Ευρωεκλογές: Λάσπη, fake news και προεκλογικά πυροτεχνήματα
Γεράσιμος ΛιβιτσάνοςΜε άλλα όπλα και διαφορετικές τακτικές, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δηµοκρατία µπαίνουν στην τελική ευθεία της κούρσας, δεκατρείς ηµέρες πριν από την κρίσιµη αναµέτρηση των ευρωεκλογών. Η κυβέρνηση προτάσσει µια ατζέντα θετικών µέτρων, θεωρώντας ότι «δένει» το αφήγηµα του τέλους των µνηµονίων και της επιστροφής στην κανονικότητα, την ίδια στιγµή που η αξιωµατική αντιπολίτευση προσδοκά στην αρνητική ψήφο ευρύτερων εκλογικών ακροατηρίων, καθώς εκτιµά ότι το αίτηµα της πολιτικής αλλαγής αποκτά ιδιαίτερη δυναµική.
Οι πρόσφατες εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα για τη 13η σύνταξη, τη µείωση φορολογικών συντελεστών και την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης -που ψηφίζονται σήµερα στη Βουλή- βρίσκονται στην «καρδιά» της προεκλογικής τακτικής του κυβερνώντος κόµµατος. Οχι µόνο για τον θετικό χαρακτήρα και τις επιπτώσεις τους, αλλά κυρίως παρουσιαζόµενες ως απτή τεκµηρίωση του αφηγήµατος της εξόδου από τα µνηµόνια.
Η «νέα σελίδα»
Ο ΣΥΡΙΖΑ ποντάρει, άλλωστε, στη θέση ότι αυτός κατάφερε να βγάλει τη χώρα από τον κλοιό των µνηµονίων, µιλάει για «νέα σελίδα» και στηρίζει όλη την επιχειρηµατολογία του για µια ακόµα κυβερνητική τετραετία στην ανάγκη της σταδιακής αποκατάστασης των µνηµονιακών αδικιών, προβάλλοντας ως δοµικό στοιχείο αυτής της πορείας και τα θετικά µέτρα που πρόσφατα εξαγγγέλθηκαν.
Σε αυτήν τη λογική εντάσσει και τη µάχη των ευρωεκλογών, συνδέοντάς την ευθέως µε τις εθνικές εκλογές που θα ακολουθήσουν. Το συνολικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονοµία είναι κυρίαρχο στον προεκλογικό του λόγο. Ο πυρήνας των «παραληπτών» είναι κοινωνικά στρώµατα στα οποία εκτιµάται ότι «ακούγεται» το αφήγηµα του τέλους της κρίσης. Πρόκειται για τις κοινωνικές οµάδες της πόλης και της περιφέρειας καθώς και τους συνταξιούχους που κατέβαλαν το βαρύ τίµηµα των δηµοσιονοµικών προσαρµογών της ελληνικής οικονοµίας, αν και η ένταξη στις πρωθυπουργικές εξαγγελίες σειράς φοροαπαλλαγών δείχνει µια σαφέστατη τάση στόχευσης και προς τη λεγόµενη µεσαία τάξη.
Το σύνθηµα «ήρθε η ώρα των πολλών», που φιγουράρει στις οµιλίες του Αλέξη Τσίπρα, συµπυκνώνει αυτήν ακριβώς την πολιτική γραµµή. Παράλληλα, Μαξίµου και ΣΥΡΙΖΑ προβάλλουν σε πρώτο πλάνο τις αρνητικές όψεις της Νέας Δηµοκρατίας. Η κριτική εστιάζεται κυρίως στις προγραµµατικές θέσεις της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, µε τον ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίζει ότι η ΝΔ έχει «κρυφή ατζέντα» την οποία δεν επιθυµεί να αποκαλύψει.
Καταλογίζουν στην αξιωµατική αντιπολίτευση πρόθεση κατάργησης πυλώνων του κοινωνικού κράτους, κατάργηση θεσµοθετηµένων επιδοµάτων, καθώς και επαναφορά της αναλογίας 5 προς 1 για τις προσλήψεις στο ∆ηµόσιο. Συχνή, άλλωστε, είναι η αναφορά του ΣΥΡΙΖΑ στη σύµπτωση των απόψεων της Νέας ∆ηµοκρατίας µε τις προτάσεις του ∆ιεθνούς Νοµισµατικού Ταµείου.
Εµφαση δίνεται στο ζήτηµα των εργασιακών δικαιωµάτων, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταγγείλει εδώ και καιρό τις θέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για το 8ωρο. Μάλιστα, µε την προχθεσινή δήλωσή του περί 7ηµέρου, η κριτική στις εργασιακές αντιλήψεις που µεταφέρει η αξιωµατική αντιπολίτευση απέκτησε και νέα διάσταση, ενώ η όλη υπόθεση «δένει» και µε την άρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να έχει δηµόσια τηλεοπτική αντιπαράθεση µε τον Αλέξη Τσίπρα, γεγονός που αξιοποιείται από την πλευρά του ΣΥΣΡΙΖΑ για να υποστηριχθεί ότι «ο αρχηγός της Ν∆ κρύβεται».
Στη «φαρέτρα» του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν, φυσικά, και τα ανοιχτά ζητήµατα των φαινοµένων διασπάθισης δηµοσίου χρήµατος του παρελθόντος. Ετσι, συχνά προβάλλονται τα σκάνδαλα της Novartis και του ΚΕΕΛΠΝΟ, όπως και οι σχέσεις της Νέας Δηµοκρατίας µε επιχειρηµατίες που διαθέτουν και Μέσα Μαζικής Ενηµέρωσης, ενώ πυκνές είναι οι αναφορές στην καταγωγή του κ. Μητσοτάκη, προκειµένου να εδραιωθεί το επιχείρηµα ότι ο πρόεδρος της Ν∆ είναι αναπόσπαστο τµήµα της οικονοµικής και πολιτικής ελίτ της χώρας.
Στο κυνήγι της αρνητικής ψήφου η ΝΔ
Ο επικοινωνιακός «βοµβαρδισµός» του πρωθυπουργού και η προσπάθεια να αποδοµηθεί η δηµόσια εικόνα του αποτελούν εµφανώς την αιχµή της προεκλογικής τακτικής της Νέας ∆ηµοκρατίας. Ο στόχος είναι να αποδυναµωθεί ένα από τα -αποδεδειγµέναβασικά «όπλα» κοινωνικής γείωσης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και να διεγερθούν τα αντανακλαστικά αρνητικής ψήφου. Η Νέα ∆ηµοκρατία έχει προσαρµόσει τη γραµµή της στην ανάδειξη του τρίπτυχου «Πολάκης -Μάτι - κότερο» και προσδοκά ότι µέσω αυτού θα εκφράσει όχι µόνο τους παραδοσιακούς της ψηφοφόρους αλλά και ευρύτερα εκλογικά κοινά.
Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη, στις οποίες ο Αλέξης Τσίπρας εµφανίζεται ως το alter ego του Παύλου Πολάκη, όπως και ο διαρκής συσχετισµός των διακοπών του πρωθυπουργού µε την τραγωδία στο Μάτι. Οι πρόσφατες αναφορές στο πολιτικό παρελθόν της οικογένειας του πρωθυπουργού υπακούν και αυτές στη γραµµή αποδόµησης του ίδιου και στον θρυµµατισµό του αξιακού πλεονεκτήµατος της Αριστεράς.
Η αναζήτηση της αρνητικής ψήφου έχει πρωτεύοντα ρόλο στην προεκλογική τακτική της αξιωµατικής αντιπολίτευσης. Στις δηµόσιες παρεµβάσεις της, η «δοσολογία» αυτού του τύπου προσεγγίσεων είναι σαφώς κυρίαρχη, συγκριτικά µε την προβολή των προτάσεών της για τη διακυβέρνηση της χώρας. Ο λόγος είναι πως το επικοινωνιακό επιτελείο της Ν∆ θεωρεί ότι έτσι θα κεφαλαιοποιήσει πολιτικά τη φθορά του ΣΥΡΙΖΑ, που συνοδεύει οποιοδήποτε κόµµα ασκεί τη διακυβέρνηση.
Η γραµµή αυτή κυριαρχεί ακόµα και όταν επιλέγεται να προβληθεί ο προγραµµατικός λόγος της Ν∆, όπου περίοπτη θέση διατηρούν τα θέµατα ασφαλείας, σε µια προσπάθεια αναζήτησης επιπλέον αρνητικών ψήφων. Η οικονοµία Ο θετικός προγραµµατικός λόγος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης εξαντλείται στα ζητήµατα οικονοµίας, όπου κεντρικό στοιχείο παραµένει η ανάγκη µείωσης της φορολογίας σε φυσικά και νοµικά πρόσωπα.
Επιλέγοντας το συγκεκριµένο ζήτηµα, η Νέα ∆ηµοκρατία στοχεύει κοινωνικά στη µεσαία τάξη, µε την εκτίµηση ότι αυτή σήκωσε και σηκώνει βαρύ φορολογικό φορτίο κατά τη διάρκεια της κρίσης. Στις προτεραιότητες της αξιωµατικής αντιπολίτευσης συγκαταλέγεται και η µείωση του ΕΝΦΙΑ, η οποία υπογραµµίζεται πως πρέπει να αφορά «όλους τους πολίτες», ενώ στη συνολική οικονοµική της πρόταση τονίζεται η ανάγκη διαφορετικής προσέγγισης των επενδύσεων, µε την επισήµανση ότι µόνο οι νέες δουλειές µπορούν να προσφέρουν και νέες θέσεις εργασίας.
- Το Θεαγένειο εκπέμπει «SOS»: Τον... έναν χρόνο φτάνει η λίστα αναμονής για χειρουργεία - Ένας νοσηλευτής για 30 ασθενείς
- Στον Εισαγγελέα η Ειρήνη Μουρτζούκου - Κρύβεται από τις κάμερες
- Το δύσκολο σταυροδρόμι της κυβέρνησης, η σύλληψη Ρωμανού και η αλλαγή ατζέντας
- Η Σοφία Βεργκάρα υποδεικνύει πως χορεύουν οι λατινοαμερικάνες για την περίοδο των Ευχαριστιών