Εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας: Αντίστροφη μέτρηση για τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη – Τα ονόματα που ακούγονται
Κατερίνα ΚοκκαλιάρηΗ ώρα των ανακοινώσεων για το πρόσωπο που θα προταθεί από την κυβέρνηση για την Προεδρία της Δημοκρατίας φτάνει, με τη σχετική σεναριολογία να μην λέει να κοπάσει. Περίπου τέσσερα με πέντε ονόματα από αυτά που είχαν ακουστεί το προηγούμενο διάστημα παραμένουν στο τραπέζι, χωρίς ωστόσο να μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μιας υποψηφιότητας έκπληξη.
Κομβική η 15 η Ιανουαρίου
Κομβική ημερομηνία θεωρείται η 15η Ιανουαρίου, καθώς εκείνη την ημέρα έχει προγραμματιστεί η τακτική μηνιαία συνάντησή του πρωθυπουργού με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Επομένως ουσιαστικά ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για τις ανακοινώσεις, που ενδεχομένως να γίνουν με διάγγελμα.
Με αυτά τα δεδομένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρείται πιθανόν να ανακοινώσει το πρόσωπο που θα προταθεί το απόγευμα της 15ης Ιανουαρίου ή το αργότερο την επόμενη ημέρα, δηλαδή στις 16. «Από την Τετάρτη και μετά, θεωρώ ότι κάθε μέρα είναι πιθανή για μια ανακοίνωση» σημείωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Να σημειωθεί πως τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει καθώς στις 17 και 18 του μήνα ο Πρωθυπουργός θα βρίσκεται στο Βερολίνο για τη Σύνοδο του ΕΛΚ με στόχο τη στήριξη του Φρίντριχ Μερτς για την κούρσα της Γερμανικής Καγκελαρίας. Υπάρχει βέβαια η δυνατότητα οι ανακοινώσεις να γίνουν στις 20 του μήνα, ωστόσο από την κυβέρνηση πιθανότατα δεν θα αφήσουν για άλλες δέκα μέρες να σέρνεται η σχετική συζήτηση αλλά θα «επιταχύνουν» τις ανακοινώσεις.
Η διαδικασία
Υπενθυμίζεται πως συνολικά προβλέπονται έως και πέντε ψηφοφορίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Ειδικότερα στην πρώτη ψηφοφορία απαιτούνται 200 θετικές ψήφοι, κάτι που προϋποθέτει πως τουλάχιστον τρία κόμματα θα πρέπει να υπερψηφίσουν. Σε περίπτωση που αυτό δεν επιτευχθεί ακολουθεί δεύτερη πλειοψηφία, όπου επίσης απαιτούνται 200 θετικές ψήφοι. Στην τρίτη ψηφοφορία χρειάζονται 180 «ναι», ενώ στην τέταρτη ψηφοφορία χρειάζονται 151 θετικές ψήφοι (δηλαδή αρκούν οι γαλάζιοι βουλευτές). Να σημειωθεί πως μπορεί να γίνει και πέμπτη ψηφοφορία, όπου αρκεί η σχετική πλειοψηφία.
Βέβαια στην κυβέρνηση δεν θέλουν να φτάσουν στην τέταρτη ή στην πέμπτη ψηφοφορία αλλά επιδιώκουν το πρόσωπο που θα επιλεγεί να ψηφιστεί και από κάποια κόμματα της αντιπολίτευσης. Επομένως πιθανό θεωρείται να προταθεί ένα πρόσωπο με το οποίο θα συμφωνήσει το ΠΑΣΟΚ και έτσι η εκλογή να γίνει στην τρίτη ψηφοφορία.
Τα κριτήρια για την επιλογή
Από την κυβέρνηση, όπως ήδη αναφέρθηκε, θα ήθελαν το πρόσωπο που θα επιλεγεί να εκπέμπει μήνυμα ευρύτερων συναινέσεων και να υπερψηφιστεί και από κόμματα της αντιπολίτευσης. Επομένως το βασικό σενάριο προβλέπει να προταθεί ένα πρόσωπο, που να προέρχεται από το χώρο του κέντρου ή της κεντροαριστεράς. Σε μια τέτοια περίπτωση θα μπορούσε να υπάρξει « ναι» από την Χαριλάου Τρικούπη αλλά κι από κάποιους ανεξάρτητους βουλευτές.
Παράλληλα βέβαια από την κυβέρνηση δεν θέλουν να υπάρξουν… γκρίνιες από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και να επικρατήσει ένα κλίμα εσωστρέφειας. Πρόκειται επομένως για μια δύσκολη εξίσωση που αναζητά λύση.
Στο μεταξύ δεν περνά απαρατήρητο το πως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στη γεωπολιτική σκηνή. Από τη μία πλευρά η προσοχή της διεθνούς κοινότητας είναι εστιασμένη στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και από την άλλη πλευρά το ενδιαφέρον στρέφεται στις ΗΠΑ, όπου στις 20 του μήνα αναλαμβάνει και επισήμως καθήκοντα ο Ντόναλντ Τραμπ. Μάλιστα το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί οι φωνές όσων μιλούν για την ανάγκη μιας υποψηφιότητας για την Προεδρία της Δημοκρατίας με πολιτικά χαρακτηριστικά σε μια εποχή πολλαπλών εξελίξεων στην γεωπολιτική σκηνή.
Ονοματολογία δίχως τέλος
Τα σενάρια διαδέχονται το ένα το άλλο για το πρόσωπο, που θα επιλεγεί και δεν μπορεί να γίνουν προβλέψεις με ασφάλεια. Πρόσωπα όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος ο Γιάννης Στουρνάρας και ο Λουκάς Παπαδήμος εκτιμάται πως θα μπορούσαν να ψηφιστούν τόσο από την κυβέρνηση όσο και από το ΠΑΣΟΚ. Το ενδεχόμενο να προταθεί εκ νέου η Κατερίνα Σακελλαρόπουλου είναι στο τραπέζι (αν και τις προηγούμενες ημέρες φαινόταν πως αυτό δεν είναι το επικρατέστερο σενάριο), ενώ άλλα ονόματα που έχουν ακουστεί είναι της Μαρίας Δαμανάκη, της Λίνας Μενδώνη και της ιστορικού Μαρίας Ευθυμίου.
Όσον αφορά στο εσωτερικό της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας μετά τις ευρωεκλογές βουλευτές της Ν.Δ. ζητούσαν να προταθεί πρόσωπο που να συνδέεται με τις ρίζες του κόμματος. Σε μια τέτοια περίπτωση φαβορί θεωρείται ο Κώστας Τασούλας, ενώ το προηγούμενο διάστημα -με αφορμή και σχετικά σενάρια- ο Κώστας Καραμανλής είχε πει πως δεν ενδιαφέρεται για την Προεδρία.
Όσοι πάντως γνωρίζουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν αποκλείουν έναν αιφνιδιασμό μέσω ενός προσώπου που δεν έχει ακουστεί μέχρι τώρα αλλά θα διαθέτει το κύρος και τις γνώσεις που απαιτεί ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας.
- Σε γκρίζα ζώνη λειτουργούν εκατοντάδες χιλιάδες ασανσέρ στην Ελλάδα: Συνεχείς παρατάσεις και «φωνές» ειδικών από το 2012
- Κυβέρνηση: Τα μηνύματα Μητσοτάκη στο υπουργικό συμβούλιο, ο επόμενος ΠτΔ και οι διεθνείς επαφές
- Νέες αυξήσεις σε τιμές παρά τον αρνητικό πληθωρισμό - Ποια προϊόντα πήραν τον... ανήφορο
- Ο θόρυβος των αεροσκαφών συνδέεται με χειρότερη καρδιακή λειτουργία - Τα ευρήματα νέας μελέτης