Βουλή: Με ένταση και ενστάσεις η συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπ. Παιδείας
Κατερίνα ΤζαβάραΜε ένταση και ενστάσεις τόσο επί της διαδικασίας όσο και επί της ουσίας διεξάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας.
«Ένα νομοσχέδιο που φιλοδοξεί να ανασυντάξει τον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας και να κάνει μία μεγαλεπήβολη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση υποχρεούται να υποστεί τη βάσανο και τη δοκιμασία του δημοκρατικού κοινοβουλευτικού διαλόγου με άνεση», όπως σημείωσε ο υπουργός Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνος Γαβρόγλου.
Στη συζήτηση δεν συμμετέχουν οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ που είχαν αποχωρήσει μετά την ακρόαση φορέων στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και την ίδια στάση τηρούν και στη διαδικασία στην Ολομέλεια. Όπως έχει δηλώσει το ΚΙΝΑΛ δεν θα μετέχει στη συζήτηση διότι αρνείται να συμμετάσχει σε ένα θεσμικό έγκλημα που διαλύει το Λύκειο, καταργεί την τεχνολογική εκπαίδευση, βυθίζει τους νέους ανασφάλεια.
Στραγγαλίζεται εδώ ο δημοκρατικός διάλογος και ευτελίζεται η κοινοβουλευτική διαδικασία» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας καταγγέλλοντας την πλειοψηφία πως μετέτρεψε το κοινοβούλιο σε παράρτημα της κυβέρνησης. Εξίσου, η Νίκη Κεραμέως επισήμανε ότι το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει περισσότερες από 1.000 σελίδες και 200 άρθρα και κανείς βουλευτής δεν θα μπορούσε να το έχει μελετήσει ουσιαστικά σε ένα τριήμερο. Μάλιστα σε ένα ξέσπασμα, αντιδρώντας σε διαμαρτυρίες ΣΥΡΙΖαίων βουλευτών, ο κ. Τζαβάρας αντέδρασε φωνάζοντας: «Τη χάβρα των ΣΥΡΙΖαίων δεν θα την ανεχτώ. Έχετε κάνει τη Βουλή λέσχη συζητήσεων και λέσχη παραγωγής ψηφισμάτων».
Από το ΚΚΕ ο κ. Θανάσης Παφίλης σχολίασε «εδώ έχουμε μια αντιστροφή. Αυτά που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ έφερναν με διαδικασία κατεπείγοντος τα νομοσχέδια τα κάνει τώρα η ΝΔ. Δεν έχει νόημα η αντιπαράθεση. Τα ίδια κάνετε» και πρόσθεσε: «είναι άθλιο και απαράδεκτο ότι έρχεται το νομοσχέδιο τη Μεγάλη Εβδομάδα. Όλα τα νομοσχέδια που αφορούν την Παιδεία έρχονται ή καλοκαίρι ή μέρες με κλειστά σχολεία και πανεπιστήμια. Ο χρόνος συζήτησης του νομοσχεδίου δεν φθάνει, πρέπει να αποσυρθεί».
Πάντως από την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο βρίσκεται σε διαβούλευση από τον Σεπτέμβριο του 2017 και πως εκτός του Ποταμιού, κανένα κόμμα δεν έστειλε προτάσεις.
«Κλείνουν τρία χρόνια εντατικών διαβουλεύσεων με εντάσεις, αντιρρήσεις αλλά και επιχειρήματα», είπε ο υπουργός κατά τη δευτερολογία του. Και πρόσθεσε: «Το ερώτημα δεν είναι αν διαφωνούμε στις λύσεις αλλά αν συμφωνούμε στο πρόβλημα κι εδώ είναι εκκωφαντική η σιωπή της αντιπολίτευσης… Τέρμα στην υποκρισία. Η Γ΄ Λυκείου δεν υπάρχει κι αυτό είναι ένα εθνικό πρόβλημα. Θα το σταματήσουμε ή θα συνεχίσουμε με την υποκρισία σ’ ένα ιδιόμορφο θέατρο παραλόγου;». Ο υπουργός τόνισε επίσης ότι «πρέπει να κατανοήσουμε την Γ΄ Λυκείου ως μια μεταβατική χρονιά ανάμεσα στην ολοκλήρωση των εγκύκλιων σπουδών και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση» καθώς και ότι «το απολυτήριο δεν μπορεί να μην παίζει έναν ρόλο για την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο» κι έκανε ειδική αναφορά στο ότι «Ιδρύεται το Εθνικό Κέντρο Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών».
Αντιδρώντας στις ενστάσεις της ΝΔ την κατηγόρησε για «δημιουργική λογιστική εκφρασμένη σε ψηφοφορίες».
- Πρόγνωση Μαρουσάκη για κακοκαιρία Alexandros: Πού υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για πλημμύρες – Νέο 112 για Δωδεκάνησα, Ανατολικό Αιγαίο
- Παραίτηση Γενικού Διευθυντή από το ΥΠΕΞ, με αιχμές για τα ελληνοτουρκικά - Τι απαντάνε διπλωματικές πηγές
- Απεργία 20 Νοεμβρίου: Παραλύει χώρα - Πως θα κινηθούν τα ΜΜΜ, τα αιτήματα των εργαζόμενων
- Σοκ για τη Λιόν: Προσωρινός υποβιβασμός στη League 2 και απαγόρευση μεταγραφών!