Πολιτική|09.05.2019 07:18

Σύγκρουση χωρίς έλεος - Ευθεία επίθεση Τσίπρα σε Μητσοτάκη

Βούλα Κεχαγιά

Η στρατηγική man to man που επιδιώκει ο Αλέξης Τσίπρας µε τον πρόεδρο της ΝΔ παραµονές ευρωεκλογών άρχισε να ξεδιπλώνεται χθες στη Βουλή. Η οξύτατη επίθεση σε προσωπικό επίπεδο που εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη -αφού προηγουµένως ο δεύτερος τον προκάλεσε σε ζητήµατα ηθικής τάξης- το καταδεικνύει. Ως εκ τούτου, οι πρωθυπουργικές φράσεις «είσαι πολύ λίγος για να µιλάς εσύ για τους πολλούς και τις ελίτ σε µένα» και «θα σας πάω µέχρι τέλους, δεν θα σας αφήσω» υποδηλώνουν πως η πολιτική σύγκρουση τουλάχιστον έως τις ευρωεκλογές θα διεξαχθεί µε ιδιαίτερα σκληρούς όρους.

Ο πρωθυπουργός σήκωσε το γάντι στις επιθέσεις που δέχθηκε από τον πρόεδρο της Ν∆ για τα θέµατα «Πολάκης» και «κότερο» και σχολίασε στη δευτερολογία του: «Εχω συνειδητοποιήσει το βαθύ στρατηγικό και πολιτικό σας αδιέξοδο. ∆εν περίµενα όµως πραγµατικά ότι θα φθάνατε στο σηµείο εδώ να παριστάνετε τον Στέφανο Χίο της πολιτικής ζωής του τόπου. Αυτό το κατάντηµα δεν το περίµενα ποτέ. Οµως η κατάληξη της κατηφόρας είναι ο πάτος. Τον πιάνετε σήµερα. Είµαι 11 χρόνια στην πολιτική ζωή. ∆εν µπήκα πλούσιος και δεν έγινα πλούσιος. Και είσαι πολύ λίγος εσύ για να µιλάς για την ελίτ και τους πολλούς σε µένα. Που προέρχεσαι από µία πολιτική οικογένεια που έγινε ζάπλουτη µε την πολιτική. ∆εν έχω να κρύψω τίποτα. Ούτε µετοχές ούτε τίποτα. Αφήστε τα fake news».

Ειδικά για τις σχέσεις του µε την οικογένεια Παναγόπουλου ο κ. Τσίπρας είπε: «Είµαι 4,5 χρόνια πρωθυπουργός. Τίποτα δεν είναι κρυφό. Είναι γνωστό σε όλους ότι ο θανών Παναγόπουλος ουδέποτε ασχολήθηκε µε τη διαπλοκή. Σε όλους ήταν γνωστό ότι τον ∆εκαπενταύγουστο ήσασταν σε ελικόπτερα µε καναλάρχες. Φιλοξενήθηκα τον ∆εκαπενταύγουστο σε σκάφος της συνεργάτιδός µου. Εγώ θα σας έδινα φωτογραφίες και σέλφι και µε ψαροντούφεκο, θα σας έδινα για να µη βάζετε το παρακράτος σας για να υποκλέψετε στιγµές της προσωπικής µου ζωής. ∆εν κρύβω τίποτα, ούτε γνωριµίες ούτε συνεργάτες. ∆εν έχω εξοχικό στην Τήνο µεσοτοιχία µε τον Χριστοφοράκο, ούτε το σπίτι του Βολταίρου, και δεν χρηµατοδοτεί τον οικογενειακό µου προϋπολογισµό άγνωστη offshore που χρηµατοδοτεί και το “Πρώτο Θέµα”. Και δεν έχω κουµπάρο τον Μαρινάκη που διώκεται για ναρκωτικά».

Σε ό,τι αφορά, δε, τις αιτιάσεις του προέδρου της Ν∆ για το Μάτι, ο πρωθυπουργός σχολίασε καυστικά: «Εγώ µίλησα για την τυµβωρυχία του θέµατος, κάνοντας αναφορά σε ξαναζεσταµένο φαγητό, όχι για τους θανάτους των ανθρώπων. Τώρα λέτε ότι πάθατε ηθικό σοκ επειδή ο Πολάκης αντιµετώπισε τον συµπαθή Κυµπουρόπουλο επικοινωνιακά εσφαλµένα. Εσείς δεν πάθατε σοκ που ο στενός σας σύµβουλος Νίκος Γεωργιάδης καταδικάστηκε για παιδεραστία και κατηγορείται για βιασµό ανηλίκου. Εχουµε και µικρά παιδιά»...

Η ψήφος εµπιστοσύνης

Ως προς την ουσία, ψήφο εµπιστοσύνης µε προβολή στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου ζητά ο Αλέξης Τσίπρας από τη Βουλή, στον απόηχο της παρουσίασης από την κυβέρνηση των µόνιµων µέτρων για τη διόρθωση των αδικιών της κρίσης. Πρακτικά, ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι η ανανέωση της εµπιστοσύνης στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ συνιστά ψήφο µοµφής και καταδίκης του προέδρου της Νέας ∆ηµοκρατίας -στον οποίο επιτέθηκε µε βαρείς χαρακτηρισµούς- αλλά και του φίλου του Μάνφρεντ Βέµπερ, ιδίως από τη στιγµή που ο Βαυαρός πολιτικός έσπευσε να ψέξει ως ανεύθυνες τις ανακοινώσεις για τη νοµοθέτηση κοινωνικών µέτρων.

Μάλιστα, φαίνεται πως το Μαξίµου θέλει να αξιοποιήσει πολιτικά την άκοµψη παρέµβαση του υποψηφίου για την προεδρία της Κοµισιόν του ΕΛΚ µέσω ανάρτησής του στα social media, γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη ουσιαστικά να τον αποκηρύξει, αποσύροντας την εµπιστοσύνη της Ν∆ από την υποψηφιότητά του. «Να πείτε στον κ. Βέµπερ να κάνει κουµάντο στη δική του χώρα και να του πείτε ότι θέλει δεν θέλει τα µέτρα θα ψηφιστούν» ανέφερε ο κ. Τσίπρας. Κύκλοι της κυβέρνησης σχολιάζουν, δε, πως εφόσον η Ν∆ προτίθεται να ψηφίσει την επόµενη εβδοµάδα το νέο κοινωνικό πακέτο, τότε είναι οξύµωρο να στηρίζει τον Μάνφρεντ Βέµπερ. Από την αρχή της παρέµβασής του ο πρωθυπουργός επικέντρωσε στην απροθυµία του Κυριάκου Μητσοτάκη να αντιπαρατεθεί µαζί του σε τηλεµαχία («δεν ήρθα εδώ να αντιδικήσω µε τον κρυπτόµενο κ. Μητσοτάκη»), στην επιθυµία της Νέας ∆ηµοκρατίας να κρύψει το πολιτικό της σχέδιο («είναι το σχέδιο και το αποκρουστικό πρόγραµµα του ∆ΝΤ») και στην ακύρωση της επιχειρηµατολογίας της αξιωµατικής αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση αντιγράφει τα µέτρα της.

«Πείτε µου, είναι δικά σας τα µέτρα; Με έχετε µπερδέψει. Είναι τα δικά σας µέτρα, ή παροχές, κόλπα και δώρα όπως λέτε;» ρώτησε ο πρωθυπουργός, για να απαντήσει ο ίδιος πως τα µέτρα της Ν∆ ήταν µέτρα λεηλασίας και χαράτσια, µε τον µετέπειτα αντιπρόεδρό της (Αδωνι Γεωργιάδη) να στενοχωριέται µήπως του κλέψει η τρόικα τη δόξα. Η οµιλία του πρωθυπουργού κατά την έναρξη της διαδικασίας για την παροχή ψήφου εµπιστοσύνης δεν ήταν άλλο από µια προσπάθεια να υπενθυµίσει τα θετικά µέτρα της κυβέρνησης, που αποτελούν, όπως υπονόησε, τµήµα του πολιτικού της σχεδίου για τη στήριξη της κοινωνίας.

Ως εκ τούτου, η αναφορά του πρωθυπουργού πως «ζητώ την εµπιστοσύνη του ελληνικού λαού και στις 26 Μαΐου πάνω στο σχέδιο ενίσχυσης των πολλών που αφορά την επόµενη τετραετία» υποδηλώνει την επιθυµία του Μαξίµου να πολιτικοποιήσει τη µάχη των ευρωεκλογών, θέτοντας τον ελληνικό λαό ενώπιον του διλήµµατος «µε τους πολλούς ή µε την ελίτ».

Αλέξης ΤσίπραςΚυριάκος Μητσοτάκης