Πολιτική|14.12.2024 15:32

Φλωρίδης: Δεν αλλάζουν τα όρια συνταξιοδότησης δικαστών και εισαγγελέων

Newsroom

Κατά τις εργασίες της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μελών της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης ανέφερε, ότι δεν έχει τεθεί θέμα αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστικών λειτουργών και το θέμα αυτό δεν συνδέεται μετά όρια συνταξιοδότησης των λοιπών εργαζομένων, τα οποία θα παραμείνουν τα ίδια.

Αναλυτικότερα, ο κ. Φλωρίδης ανέφερε: «Η συζήτηση για τη Συνταγματική αναθεώρηση θα εκκινήσει προς το τέλος του 2025, αλλά αυτό βέβαια δεν αφαιρεί τη δυνατότητα από όλους μας να θέσουμε αυτά τα ζητήματα. Το λέω από τώρα για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις. Δεν έχει τεθεί θέμα αύξησης του ορίου ηλικίας παραμονής στο σώμα και αν αυξηθεί το όριο παραμονής για τους δικαστές θα γίνει σε εθελοντική βάση.

Αλλά και αν τεθεί θέμα αυτό δεν συνδέεται με τα όρια συνταξιοδότησης τα σημερινά που ισχύουν για τους λοιπούς εργαζόμενους καθώς αυτά θα παραμείνουν τα ίδια».

Ακόμη, ο υπουργός Δικαιοσύνης, ανέφερε ότι «πράγματι υπάρχει το θέμα της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά θέλω να διαβεβαιώσω ότι δεν υπάρχει θέμα υποκατάστασης του φυσικού δικαστή από την τεχνητή νοημοσύνη, δεν πρόκειται να γίνει αυτό από την κυβέρνηση» και προσέθεσε:

«Είναι ένα εργαλείο για να διευκολύνει. Εμείς εξετάζουμε να εισαχθεί στη μετάφραση κειμένων και για τη διερμηνεία, έτσι ώστε να επισπευστούν χρονικά οι διαδικασίες και οι εκδόσεις των αποφάσεων».

Τέλος, ο κ. Φλωρίδης ανέφερε ότι την άνοιξη θα υπάρξει νέα νομοθετική ρύθμιση, δηλαδή ένα πλήρες νομοθέτημα για τους εναλλακτικούς τρόπους επίλυσης των διαφορών, έτσι ώστε μια σειρά από υποθέσεις να μπορούν να επιλυθούν έξω από τα δικαστήρια, ωστόσο θα παραμείνει κρίσιμος ρόλος των δικηγόρων.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕ Χριστόφορος Σεβαστίδης, σχετικά με την αύξηση του ορίου ηλικίας εξόδου από το δικαστικό σώμα, ανέφερε:

«Φτάνουν στα αυτιά μας όλο και συχνότερα μηνύματα πως τα όρια συνταξιοδότησης θα τεθούν σε νέα βάση σε σχέση με τα 67 έτη που ορίζει σήμερα το Σύνταγμα. Με επιχειρήματα υπέρ της ενεργούς γήρανσης του πληθυσμού, της αδυναμίας των ασφαλιστικών συστημάτων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, της αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών, καλλιεργείται εδώ και καιρό στην Ευρώπη ο σχεδιασμός για παράταση του εργάσιμου βίου.

Παρουσιάζεται μάλιστα ως οικειοθελής επιλογή των εργαζομένων η δουλειά μέχρι τα 70 ή και 72 έτη, τη στιγμή που είναι σε όλους γνωστό πως οι συντάξεις δεν επαρκούν πλέον να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες» και προσέθεσε:

«Γνωρίζουμε καλά και κατανοούμε πως η αύξηση του ηλικιακού ορίου αποχώρησης από την υπηρεσία για τους δικαστικούς λειτουργούς δεν είναι ο αυτοσκοπός αλλά το όχημα για να οδηγηθεί ολόκληρος ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας σε μια ανάλογη αύξηση.

Τα ηλικιακά όρια αποχώρησης των δικαστών από την υπηρεσία τους δεν είναι ζήτημα στενά συντεχνιακό αλλά βαθύτερα κοινωνικό και απαιτεί σύμπλευση και ενιαία στάση όλων των εργαζομένων».

συντάξειςδικαστέςειδήσεις τώραΓιώργος Φλωρίδης