Πολιτική|23.12.2024 06:58

Τα μηνύματα Μητσοτάκη για το 2025 και τα δύο σενάρια για τον ανασχηματισμό: Τι θα συζητηθεί στο υπουργικό

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Ένα στίγμα των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης το 2025 θα δώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη σημερινή συνεδρία του υπουργικού συμβουλίου που είναι η τελευταία για τη φετινή χρονιά. Μία σειρά νομοσχεδίων - που θα πάρουν το δρόμο για τη Βουλή τη νέα χρονιά - θα συζητηθούν, ενώ παράλληλα θα γίνει εισήγηση από τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο για την έγκριση του Ενοποιημένου Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής για τη νέα χρονιά.

Τι θα περιλαμβάνουν οι «μπλε φάκελοι» για το 2025

Οι ετήσιοι «μπλε φάκελοι»  θα περιλαμβάνουν τις προτεραιότητες ανά τομέα, με την κυβέρνηση να ρίχνει το βάρος σε θέματα της καθημερινότητας. Είναι χαρακτηριστικό πως το 2025 θα κάνει ποδαρικό με νέα προγράμματα στο στεγαστικό πεδίο, καθώς η πορεία  των ενοικίων προκαλεί πλέον πονοκέφαλο όχι μόνο στα ευάλωτα νοικοκυριά αλλά και στη μεσαία τάξη. Παράλληλα βέβαια η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει και σύγχρονες προκλήσεις, όπως για παράδειγμα το δημογραφικό αλλά και ο ψηφιακός εθισμός των νέων και θα υπάρξει ένα νέο πλέγμα παρεμβάσεων προς αυτή την κατεύθυνση. 

To κυβερνητικό σχέδιο για τη νέα χρονιά περιλαμβάνει σχεδόν 400 έργα και μεταρρυθμιστικές δράσεις, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. «Η χώρα μας παραμένει στις 5 πρώτες θέσεις της απορρόφησης πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Την Παρασκευή υποβάλαμε στην ΕΕ το 5ο αίτημα πληρωμής από το ΤΑΑ που αφορά 1,3 δισ. ευρώ δωρεάν επιχορηγήσεις και 1,8 δισ. δάνεια» ανέφερε χθες στην εβδομαδιαία ανάρτησή του ο πρωθυπουργός.

Μάλιστα υπογράμμισε πως «μέχρι στιγμής έχουμε ολοκληρώσει 135 μεταρρυθμιστικά και επενδυτικά ορόσημα και έχουμε λάβει κάτι περισσότερα από το 50% των πόρων του Ταμείου, δηλαδή λίγο πάνω από 18 δισ ευρώ». Σημείωσε ακόμα πως «οι επόμενοι 20 μήνες θα απαιτήσουν πολλή δουλειά από όλους μας για να ολοκληρώσουμε το σύνολο των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων που αποτελούν τον κορμό του εθνικού μας σχεδίου».

Το μήνυμα που αναμένεται να εκπέμψει εκ νέου ο πρωθυπουργός είναι πως δεν υπάρχει… κόπωση αλλά η κυβέρνηση θα πατήσει «γκάζι» για να τρέξουν κρίσιμες μεταρρυθμίσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες  θα τονίσει εκ νέου τη σημασία της πολιτικής σταθερότητας σε μία εποχή πολλαπλών γεωπολιτικών προκλήσεων και θα εστιάσει σε μια σειρά θετικών μηνυμάτων από το πεδίο της οικονομίας.

«Σε μια εποχή που μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες δεν μπορούν καν να ψηφίσουν προϋπολογισμό, η Ελλάδα κάνει σταθερά βήματα προόδου και σύγκλισης» σημείωσε στην ανάρτησή του  ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Προσέθεσε «πρώτοι εμείς αναγνωρίζουμε ότι δεν είμαστε ακόμα εκεί όπου θέλουμε. Όμως, έχουμε βάλει τα θεμέλια για μια καλή πορεία της οικονομίας που μας επιτρέπει να επιταχύνουμε και να διευρύνουμε τις κοινωνικές πολιτικές».

Από την κυβέρνηση εστιάζουν στην υλοποίηση των μέτρων στήριξης που έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή και οδηγούν σε αυξήσεις μισθών και συντάξεων και σε μειώσεις φόρων. Αναγνωρίζεται βέβαια πως η πορεία των τιμών αποτελεί το βασικό πονοκέφαλο των νοικοκυριών αλλά το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως τα δύσκολα είναι πίσω. Και αυτό αναμένεται να τονίσει εκ νέου ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας βέβαια παράλληλα πως δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό.

Τα σενάρια για τον ανασχηματισμό

Στο μεταξύ το τελευταίο διάστημα έχει αναζωπυρωθεί η συζήτηση για το timing που θα μπορούσε να γίνουν κάποιες στοχευμένες αλλαγές στο υπουργικό σχήμα. Με δεδομένο πως ο πρωθυπουργός δεν αρέσκεται σε σαρωτικούς ανασχηματισμούς το ένα σενάριο προβλέπει μικρής κλίμακας αλλαγές μετά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Το δεύτερο σενάριο προβλέπει κάποιες χειρουργικού τύπου αλλαγές μέσα στο χειμώνα. με τον ανασχηματισμό να πηγαίνει για αργότερα (με το ακριβές timing να εξαρτάται και από το πως θα διαμορφωθεί η κατάσταση τους επόμενους μήνες)

Σε αυτή τη χρονική συγκυρία πάντως το θέμα που κυριαρχεί είναι ποιο πρόσωπο θα επιλεγεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας με τις σχετικές ανακοινώσεις να γίνονται το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου. Τα σενάρια διαδέχονται το ένα το άλλο, ωστόσο ο πρωθυπουργός κρατά κλειστά τα χαρτιά του και αναμένεται να πάρει τις τελικές αποφάσεις μέσα στις γιορτές.

Η ατζέντα του σημερινού υπουργικού

Τα θέματα της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου είναι:

  • Εισήγηση από τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο για την έγκριση του Ενοποιημένου Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής 2025.
  • Εισήγηση από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και τον Υπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο σχετικά με τον καθορισμό των ποσοτικών στόχων ανά υπηρεσία για την εφαρμογή του συστήματος κινήτρων και ανταμοιβής των δημοσίων υπαλλήλων,
  • Παρουσίαση από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια και τον Υφυπουργό Γιάννη Κεφαλογιάννη του νομοσχεδίου για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων,
  • Παρουσίαση από τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη και την Υφυπουργό Ζέττα Μακρή των νομοθετικών πρωτοβουλιών: α) Κύρωση Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Κοινωφελούς Ιδρύματος «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Σ. ΩΝΑΣΗΣ» και του Ελληνικού Δημοσίου για την ίδρυση και λειτουργία των Δημοσίων Ωνασείων Σχολείων, β) Ενδυνάμωση της σχολικής μονάδας και εισαγωγή καινοτομιών στην εκπαίδευση,
  • Παρουσίαση από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης,
  • Εισήγηση από τον Υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη σχετικά με την έγκριση του Ετησίου Προγράμματος Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης,
  • Εισήγηση από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για την κήρυξη αναγκαστικής απαλλοτρίωσης για τη μετεγκατάσταση του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού.
Κυριάκος ΜητσοτάκηςανασχηματισμόςΥπουργικό Συμβούλιοειδήσεις τώρακυβέρνηση