Κώστας Σημίτης: Οι σταθμοί της ζωής του και το έργο του – Πώς τον αποχαιρέτησε ο πολιτικός κόσμος
NewsroomΣαν «βόμβα» έσκασε η είδηση το πρωί του Σαββάτου (5/1) του θανάτου του πρώη πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 88 ετών, αφήνοντας το δικό του αποτύπωμα στην ελληνική ιστορία, με «σταθμούς» στην πολιτική ζωή του τόπου, που θα μείνουν ανεξίτηλοι με το πέρασμα των χρόνων.
Από την κρίση των Ιμίων, μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες, την είσοδο στο Ευρώ, τα μεγάλα έργα εκσυγχρονισμού της Αθήνας και συνολικά της χώρας (Μετρό, Αττική Οδός, Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου κ.α.), το Κυπριακό και το Χρηματιστήριο, η παρουσία του εκλιπόντα πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ στον κυβερνητικό θώκο, συνδυάστηκε με ορόσημα. «Δεν προχωράς χωρίς σχέδιο – χωρίς στόχο και πρόγραμμα υλοποίησης. Προχωράς με τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις, αλλά συχνά κόντρα στο ρεύμα. Είναι το τίμημα που πρέπει να καταβληθεί, για να είναι το όφελος που θα προκύψει πολύ μεγαλύτερο. Γι` αυτό και πιστεύω, παρά τα εμπόδια, δεν πρέπει να διστάζουμε» είχε δηλώσει. Η εικόνα του να κάνει ανάληψη τα πρώτα ευρώ από ΑΤΜ πέρασε στην ιστορία μαζί με τη δήλωσή του ότι το Ευρώ σημαίνει για την χώρα μας, μια βαθιά τομή στην οικονομία της.
4μερο εθνικό πένθος
Με απόφαση της Κυβέρνησης, η κηδεία του Κώστα Σημίτη θα γίνει δημόσια δαπάνη, θα αποδοθούν τιμές εν ενεργεία Πρωθυπουργού και θα κηρυχθεί τετραήμερο εθνικό πένθος.
Συγκεκριμένα, η κηδεία θα γίνει την Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου, στις 12:00 το μεσημέρι στη Μητρόπολη Αθηνών ενώ στη συνέχεια η ταφή του θα γίνει στο Α` Νεκροταφείο.
Κατά το τετραήμερο εθνικό πένθος, θα κυματίζουν μεσίστιες οι σημαίες σε όλα τα δημόσια κτίρια.
Μια ματιά στη ζωή του
Ο Κώστας Σημίτης γεννήθηκε στον Πειραιά στις 23 Ιουνίου 1936. Σπούδασε νομικά και οικονομικά στη Γερμανία και στην Αγγλία, όπου γνώρισε τη σύζυγο του Δάφνη Σημίτη, το γένος Αρκαδίου, με την οποία απέκτησε δύο κόρες, τη Φιόνα και τη Μαριλένα.
Ξεκίνησε την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία ως διδάκτωρ της Νομικής στο Πανεπιστήμιο του Μάρμπουργκ το 1959. Από το 1971 έως το 1975 δίδαξε ως υφηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντίας και συνέχισε ως τακτικός καθηγητής του Αστικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Γκίσεν. Το 1977 εξελέγη τακτικός καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Η συμμετοχή στον αντιδικτατορικό αγώνα
Πρωτοστάτησε το 1965 στην ίδρυση του Ομίλου Πολιτικής Έρευνας «Αλέξανδρος Παπαναστασίου». Ο «Όμιλος Παπαναστασίου», είχε ως στόχο τη συστηματική μελέτη των σημαντικότερων προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας και την ανάληψη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπισή τους. Το 1967, ο όμιλος μετεξελίχθηκε στην αντιδικτατορική οργάνωση «Δημοκρατική Άμυνα».
Συμμετείχε ενεργά στον αντιδικτατορικό αγώνα (1967-1974). Το 1969 διέφυγε στο εξωτερικό. Καταδικάσθηκε ερήμην σε φυλάκιση. Σε αντίποινα συνελήφθη η σύζυγός του και κρατήθηκε για δυο μήνες σε απομόνωση. Το 1970 στη Γερμανία έγινε μέλος του ΠΑΚ (Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα) και το 1974 ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, συμβάλλοντας καθοριστικά και στη διατύπωση της «Διακήρυξης της 3ης Σεπτέμβρη». Συμμετείχε στο πρώτο Εκτελεστικό Γραφείο και στην πρώτη Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ.
Οι θέσεις στις κυβερνήσεις Παπανδρέου
Αμέσως μετά την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ, τον Οκτώβριο του 1981, ανέλαβε στην πρώτη κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου το Υπουργείο Γεωργίας. Διετέλεσε Υπουργός Γεωργίας μέχρι το 1985. Εξασφάλισε την επιτυχή ένταξη της ελληνικής γεωργίας στην Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΟΚ, καθώς και τον πολλαπλασιασμό των κοινοτικών ενισχύσεων. Το 1985 ανέλαβε το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, όπου παρέμεινε μέχρι τον Νοέμβριο του 1987 εφαρμόζοντας το πρώτο πρόγραμμα σταθεροποίησης με αποτέλεσμα τον δραστικό περιορισμό των μακροοικονομικών ανισορροπιών. Το Νοέμβριο του 1987 διαφώνησε με την χαλάρωση των μέτρων ανόρθωσης της οικονομίας και παραιτήθηκε. Διετέλεσε για μικρό διάστημα Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κατά τη διάρκεια της Οικουμενικής Κυβέρνησης, του καθηγητή Ξενοφώντα Ζολώτα (Νοέμβριος 1989-Φεβρουάριος 1990). Από το 1993 ως το 1995 ήταν Υπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας, Έρευνας και Τεχνολογίας καθώς και Υπουργός Εμπορίου ταυτόχρονα. Κατά το διάστημα αυτό έθεσε το πλαίσιο μιας μακροχρόνιας πολιτικής ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας.
Η ανάδειξη του σε Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και Πρωθυπουργό
Το 1996 ανέλαβε Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Στο 5ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το Μάρτιο του 1999 επανεκλέχθηκε Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Στις Κοινοβουλευτικές Εκλογές της 9ης Απριλίου 2000 επανεκλέχθηκε Πρωθυπουργός, με αύξηση του ποσοστού του ΠΑΣΟΚ και στο 6ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ που ακολούθησε, τον Οκτώβριο του 2001, εκλέχθηκε για τρίτη φορά Πρόεδρος του Κινήματος.
Στις 7 Ιανουαρίου 2004, με στόχο την ομαλή πολιτική διαδοχή, ανακοίνωσε την παραίτησή του από την Προεδρία του ΠΑΣΟΚ, παραμένοντας όμως Πρωθυπουργός μέχρι τη λήξη και της δεύτερης θητείας του και τη διενέργεια των κοινοβουλευτικών εκλογών στις 7 Μαρτίου 2004, συμπληρώνοντας οκτώ συνεχή χρόνια πρωθυπουργίας.
Εκλέγεται βουλευτής της Α’ εκλογικής περιφέρειας Πειραιά, συνεχώς από το 1985. Μετά τις Κοινοβουλευτικές εκλογές της 7ης Μαρτίου 2004, μετέχει σε διεθνή fora και οργανώσεις όπως στην Action Committee on European Democracy (ACED), στην Clinton Global Initiative, στο Interaction Council.
Κατά την περίοδο που ακολούθησε την αποχώρησή του από το Υπ. Εθν. Οικονομίας το 1987, ο Κώστας Σημίτης προσδιόρισε το στίγμα της συνολικής πολιτικής του σκέψης με τη δημοσίευση άρθρων και μελετών. Με την ίδρυση του «Ομίλου Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας» (ΟΠΕΚ), δημιούργησε ένα βήμα για τη συζήτηση των θεμάτων του εκσυγχρονισμού. Επί πρωθυπουργίας του επεδίωξε τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής κοινωνίας, ιδιαίτερα για τη σταθεροποίηση και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας καθώς και την ενδυνάμωση της θέσης της Ελλάδας στην Ευρώπη και στον διεθνή περίγυρο της.
Ο εκσυγχρονισμός και η ένταξη την ευρωζώνη
H Ελλάδα εντάχθηκε το 2000 με την πολιτική αυτή στην Οικονομική Νομισματική Ένωση, επιτυγχάνοντας έναν στρατηγικής σημασίας εθνικό στόχο. Μετά την αντικατάσταση της δραχμής από το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, ακολούθησε η επιτάχυνση των πολιτικών για την πραγματική και κοινωνική σύγκλιση. Έγινε πράξη η ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη με την εκτέλεση εκατοντάδων μικρών και μεγάλων έργων υποδομής σε όλη την ελληνική επικράτεια, στο πλαίσιο ενός από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά προγράμματα στην ιστορία της χώρας. Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζουν το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, η Αττική Οδός, η Γέφυρα Ρίου Αντιρρίου, το Μετρό της Αθήνας, η Εγνατία Οδός.
Ανάλογου μεγέθους ήταν και το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του κοινωνικού κράτους που εφαρμόστηκε με έμφαση στην ανάπτυξη των υποδομών υγείας και πρόνοιας, ιδίως με την κατασκευή δεκάδων νοσοκομείων σε όλη τη χώρα. Στην πορεία προς τον εκσυγχρονισμό, σημαντικός σταθμός ήταν η αναθεώρηση του Συντάγματος το 2001, η δημιουργία ανεξάρτητων διοικητικών αρχών, ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης, το Πρόγραμμα Καποδιστρίας και η αποκέντρωση της κεντρικής εξουσίας, η εξάρθρωση της Οργάνωσης «17 Νοέμβρη»,οι νέες ρυθμίσεις για τις ταυτότητες, οι υποδομές στον πολιτισμό. Παράλληλα, προετοιμάστηκε η χώρα για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα.
Κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του η Ελλάδα ενίσχυσε τη θέση της στα κέντρα λήψης αποφάσεων στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ. Σχεδιάστηκε και ολοκληρώθηκε η ενταξιακή πορεία της Κύπρου. Επιτεύχθηκε η βαλκανική συνεργασία. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις εισήλθαν για πρώτη φορά σε μια περίοδο συνεννόησης με προοπτική την επίλυση του προβλήματος της υφαλοκρηπίδας σύμφωνα με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του Ελσίνκι.
Ως Πρωθυπουργός, προήδρευσε του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά το α΄ εξάμηνο του 2003. Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας, στις 14 Απριλίου 2003 στη στοά του Αττάλου στην Αθήνα, συνετελέσθη η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση των δέκα νέων μελών, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος. Παράλληλα, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για το σχέδιο του Ευρωπαϊκού Συντάγματος. Προωθήθηκε η στρατηγική της Λισσαβόνας για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Κατέστη εφικτή μια ενιαία στάση των κρατών -μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην κρίση που προέκυψε με τον πόλεμο στο Ιράκ. Μετά το πέρας της πρωθυπουργικής θητείας και ως μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου συνεχίζει να παρεμβαίνει στην δημόσια ζωή με ομιλίες και αρθογραφία υπηρετώντας τον πάγιο στόχο του την ισχυρή Ελλάδα, την ισχυρή κοινωνία, τον εκσυγχρονισμό και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό τους.
Μητσοτάκης: Άξιος και ευγενής αντίπαλος
Στη συλλυπητήριά δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τον θάνατο του Κώστα Σημίτη, επισημαίνεται: «Με θλίψη και σεβασμό αποχαιρετώ τον Κώστα Σημίτη. Τον άξιο και ευγενή πολιτικό αντίπαλο. Αλλά και τον Πρωθυπουργό που συνόδευσε την Ελλάδα στα μεγάλα εθνικά της βήματα: την ένταξη στην Ευρωζώνη και στο Ευρώ και την είσοδο της Κύπρου στην Ευρώπη. Μία προσωπικότητα η οποία, αναμφίβολα, αφήνει το δικό της αποτύπωμα στην εξέλιξη του τόπου, όλες τις τελευταίες δεκαετίες. (…) Κυρίως, όμως, ένας καταλύτης της δημόσιας ζωής, που έθεσε με τόλμη στο επίκεντρό της την μεγάλη προσπάθεια του εκσυγχρονισμού της χώρας. «Ο εκσυγχρονισμός δεν έχει ημερομηνία λήξης», πίστευε ο ίδιος, λέει μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης και προσθέτει:
«Ανεξάρτητα από πολιτικές διαφορές, νομίζω ότι αυτή η παρακαταθήκη του διατρέχει και σήμερα, ως κοινή διεκδίκηση, τα ζητούμενα της πατρίδας. Κάτι που σηματοδοτεί το μερίδιο προσφοράς του Κώστα Σημίτη σε αυτήν. Επιτρέποντάς του, στο εξής, να διατηρεί μία ξεχωριστή θέση στη μνήμη και στην Ιστορία. Τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια στη γυναίκα του Δάφνη, τις κόρες και τους δικούς του ανθρώπους».
Το αντίο των στελεχών του ΠΑΣΟΚ
Ο Νίκος Ανδρουλάκης συλληπήθηκε τηλεφωνικά την Δάφνη Σημίτη. Στο μήνυμά του αναφέρει ότι «ο Κώστας Σημίτης ήταν από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της Μεταπολίτευσης αφήνοντας σπουδαία πολιτική παρακαταθήκη και κάνοντας πράξη την ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη. Ο πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν βαθιά οραματιστής και ευρωπαϊστής. Συνέδεσε την πρωθυπουργία του με κορυφαίες εθνικές επιτυχίες: την ένταξη της χώρας στον σκληρό πυρήνα του ευρώ και την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. με άλυτο το Κυπριακό.
Ο Κώστας Σημίτης και το έργο των κυβερνήσεών του σφράγισαν μία από τις πιο δημιουργικές περιόδους της χώρας. Αγωνίστηκε κατά της χούντας με τους συντρόφους του στη Δημοκρατική Άμυνα και έπειτα στο ΠΑΚ.Τον αποχαιρετούμε με βαθύ σεβασμό και ευγνωμοσύνη για τους πρωτοπόρους δρόμους, που άνοιξε για την πατρίδα μας και τον ελληνικό λαό».
«Οικοδόμησε ως πρωθυπουργός μια συνεκτική στρατηγική εκσυγχρονισμού της Ελλάδας και δυναμικής παρουσίας της στα Βαλκάνια, στην ευρύτερη περιοχή και στην ΕΕ», δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου, που στις 6 Ιανουαρίου του 2004, διαδέχθηκε τον Κώστα Σημίτη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
Ο Χρήστος Πρωτόπαππας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα τόνισε ότι ο Κώστας Σημίτης «σαφώς είχε όραμα και στρατηγική και θέληση να πετύχει την ΟΝΕ κι επίσης διείσδυσε στο κέντρο και το κατέκτησε ενώ τον χαρακτήρισε Σοσιαλδημοκράτη και βαθιά αντιδεξιό».
«Δάσκαλο και μεγάλο εκσυγχρονιστή», αποκαλεί τον Κώστα Σημίτη, η Άννα Διαμαντοπούλου, τονίζοντας:« Στο κάδρο των μεγάλων Ελλήνων. Έβαλε την Ελλάδα στην ΟΝΕ, έβαλε την Κύπρο στην ΕΕ».
« Ό,τι και να πει κανείς είναι λίγο. Ένας Πρωθυπουργός που απέδειξε ότι όταν θέλει η Ελλάδα μπορεί», τόνισε ο Παύλος Γερουλάνος.
Πώς τον αποχαιρέτησε ο πολιτικός κόσμος
«Αυτή την ώρα οφείλουμε να τον αποχαιρετήσουμε με σεβασμό και να κρατήσουμε τα συμπεράσματα για τις πολιτικές που πρέπει να αλλάξουμε ή να ενισχύσουμε. Η τελική κρίση του έργου του ανήκει στην ιστορία», τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλος.
«Ο Κώστας Σημίτης άφησε ισχυρό αποτύπωμα στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας μας. Συνέδεσε το όνομά του με το δικό του όραμα για τον εκσυγχρονισμό που καθόρισε τόσο την οικονομική εξέλιξη της χώρας όσο και τη φυσιογνωμία του πολιτικού της συστήματος. Σημαντική, επίσης, παρακαταθήκη στην εξωτερική μας πολιτική, αφήνει με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, καθώς και την έναρξη της ευρωπαικής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων με την ατζέντα της Θεσσαλονίκης», αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας.
«Υπήρξε ένας πολιτικός αντίπαλος που συνέδεσε το όνομά του με σημαντικά πολιτικά γεγονότα, υπερασπιζόμενος με συνέπεια τις θέσεις και τους στόχους της αστικής πολιτικής», ανακοίνωσε το ΚΚΕ.
«Η Αριστερά τοποθετήθηκε ορθά απέναντι στις πολιτικές των κυβερνήσεων Σημίτη, πολιτικές που υπηρέτησαν ένα παραγωγικό μοντέλο επίπλαστης ευμάρειας, που στην ουσία του αποδείχτηκε άδικο και αδιέξοδο», αναφέρει ο Αλέξης Χαρίτσης.
«Πέρα από την ανθρώπινη πτυχή και τα συλλυπητήρια για την απώλεια ενός ανθρώπου, το πολιτικό πρόσωπο κρίνεται από τις πολιτικές του πράξεις που καθορίζουν και την παρακαταθήκη που άφησε», ανακοίνωσε η Ελληνική Λύση.
Στο εκσυγχρονιστικό αποτύπωμα του Κώστα Σημίτη, αναφέρεται ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας: «Αναμφισβήτητα ο Κώστας Σημίτης ανήκει στη χορεία των ηγετών εκείνων που έθεσαν τις βάσεις για τη σημερινή θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη και στον κόσμο.
«Μου έκανε την τιμή να μου αναθέσει, παρ’ ότι γνώριζε ότι προερχόμουν και είχα υπηρετήσει ως βουλευτής άλλον πολιτικό χώρο, την αποστολή της διεκδίκησης των αγώνων και αργότερα, με δική του και πάλι πρόταση, την θέση της Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής των αγώνων», αναφέρει η Γιάννα Αγγελοπούλου.
Τα συλλυπητήρια τους εξέφρασαν και οι «Σπαρτιάτες».
Εκτενείς αναφορές στα διεθνή ΜΜΕ
Το πρακτορείο Reuters, ανάμεσα σε άλλα αναφέρει πως ο Σημίτης ήταν ο αρχιτέκτονας της εισόδου της Ελλάδας στο ευρώ. «Του πιστώνεται η μείωση των διογκωμένων κρατικών δαπανών, ωστόσο, επικριτές του λένε ότι δεν έκανε αρκετά για να περιορίσει τη διαφθορά. Κατά τη διάρκεια της κυβέρνησής του, ο Σημίτης μείωσε το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος, ώστε η Αθήνα να πληροί τις προϋποθέσεις για ένταξη στη ζώνη του ευρώ».
Από την πλευρά του ο Guardian αναφέρει πως «ο Σημίτης, ένας χαμηλών τόνων πραγματιστής, ήταν επίσης αφοσιωμένος φιλοευρωπαίος, ενώ ο Παπανδρέου πόνταρε στην έντονη αντίθεση του στην ένταξη της Ελλάδας στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα τη δεκαετία του 1970, προτού αλλάξει ρότα, αφού έγινε πρωθυπουργός».
Το Bloomberg με τη σειρά του αναφέρει πως «ο Σημίτης θεώρησε την είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, τον Ιανουάριο του 2001, ως το σημαντικότερο επίτευγμα της πρωθυπουργίας του. Βοήθησε επίσης να “κλειδώσουν” οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 για την Αθήνα και ηγήθηκε ενός τεράστιου προγράμματος κατασκευής υποδομών, για να βοηθήσει στη φιλοξενία των αγώνων. Βοήθησε επίσης την Κύπρο να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2004»
Τo Associated Press, από την πλευρά του υπενθυμίζει τις προειδοποιήσεις του Σημίτη για την διόγκωση του ελλείμματος και την οικονομική κακοδιαχείριση πριν αποσυρθεί από την ενεργό πολιτική: «Σημίτης εγκατέλειψε το ελληνικό κοινοβούλιο το 2009, όχι όμως πριν εκδώσει μια προφητική προειδοποίηση, ότι η οικονομική κακοδιαχείριση θα έφερνε τη χώρα υπό την κηδεμονία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο θα επέβαλε σκληρή λιτότητα. Τελικά, ήταν το ΔΝΤ, από κοινού με την Ε.Ε., που επέβαλε ένα σκληρό καθεστώς στη χρεοκοπημένη χώρα, το 2010».
Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) χαρακτήρισε τον Κώστα Σημίτη ως τον "εκσυγχρονιστή" της ελληνικής πολιτικής σκηνής, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση κήρυξε τετραήμερο πένθος για τον εκλιπόντα, ο οποίος δεν αντιμετώπιζε συγκεκριμένα προβλήματα υγείας.
Το ιταλικό Rai Radio1 ανέφερε ότι ο Σημίτης, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός από το 1996 έως το 2004 και ήταν μεταξύ των ιδρυτών του ΠΑΣΟΚ το 1974, υπήρξε καθοριστική προσωπικότητα για την υιοθέτηση του ευρώ στην Ελλάδα το 2001.
Η τουρκική έκδοση της Deutsche Welle σημείωσε ότι ο Σημίτης υπηρέτησε ως πρωθυπουργός την περίοδο 1996-2004, συμπεριλαμβανομένης της κρίσης των Ιμίων, ενώ το CNN Turk μετέδωσε την είδηση του θανάτου του, αναφερόμενο στη θητεία του και την ηλικία του.
- ΕΟΠΥΥ: Με κωδικό μιας χρήσης όλες οι παροχές από 3 Φεβρουαρίου – Οδηγίες προς ασφαλισμένους
- Τετ α τετ Μητσοτάκη-Γεωργιάδη το απόγευμα για τα «Επείγοντα» των νοσοκομείων – Τι θα συζητηθεί
- Δίκη για Γηροκομείο Χανίων: «Ήταν δεμένος από τη μέση», κατέθεσε η πρώτη μάρτυρας
- Θύμα διαδικτυακής απάτης ο Τζόνι Ντεπ - Η σπόντα για την τεχνητή νοημοσύνη