Πολιτική|12.12.2024 06:29

Τεστ για τη σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς οι αμυντικές δαπάνες του προϋπολογισμού

Νίκος Σβέρκος

Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς Δευτέρα και η πολυήμερη συζήτηση στη Βουλή είναι μια καλή ευκαιρία για τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αντιπαρατεθούν στην κυβέρνηση και να φτιάξουν το δικό τους πολιτικό αφήγημα. Ωστόσο, υπάρχει ένα πεδίο στην ψηφοφορία που μπορεί να αποτελέσει αγκάθι για τις περαιτέρω συζητήσεις ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά: Οι αμυντικές δαπάνες του προϋπολογισμού. 

Κάλεσμα Χαρίτση για καταψήφιση των αμυντικών δαπανών - «Ναι» από το ΠΑΣΟΚ 

Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, έχει καλέσει επανειλημμένα τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης να καταψηφίσουν τις αμυντικές δαπάνες, ενώ το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος είχε επισημάνει πως «την στιγμή που οι δαπάνες για την Υγεία και την Παιδεία ως ποσοστό του ΑΕΠ μειώνονται, είναι απαράδεκτό να ξοδεύονται δισεκατομμύρια από το υστέρημα του ελληνικού λαού για την πολεμική κλιμάκωση». Σε παρεμβάσεις τους, μάλιστα, τα ηγετικά στελέχη της Νέας Αριστεράς εμφάνιζαν το συγκεκριμένο ζήτημα ως μια πρώτης τάξης ευκαιρία να αποδείξουν τα υπόλοιπα κόμματα πως αντιπαρατίθενται με την πολιτική της κυβέρνησης, μακριά από μεσοβέζικά σχήματα «συναίνεσης» με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Το ΠΑΣΟΚ πάντως ήδη δήλωσε δια στόματος Πάρι Κουκουλόπουλου πως θα υπερψηφίσει τις αμυντικές δαπάνες, συνεχίζοντας την «παράδοση» ετών που φέρνει την Χαριλάου Τρικούπη να καταψηφίζει το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού, αλλά να κρατά διαφορετική στάση στα θέματα των δαπανών του υπουργείου Άμυνας. Επί κυβέρνησης ΝΔ, μετά από το 2019 δηλαδή, το ΠΑΣΟΚ σε όλες του τις μορφές, υπερψηφίζει τις αμυντικές δαπάνες του εκάστοτε Προϋπολογισμού. 

Η περσινή στροφή 180 μοιρών του ΣΥΡΙΖΑ 

Ωστόσο, το ζήτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο περιπλεγμένο. Στις σχετικές ψηφοφορίες που έγιναν το 2019 και το 2020 για τους προϋπολογισμούς των επόμενων ετών, ο ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα των αμυντικών δαπανών ψήφιζε «παρών», κυρίως λόγω του γεγονότος πως ορισμένες από τις δαπάνες αφορούσαν συμφωνίες και σχέδια που είχαν αποφασιστεί επί κυβέρνησης Τσίπρα. Τις επόμενες δύο χρονιές ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε το σχετικό τμήμα του προϋπολογισμού, με τον τότε κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου να χαρακτηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ «εθνική εξαίρεση». 

Η μεγάλη στροφή ήρθε πέρυσι επί προεδρίας Στέφανου Κασσελάκη. Ο τότε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εισηγήθηκε στα αρμόδια κοινοβουλευτικά όργανα του κόμματος την υπερψήφιση των αμυντικών δαπανών, κάτι που έκανε για πρώτη φορά το κόμμα από θέση αντιπολίτευσης. Ο Ευάγγελος Αποστολάκης μάλιστα μιλώντας τότε σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες είχε μιλήσει με θετικά λόγια για τις κινήσεις του Νίκου Δένδια. 

Οι σχετικές αποφάσεις σε επόμενο χρόνο με φόντο την διχογνωμία στον ΣΥΡΙΖΑ 

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας δεν ελήφθη απόφαση για το συγκεκριμένο θέμα, ενώ όπως έλεγαν πρόσωπα με γνώση των συζητήσεων, ακούστηκαν διάφορες θέσεις και προβληματισμοί, χωρίς όμως κάποια από αυτές να είναι κάθετη ή δογματική. Η σχετική απόφαση θα ληφθεί από το προεδρείο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Σωκράτης Φάμελλος επιθυμεί παγίως να γίνεται εξαντλητική συζήτηση στα όργανα και να υπάρχει ενιαία γραμμή του κόμματος προς τα έξω. 

Είναι πάντως δεδομένες οι διαφορετικές απόψεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ για τις δαπάνες για εξοπλιστικά. Ορισμένοι βουλευτές θεωρούν πως οι δαπάνες για την άμυνα είναι ξεπερνούν σε ύψος τις λογικές ανάγκες της άμυνας της χώρας, άλλοι αφήνουν υπόνοιες για διαπλοκή και διαφθορά, ενώ άλλοι -λίγοι στον αριθμό- θεωρούν πως δεν πρέπει να κάνει ξανά στροφή ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να δώσει δείγματα εθνικής ομοψυχίας στο συγκεκριμένο πεδίο. 

αμυντικές δαπάνεςΣΥΡΙΖΑΑλέξης ΧαρίτσηςΝέα αριστεράΣωκράτης ΦάμελλοςΠΑΣΟΚΝίκος Ανδρουλάκηςπροϋπολογισμός