Πολιτική|10.11.2018 10:22

Εκκίνηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Κατερίνα Τζαβάρα

Την ερχόμενη εβδομάδα συγκροτείται και πιάνει δουλειά η διακομματική Επιτροπή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος. Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τον Κανονισμό της Βουλής, μετά την κατάθεση της υπογεγραμμένης από 50 βουλευτές πρότασης της κυβερνητικής πλειοψηφίας για τη συνταγματική αναθεώρηση, ξεκίνησαν οι διαδικασίες, με πρώτο θεμελιώδες βήμα τη σύσταση της Επιτροπής.

Τα κόμματα κατέληξαν και πρότειναν τα πρόσωπα που θα τα εκπροσωπούν στην Επιτροπή, για τη σύσταση της οποίας την ευθύνη έχει ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης. Τη Δευτέρα αναμένεται ο πρόεδρος να υπογράψει την απόφαση για τη σύστασή της και, σύμφωνα με απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων, την Τετάρτη (14 Νοεμβρίου) θα διεξαχθεί στην Ολομέλεια συζήτηση προκειμένου να ληφθεί απόφαση για τον ορισμό προθεσμίας (σύμφωνα με το άρθρο 119 του Κανονισμού της Βουλής) στο πλαίσιο της οποίας πρέπει να υποβληθεί η έκθεση της Επιτροπής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.

Η Επιτροπή θα απαρτίζεται από 46 μέλη, 23 του ΣΥΡΙΖΑ, 12 από τη Νέα Δημοκρατία, τρία από το ΚΙΝΑΛ, από δύο του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής, ένα από τους ΑΝΕΛ, την Ενωση Κεντρώων, το Ποτάμι και έναν ανεξάρτητο βουλευτή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των μελών του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στην Επιτροπή θα είναι οι Γιώργος Κατρούγκαλος, Νίκος Παρασκευόπουλος, Σία Αναγνωστοπούλου, Παναγιώτα Κοζομπόλη, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Θεόδωρος Δρίτσας, Σπυρίδων Λάππας, Αντώνης Μπαλωμενάκης, Νίκος Ξυδάκης, Θεοδώρα Τζάκρη και Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Από τη Νέα Δημοκρατία θα μετέχουν -μεταξύ άλλων- οι Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Μάκης Βορίδης, Κωστής Χατζηδάκης, Κωνσταντίνος Τασούλας, Νίκη Κεραμέως, Κωνσταντίνος Τζαβάρας και Κωνσταντίνος Τσιάρας.

Το ΚΙΝΑΛ θα εκπροσωπηθεί από τους Ευάγγελο Βενιζέλο, Ανδρέα Λοβέρδο και Θεόδωρο Παπαθεοδώρου, το ΚΚΕ από τους Ιωάννη Γκιόκα και Γιάννη Δελή, η ΧΑ από τους Ευάγγελο Καρακώστα και Χρήστο Παππά, η Ενωση Κεντρώων από τον Μάριο Γεωργιάδη, το Ποτάμι από τον Γεώργιο Μαυρωτά, ενώ θα μετέχει και ένας ανεξάρτητος βουλευτής.

Ταχείς ρυθμοί

Κοινοβουλευτικές πηγές επεσήμαιναν ότι αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας την Τετάρτη, στην οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα δοθεί δίμηνη προθεσμία για την υποβολή της έκθεσης, οι διαδικασίες θα προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς και η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής μπορεί να γίνει ακόμη και πριν από το τέλος της εβδομάδας.

Τα γρανάζια της αναθεωρητικής διαδικασίας θα δουλέψουν, όπως όλα δείχνουν, γρήγορα για να λάβει τον λόγο εκ νέου η Ολομέλεια σε ειδική συνεδρίαση, προκειμένου να συζητηθούν η ανάγκη της αναθεώρησης και οι αναθεωρητέες διατάξεις. Πάντως, το άρθρο 119 του Κανονισμού προβλέπει ότι η προθεσμία υποβολής της έκθεσης μπορεί να παρατείνεται με νεότερες αποφάσεις της Βουλής 

αναθεώρηση Συντάγματος