Πολιτική | 12.05.2019 08:30

«Αναχώµατα» από το ΚΙΝΑΛ στη Χρυσή Αυγή

Φώφη Γιωτάκη

Στην αντιφασιστική ψήφο προσβλέπει το Κίνηµα Αλλαγής και εντάσσει στον πυρήνα της προεκλογικής του καµπάνιας σχετικές δράσεις και µηνύµατα. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η καταγγελία της προέδρου του ΚΙΝΑΛ από το βήµα της Βουλής τόσο εναντίον του Αλέξη Τσίπρα όσο και κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, αµέσως µετά τη σφοδρή αντιπαράθεση που είχαν στη Βουλή, ότι «βάζουν βούτυρο στο ψωµί της Χρυσής Αυγής και της ακροδεξιάς».

Μάλιστα, η κυρία Γεννηµατά εµφανίζεται έτοιµη να κλιµακώσει την επίθεση εναντίον των δύο µεγαλύτερων κοµµάτων, µε το επιχείρηµα ότι η πόλωση που επιλέγουν οδηγεί ένα µέρος του εκλογικού σώµατος στα άκρα, και πιο συγκεκριµένα στη Χρυσή Αυγή και στο κόµµα Βελόπουλου. Τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ έχουν εντοπίσει συγκεκριµένες περιοχές, όπως η Κεντρική Μακεδονία, η Β’ Πειραιώς και η Δυτική Αττική, στις οποίες ακροδεξιοί πυρήνες επιχειρούν τον προσεταιρισµό µαθητών και νέων ψηφοφόρων. Σε όλες τις περιοδείες και τις οµιλίες στις κοµµατικές εκδηλώσεις, η επικεφαλής του Κινήµατος Αλλαγής και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές έχουν αρχίσει να ξεδιπλώνουν σχέδιο «επιθετικής» αντιµετώπισης της ακροδεξιάς, καλώντας τους προοδευτικούς πολίτες να την αποµονώσουν µε την ψήφο τους στις κρίσιµες εκλογικές αναµετρήσεις που έρχονται.

Στη γειτονιά του Φύσσα

Η «πρεµιέρα» έγινε πρόσφατα στο Κερατσίνι, όπου στελέχη της Β’ Πειραιώς πρωτοστάτησαν στη διοργάνωση εκδήλωσης στη γειτονιά του Παύλου Φύσσα. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και τα στελέχη που µίλησαν στην εκδήλωση, µε σύνθηµα «Στοπ στη Χρυσή Αυγή και στην ακροδεξιά», απευθύνθηκαν κυρίως στη νέα γενιά. Σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις της Χαριλάου Τρικούπη, οι χρυσαυγίτες έχουν επιχειρήσει να διεισδύσουν σε σχολεία αρκετών περιοχών.

Στόχος του ΚΙΝΑΛ είναι να περιορίσει την όποια δυναµική αυτής της διείσδυσης στα «αχαρτογράφητα» κοινά των νέων που ψηφίζουν για πρώτη φορά. Στο µικροσκόπιο της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ έχει µπει και ο Δήµος Αθηναίων, καθώς πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η υποψηφιότητα Κασιδιάρη, αν υποτιµηθεί, µπορεί να δηµιουργήσει ευρύτερα πολιτικά ζητήµατα. Σε κάθε περίπτωση, στο Κίνηµα Αλλαγής δεν θέλουν να κατονοµάσουν ως βασικό τους αντίπαλο τη Χρυσή Αυγή, καθώς κάτι τέτοιο θα σήµαινε -έστω και συµβολικά- ότι αφήνουν ελεύθερο το πεδίο στον διπολισµό. Στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι το προεκλογικό κλίµα -σε ό,τι αφορά τις ευρωεκλογές- αρχίζει «να ζεσταίνεται» και εκτιµούν, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, ότι «τώρα έρχεται η στιγµή των διληµµάτων». Υπογραµµίζουν, µάλιστα, ότι προτίθενται να θέσουν πολλαπλά διλήµµατα, τόσο σε σχέση µε την πολωτική ατµόσφαιρα «που βολεύει ΣΥΡΙΖΑ και Ν∆, αλλά όχι τη χώρα και την κοινωνία», όσο και σε σχέση µε την απαξίωση της πολιτικής που ενισχύει αντικειµενικά την ακροδεξιά.

Φώφη ΓεννηματάΚΙΝΑΛΠαύλος ΦύσσαςΧρυσή Αυγή