Επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Πόσο πιθανή είναι η σύγκλιση της προοδευτικής αντιπολίτευσης στο πρόσωπο του Ράμμου;
Νίκος ΣβέρκοςΟ Αλέξης Χαρίτσης εχθές επανέφερε στο προσκήνιο την πρόταση της Νέας Αριστεράς για να είναι υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Χρήστος Ράμμος, επικεφαλής της ΑΔΑΕ. Ωστόσο, έκανε ένα βήμα ακόμα, αποστέλλοντας επιστολή προς τους Νίκο Ανδρουλάκη, Σωκράτη Φάμελλο, Δημήτρη Κουτσούμπα και Ζωή Κωνσταντοπούλου, ζητώντας να υπάρξει συνάντηση μαζί τους προκειμένου να τους εξηγήσει τους λόγους πίσω από την πρόταση που αφορά τον νυν επικεφαλής της ΑΔΑΕ.
Με βάση την αριθμητική αλλά και τις ανοίκειες επιθέσεις που επιφύλαξαν στον Χρήστο Ράμμο βουλευτές της ΝΔ, όπως ο Δημήτρης Μαρκόπουλος και ο Θάνος Πλεύρης, λόγω των ενεργειών του στο σκάνδαλο των υποκλοπών, η εκλογή του στην προεδρία της είναι αδύνατη. Μπορεί όμως η υποψηφιότητα αυτή να συσπειρώσει ευρύτερες δυνάμεις;
Με την επιστολή τους προς τους επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και της Πλεύσης Ελευθερίας, ο Αλέξης Χαρίτσης συνέχισε την πρωτοβουλία που έστρεψε τα φώτα της δημοσιότητας στη Νέα Αριστερά, αλλά πέταξε και το μπαλάκι στους άλλους πολιτικούς αρχηγούς. Επίσης, έδωσε δείγμα της κατεύθυνσης και του πεδίου των συνεργασιών που επιθυμεί η ηγεσία της Νέας Αριστεράς, προτάσσοντας την ανάγκη ρήξης με τη ΝΔ με την ελπίδα παράλληλα να τραβήξει πιο αριστερά τα κόμματα της «προοδευτικής αντιπολίτευσης».
Ανδρουλάκης και Φάμελλος θέλουν να συναντήσουν τον Χαρίτση
Ούτως ή άλλως τα τέσσερα κόμματα αντιμετωπίζουν την πρωτοβουλία Χαρίτση με διαφορετικές ταχύτητες. Το ΠΑΣΟΚ επισήμαινε πως δεν θέλει να μπει σε ονοματολογία από τώρα, γεγονός αναμενόμενο αν αναλογιστεί κανείς πως η Χαριλάου Τρικούπη βρίσκεται σε πορεία συναίνεσης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε ορισμένα θεσμικά ζητήματα. Ιδιαίτερα, δε, αν επιβεβαιωθεί το σενάριο πως ο πρωθυπουργός σκέφτεται να προτείνει για την Προεδρία ένα πρόσωπο από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ με θητεία ή σχέσεις με την συγκυβέρνηση του με τη ΝΔ, τότε η Χαριλάου Τρικούπη δεν επιθυμεί να έχει «κάψει» τη θέση του για τα προτεινόμενα πρόσωπα, αλλά και να δώσει «πάτημα» για εσωκομματικές έριδες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη, παρέπεμπε για το θέμα στη συνεδρίαση των οργάνων, ενώ ο Σωκράτης Φάμελλος, περιγράφοντας τον ιδανικό Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εμμέσως αναγνώριζε πως ο Χρήστος Ράμμος είναι ένας καλός υποψήφιος για τη θέση. Φαίνεται πάντως ότι μια στήριξη στο πρόσωπο του επικεφαλής της ΑΔΑΕ θα λειτουργούσε θετικά για την Κουμουνδούρου σε δύο κατευθύνεις: Θα έδειχνε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διακριτή και μαχητική παρουσία έναντι του ΠΑΣΟΚ και παράλληλα θα άνοιγε δίαυλο επικοινωνίας με τη Νέα Αριστερά, που τόσο επιθυμεί η νέα ηγεσία της Κουμουνδούρου.
Το γεγονός πάντως ότι πηγές τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαίωναν πως επιθυμούν συνάντηση των προέδρων τους με τον Αλέξη Χαρίτση, αλλά σε επόμενο χρόνο λόγω της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, δείχνει πως το θέμα απασχολεί τα κομματικά επιτελεία.
Αρνητικά ΚΚΕ και Πλεύση Ελευθερίας λόγω του πολιτικού ανταγωνισμού
Όσον αφορά πάντως το ΚΚΕ και την Πλεύση Ελευθερίας, οι ηγεσίες τους εμφανίζονται αρνητικές στην πρόταση του Αλέξη Χαρίτση, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια αντίδραση στην επιστολή Χαρίτση. Μοιάζει πάντως λογική η στάση των δύο κομμάτων αν αναλογιστεί κανείς πως ουσιαστικά «ερίζουν» πέραν των άλλων και για το ποιο θα αποκομίσει μεγαλύτερη μερίδα από τους πρώην ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκονται στη λεγόμενη «γκρίζα ζώνη».
Ο μεν Περισσός, πιστός στη «γραμμή» που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια, πως ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι αντιλαϊκός, δεν δείχνει διατεθειμένος να υπερψηφίσει κάποιον υποψήφιο. Το ΚΚΕ μάλιστα εμφανίζεται αρνητικό και προς το πρόσωπο του Χρήστου Ράμμου, καθώς η ΑΔΑΕ είχε ερευνήσει τις καταγγελίες του κόμματος για υποκλοπή του τηλεφωνικού του κέντρου το 2016, χωρίς όμως να προκύψει ένδειξη κάποιας παρακολούθησης.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου από τη μεριά της έχει ταχθεί ενάντια στην υποψηφιότητα Ράμμου με τη λογική πως είναι πιο χρήσιμος στην κεφαλή της ΑΔΑΕ, παρά το γεγονός πως η κυβέρνηση άλλαξε την σύνθεση της διοίκησής της, περιορίζοντας τα περιθώρια κινήσεών του στην διερεύνηση του σκανδάλου των υποκλοπών.
- Γιατί οι σεισμολόγοι ασχολούνται με τα 2 Ρίχτερ στην Αγία Παρασκευή; Ο Γεράσιμος Χουλιάρας εξηγεί στο ethnos.gr
- «Ήταν του πρώην Δημάρχου»: Κοινό μυστικό η δράση του κυκλώματος πολεοδόμων στη Χαλκιδική
- Washington Post: Η Ουκρανία βοήθησε τους αντάρτες της Συρίας να ανατρέψουν τον Άσαντ
- Instagram, Facebook, WhatsApp ακόμα υπολειτουργούν - Η ανακοίνωση της Meta