Κατώτατος μισθός: Σήμερα οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη για νέα αύξηση – Τι θα συζητηθεί στο υπουργικό
Κατερίνα Κοκκαλιάρη
Τα αποκαλυπτήρια του νέου κατώτατου μισθού θα γίνουν σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο, με την κυβέρνηση να επενδύει στην οικονομία για να φέρει στο προσκήνιο μια θετική ατζέντα.
Η αύξηση θα τεθεί σε ισχύ από 1ης Απριλίου και καλύπτει περίπου 575.000 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, ενώ επηρεάζει και μια σειρά επιδομάτων (γάμου, μητρότητας, ανεργίας κ.ά.). Να σημειωθεί εδώ πως για πρώτη φορά θα συμπαρασύρει προς τα πάνω τους μισθούς των δημοσίων υπάλληλων.
Τι θα πει ο Μητσοτάκης στο υπουργικό
Στη σημερινή του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί σε μια σειρά θετικών μηνυμάτων από το πεδίο της οικονομίας, εστιάζοντας ιδιαίτερα στο θέμα των μισθών και στα αποτελέσματα της μάχης κατά της ανεργίας. Θα επαναλάβει πως κεντρικός στόχος είναι ο κατώτατος μισθός να φτάσει τα 950 ευρώ το 2027 και ο μέσος μισθός τα 1500 ευρώ, εστιάζοντας στην ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των μισθωτών και της αγοραστικής τους δύναμης.
Θα τονίσει ακόμη πως πρόκειται για την 5η αύξηση τα τελευταία χρόνια, καθώς ο κατώτατος μισθός ανέρχεται σήμερα στα 830 ευρώ από 650 που ήταν το 2019 (μια αύξηση έως σήμερα της τάξης του 27,7%). Όπως ήδη αναφέρθηκε είναι η πρώτη φορά που η προστασία του κατώτατου μισθού επεκτείνεται και στο δημόσιο, ενώ από το 2028 η προσαρμογή θα γίνεται αυτόματα με μαθηματικό τύπο, βάσει πληθωρισμού και παραγωγικότητας (θα υπάρξουν και ασφαλιστικές δικλείδες προκειμένου να διασφαλιστεί πως δεν θα υπάρχει δυνατότητα μείωσης).
Σύμφωνα με πληροφορίες το βασικό σενάριο που έχει εξεταστεί είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 6% (δηλαδή να πάει στα 880 ευρώ), ενώ από την κυβέρνηση έμφαση δίνεται και στο «ψαλίδισμα» των ασφαλιστικών εισφορών. Να σημειωθεί εδώ πως οι ασφαλιστικές εισφορές έχουν μειωθεί κατά 5,4 μονάδες, ενώ αναμένεται να υπάρξει και νέα περικοπή μέσα στην τετραετία.
Από το Μαξίμου εστιάζουν ακόμα σε θέματα, όπως η μείωση της ανεργίας και η δημιουργία 500.000 νέων θέσεων εργασίας από το 2019 μέχρι τώρα, η αύξηση της πλήρους απασχόλησης (πάνω από 3 στους 4 εργαζομένους είναι πλήρους απασχόλησης) και του μέσου μισθού (διαμορφώνεται πλέον στα 1.342 ευρώ), η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας (καλύπτει 1,5 εκατ. εργαζομένους) και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για την υπερεργασία, τις υπερωρίες, τα νυκτερινά και τις αργίες.
Παράλληλα οι «γαλάζιοι» επισημαίνουν πως όσοι αμείβονται σήμερα με τον κατώτατο μισθό καλύπτονται σε μεγάλο βαθμό από το αφορολόγητο ή καταβάλλουν εξαιρετικά χαμηλό φόρο (της τάξεως των 140 ευρώ συνολικά τον χρόνο σε περίπτωση που δεν υπάρχουν εξαρτώμενα μέλη). Σε περίπτωση αύξησης του κατώτατου μισθού από τα 830 που είναι σήμερα στα 880 ευρώ, η επιπλέον φορολογική επιβάρυνση θα συνεχίσει να είναι από μηδενική (για όσους έχουν παιδιά) έως 9,5 ευρώ το μήνα για όσους δεν έχουν εξαρτώμενα μέλη.
Αξιολόγηση στο δημόσιο
Στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο θα υπάρξει εισήγηση από τον Υπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο, τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου και την Υφυπουργό Εσωτερικών Βιβή Χαραλαμπογιάννη σχετικά με την εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου για την αξιολόγηση στο Δημόσιο.
Τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός πραγματοποίησε επίσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών και μίλησε για «μια σημαντική πρωτοβουλία» που είναι «η οριζόντια αξιολόγηση των δημοσίων υπηρεσιών από τους ίδιους τους πολίτες». Όπως επεσήμανε μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα, τέσσερα εκατομμύρια πολίτες θα λάβουν ένα πολύ αναλυτικό ερωτηματολόγιο αξιολόγησης δημοσίων υπηρεσιών. Υπογράμμισε ακόμα πως «ο τελικός κριτής των υπηρεσιών του κράτους πρέπει να είναι ο πολίτης και για πρώτη φορά θα του δώσουμε τα εργαλεία να μπορεί να μας αξιολογεί συνολικά και να μας κάνει υποδείξεις για το πώς μπορούμε να βελτιωθούμε».
Τέλος να σημειωθεί πως στο υπουργικό συμβούλιο θα γίνει παρουσίαση από τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη και τον Υφυπουργό Τάσο Χατζηβασιλείου του νομοσχεδίου για τη λήψη μέτρων εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 2019/452 για τη θέσπιση πλαισίου για τον έλεγχο των άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ένωση για λόγους ασφάλειας ή δημόσιας τάξης.
Ψηλά στην ατζέντα το μεταναστευτικό
Τον κύκλο επισκέψεων στα υπουργεία συνεχίζει ο πρωθυπουργός και σήμερα θα πάει στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Μάκης Βορίδης υπογράμμισε. «προτεραιότητα της κυβέρνησης και εντολή που έχω από τον πρωθυπουργό, είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και η οργάνωση ενός λειτουργικού δικτύου επιστροφών και επαναπροωθήσεων. Αυτή είναι η βασική μας πολιτική στόχευση. Παράλληλα, θέλουμε να δημιουργήσουμε όρους για νόμιμη μετανάστευση, αλλά με τους δικούς μας κανόνες: εμείς θα επιλέγουμε ποιοι θα έρχονται, πού θα πηγαίνουν, πού θα εργάζονται και πόσο θα παραμένουν. Αυτοί είναι οι όροι της νόμιμης μετανάστευσης».
- «Έχουμε ισχυρό σχέδιο για να απαντήσουμε»: Έτοιμη για εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ η Ευρώπη - Πώς θα κινηθεί η Ε.Ε. μετά τις ανακοινώσεις του Τραμπ
- Νέα ηχητικά ντοκουμέντα μετά την τραγωδία στα Τέμπη - Σταθμάρχες γελούσαν και... έψαχναν να βρουν τα κουμπιά
- Forbes: Οι δισεκατομμυριούχοι του 2025 - Ποιοι Έλληνες βρίσκονται ανάμεσα τους
- Πού καταγράφηκαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής: Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία – Οι περιοχές που είναι στο «κόκκινο»