Γιατί ο Μητσοτάκης πρότεινε τον Τασούλα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας: Τι προηγήθηκε των ανακοινώσεων
Κατερίνα ΚοκκαλιάρηΣτους λόγους για τους οποίους προτείνεται για την Προεδρία της Δημοκρατίας ο Κωνσταντίνος Τασούλας αναφέρθηκε σε τηλεοπτικό του μήνυμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή θα γίνει στις 25 Ιανουαρίου. «Το επόμενο διάστημα και σε ένα ταραγμένο διεθνές περιβάλλον, η πατρίδα χρειάζεται Πρόεδρο της Δημοκρατίας με μακρά διαδρομή στα κοινά και με σαφή πολιτικά χαρακτηριστικά» σημείωσε ο Κ. Μητσοτάκης, δίνοντας μία εικόνα για το τι μέτρησε στην τελική απόφαση.
Στην κυβέρνηση εκτιμούν πως σε μία περίοδο πολλαπλών γεωπολιτικών προκλήσεων είναι αναγκαίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να έχει πολιτική εμπειρία. Εστιάζουν στο γεγονός πως ο Κ. Τασούλας έχει μακρά διαδρομή (έχει διατελέσει υπουργός και είναι βουλευτής επί 25 χρόνια) και όπως σημείωσε ο Κ. Μητσοτάκης «γνωρίζει καλά το βάρος της ευθύνης που καλείται να αναλάβει».
Είχαν προηγηθεί μήνες σεναριολογίας για το αν θα προταθεί ένα πρόσωπο από την κεντροαριστερά (καθώς τις τελευταίες δεκαετίες είθισται το κυβερνών κόμμα να προτείνει Πρόεδρο της Δημοκρατίας από άλλο πολιτικό χώρο) ή της κεντροδεξιάς. Δεν ήταν μια εύκολη απόφαση βέβαια, καθώς η επιλογή ενός προσώπου από την κεντροαριστερά θα μπορούσε να στηριχτεί από το ΠΑΣΟΚ, κάτι που ήθελαν στην κυβέρνηση καθώς θα έστελνε μήνυμα ευρύτερων συναινέσεων. Ωστόσο, τελικά επικράτησε η άποψη πως δεν χρειάζεται να είναι από την κεντροαριστερά το πρόσωπο που θα επιλεγεί και τις προηγούμενες ημέρες σημείωναν κυβερνητικά στελέχη πως πρόσωπα ενωτικά που εκπέμπουν κύρος έχουν όλοι οι πολιτικοί χώροι.
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να διαθέτει υψηλό κύρος, ευρύτερη αποδοχή και, ασφαλώς, εμπειρία, γνώση και έμπρακτο σεβασμό στους θεσμούς. Η ευρύτερη αποδοχή, ωστόσο, δεν σημαίνει αναγκαστικά κάποια πρόταση πέραν της εκάστοτε κυβερνητικής πλειοψηφίας» σημείωσε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε «αντίθετα, σηματοδοτεί ένα πρόσωπο που θα εμπνέει εμπιστοσύνη στην κοινωνία, που θα έχει τη δυνατότητα να συνθέτει και να ενώνει».
Από το Μαξίμου υπενθυμίζουν πως ο κ. Τασούλας εξελέγη τρεις φορές Πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου με την ισχυρότερη πλειοψηφία στη Μεταπολίτευση (με 283, 270 και 249 ψήφους). Αναφέρονται μάλιστα στο «ενωτικό πνεύμα» και στις συνθετικές του αρετές» και μάλιστα σε ένα πρωτόγνωρο σκηνικό, όπου στη Βουλή υπάρχουν εννέα κόμματα και 23 πλέον ανεξάρτητοι βουλευτές.
Παράλληλα ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στον Κ. Τασούλα, σημείωσε πως «η ηπειρώτικη καταγωγή του αλλά και τα μαθητικά του χρόνια στο Ίδρυμα Τοσίτσα, τον όπλισαν με τη δύναμη του αυτοδημιούργητου. Όπως πυροδότησαν και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική περιφέρεια, για τον κάθε πολίτη, στην κάθε γωνιά της επικράτειας».
Γιατί δεν επελέγη η Σακελλαροπούλου
Από το κυβερνητικό στρατόπεδο σημειώνουν πως έχουν αλλάξει οι συνθήκες σε σχέση με το 2020 - τότε είχε προταθεί η κ. Σακελλαροπούλου - και εστιάζουν στην ανάγκη να έχει πολιτική διαδρομή ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας μέσα σε ένα πολύπλοκο διεθνές σκηνικό. Σύμφωνα με πληροφορίες η Κ. Σακελλαροπούλου ενημερώθηκε πριν από κάποιες μέρες από στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού (οι πληροφορίες αναφέρουν πως ήταν ο κ. Σκέρτσος) πως δεν θα προταθεί εκ νέου.
Πάντως, δεν αποτελεί μυστικό πως στην επιλογή του Κ. Τασούλα μέτρησε πως αυτό θα φέρει και ….ήρεμα νερά στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. Από το καλοκαίρι - μετά τις ευρωεκλογές - είχαν υπάρξει βουλευτές της Ν.Δ που μιλούσαν για επιστροφή στις ρίζες και είχαν δείξει πως δεν επιθυμούν ανανέωση της θητείας της Κ. Σακελλαροπούλου. Στο γαλάζιο στρατόπεδο σε καμία περίπτωση δεν ήθελαν να υπάρξουν διαρροές από τους βουλευτές του κόμματος στις ψηφοφορίες που έρχονται και με την πρόταση για τον Κ. Τασούλα θεωρείται δεδομένο πως δεν θα υπάρξουν …γκρίνιες.
Βουλή: Πάμε για τέσσερις ψηφοφορίες
Στην τέταρτη ψηφοφορία στη Βουλή αναμένεται να εκλεγεί νέος Πρόεδρος της Βουλής, καθώς όπως φαίνεται δεν συγκεντρώνονται οι ψήφοι που απαιτούνται στις τρεις πρώτες. Ειδικότερα στην πρώτη ψηφοφορία απαιτούνται 200 θετικές ψήφοι, ενώ αν αυτό δεν επιτευχθεί ακολουθεί δεύτερη ψηφοφορία μετά από πέντε μέρες όπου επίσης χρειάζονται 200 ψήφοι, ενώ στην τρίτη ψηφοφορία χρειάζονται 180 ψήφοι. Ο αριθμός αυτός δεν συγκεντρώνεται, λαμβάνοντας υπόψη τη στάση που θα τηρήσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, και επομένως η εκλογή θα γίνει στην τέταρτη ψηφοφορία, όπου αρκούν 151 ψήφοι (πέρα από τους 156 βουλευτές της Ν.Δ. αναμένεται να ψηφίσουν και κάποιοι ανεξάρτητοι βουλευτές).
Στις 25 Ιανουαρίου η πρώτη ψηφοφορία
Στις 25 Ιανουαρίου θα γίνει η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και οι επόμενες- έως ότου συγκεντρωθούν οι απαιτούμενες ψήφοι - θα ακολουθούν κάθε πέντε μέρες. Να σημειωθεί πως μετά από την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας θα υπάρξει νέος Πρόεδρος της Βουλή και επικρατέστερος θεωρείται ο Νικήτας Κακλαμάνης ενώ έχουν ακουστεί και κάποια άλλα ονόματα (όπως του Θ. Ρουσόπουλου και του Γ. Πλακιώτακη κ.α.)
- Βουλή: «Μάχη» Μητσοτάκη - Ανδρουλάκη με τους αγρότες στους δρόμους
- Οργισμένοι οι συνεργάτες Τραμπ με την παρέμβαση Μασκ κατά του πρότζεκτ A - «Ξεπέρασε τα όρια»
- Νέο «νυχτερινό» τιμολόγιο ρεύματος: Ποιους καταναλωτές αφορά, πώς αντιδρούν οι προμηθευτές
- Μίμης Δομάζος: Τρίτο κρίσιμο 24ωρο στη ΜΕΘ - Υποβλήθηκε σε αγγειοπλαστική