Φώφη Γιωτάκη

Στη µάχη των ευρωεκλογών επιστρέφει από σήµερα και επισήµως το Κίνηµα Αλλαγής, έπειτα από ένα σύντοµο «διάλειµµα» έντονων παρασκηνιακών διεργασιών για την εκλογή του νέου Πολιτικού Συµβουλίου του κόµµατος.

Μπορεί αρχικά η Φώφη Γεννηµατά αλλά και τα κορυφαία στελέχη του ΚΙΝΑΛ να εξέφραζαν τη βούληση για µία και ενιαία λίστα για την εκλογή του 21µελούς οργάνου, ωστόσο το αποτέλεσµα δείχνει ότι κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση ήταν η επιβεβαίωση του κλίµατος «απόλυτης» ενότητας και συσπείρωσης του πρόσφατου Συνεδρίου.

Σύµφωνα βέβαια µε έµπειρα στελέχη από κοµµατικές καντρίλιες, ούτε οι σύµµαχοι της πλειοψηφίας ούτε η πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη θέλησαν να οδηγηθεί η κόντρα σε σύγκρουση, ρισκάροντας να πάρουν τον «µουντζούρη» σε προεκλογική περίοδο. Αντιθέτως. Παρότι τα «έσπασαν» για τη σταυροδοσία στο… παρά πέντε, φρόντισαν στη συνέχεια να κρατήσουν υπό έλεγχο τη µίνι αντιπαράθεση. Αυτό διεφάνη και από τις 168 ψήφους που έλαβε για την εκλογή του ο γραµµατέας Μανώλης Χριστοδουλάκης, που κατά τους γνωρίζοντες προέρχονται και από την πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη. Ο δε Ανδρέας Σπυρόπουλος -ένας από τους έξι υποψηφίους της οµάδας Ανδρουλάκη- εξελέγη µε επιπλέον ψήφους από τις αναµενόµενες στο Πολιτικό Συµβούλιο.

Το σίγουρο είναι ότι τα στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής από την πλευρά της κυρίας Γεννηµατά, του Γιώργου Παπανδρέου, της πρώην ∆ΗΜΑΡ και του Ποταµιού ελάχιστα απέκλιναν από τη γραµµή στήριξης των 21 µελών, µε αποτέλεσµα να µην εκλεγεί ο πιο αδύναµος κρίκος, ο κ. Ανδρέας Στοϊµενίδης, τη «θέση» του οποίου πήρε στο ΠΣ ο κ. Σπυρόπουλος, ο πλέον στενός συνεργάτης του υποψήφιου ευρωβουλευτή. Ιδιαίτερης σηµασίας για τη διεύρυνση που επιδιώκει να επιδείξει η Χαριλάου Τρικούπη θεωρείται η πρωτιά του Γιώργου Καµίνη, όπως και το καλό «σκορ» του Θ. Μαργαρίτη και του Γ. Μεϊµάρογλου, που προέρχονται από τη ∆ΗΜΑΡ και το Ποτάµι αντίστοιχα.

Οι πρωτιές

Στις πρώτες θέσεις εξελέγησαν στενοί συνεργάτες της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, όπως ο Μ. Οθωνας, ο Παύλος Χρηστίδης, η Τόνια Αντωνίου, ενώ διακριτό είναι το «στίγµα» και τριών παπανδρεϊκών, των κ. Σαχινίδη, Καρχιµάκη και της κυρίας Αφροδίτης Παπαθανάση. Αξιοσηµείωτη και η επίδοση του κορυφαίου στελέχους Κώστα Σκανδαλίδη, ο οποίος έξυσε την πρωτιά του Γ. Καµίνη, που σηµαίνει ότι είχε τη στήριξη διαφορετικών τάσεων του ΚΙΝΑΛ.

Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη δηλώνουν ικανοποίηση από το αποτέλεσµα της κάλπης και προσθέτουν ότι τελικά στο νέο Πολιτικό Συµβούλιο εκπροσωπούνται όλες οι τάσεις, εννοώντας ότι θα υπάρχει εκπρόσωπος και των απόψεων του Ν. Ανδρουλάκη. Ουδείς πάντως αµφισβητεί το έντονο παρασκήνιο που προηγήθηκε και που δεν κατέληξε σε ενιαία πρόταση

ΚΙΝΑΛΦώφη Γεννηματά